Vasarį prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc.

2024 m. vasarį, palyginti su sausiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.

​2024 m. vasarį, palyginti su sausiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
​2024 m. vasarį, palyginti su sausiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 9:46 AM, atnaujinta Mar 8, 2024, 9:47 AM

Daugiausia tam įtakos turėjo degalų ir tepalų, elektros energijos, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, atostogų išvykų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas bei kietojo kuro, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, drabužių ir avalynės, duonos ir grūdų produktų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,5 proc., paslaugų kainos – 1,1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,5 proc., rinkos kainos – 0,6 proc.

2024 m. vasarį, palyginti su sausiu, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,7 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (6,5 proc.), benzino (4,6 proc.), suskystintų automobilinių dujų (2 proc.), asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų (1,8 proc.) kainų padidėjimas.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą kainų pokytį (kainos padidėjo 1,5 proc.) nulėmė tabako gaminių (2 proc.), vyno ir vyno produkcijos (1,8 proc.), spirituotų gėrimų (1,4 proc.) kainų padidėjimas.

Poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos pabrango 1,4 proc. Daugiausia padidėjo žaislų, žaidimų ir mėgstamų užsiėmimų (6,2 proc.), atostogų išvykų (5,4 proc.), gidų (2,4 proc.), muziejų (2,3 proc.) paslaugų, gėlių (2,1 proc.) kainos, bet sumažėjo asmeninių kompiuterių (1,8 proc.) kainos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc. Daugiausia padidėjo skystojo kuro (8,5 proc.), elektros energijos (6,2 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1,1 proc.), bet sumažėjo kietojo kuro (6,1 proc.), šilumos energijos (1,1 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,4 proc. Labiausiai atpigo grikių kruopos, kūdikių maistas, valgomieji ledai, užšaldytos jūros gėrybės, miltai, bet pabrango mineraliniai ir šaltinio vandenys, alyvuogių aliejus, pievagrybiai, arbata, mėsos konservai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo gūžinių salotų, žiedinių kopūstų, brokolių, šilauogių, špinatų, bet padidėjo mangų, morkų, česnakų, saldžiųjų paprikų, melionų kainos.

2024 m. vasario metinė (2024 m. vasarį, palyginti su 2023 m. vasariu) infliacija sudarė 0,7 proc. ir buvo mažiausia nuo 2021 m. vasario mėn. (0,6 proc.). Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, automobilių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių, mėsos ir jos produktų kainų padidėjimas bei elektros energijos, kietojo kuro, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,5 proc., paslaugų kainos padidėjo 6,5 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 5,2 proc., rinkos kainos padidėjo 1,8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.