Turto bankas planuoja iki 2030 m. trečdaliu sumažinti valstybės įstaigų plotą

Praėjusių metų pabaigoje Turto banko valdomuose objektuose vienam darbuotojui teko vidutiniškai 20,23 kv. m darbo vietos ploto. Savo ruožtu personalo ekspertai teigia, kad norint užtikrinti geras darbo sąlygas, darbuotojui tenkančio biuro plotas turėtų siekti apie 10–15 kv. m.

Turto banko patvirtintoje strategijoje numatoma valstybės biurų plotą iki 2030 m. sumažinti trečdaliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Turto banko patvirtintoje strategijoje numatoma valstybės biurų plotą iki 2030 m. sumažinti trečdaliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 12:33 PM

Žvelgiant pasauliniu mastu, Lietuvos valstybės įstaigos darbuotojui tenka kone dvigubai daugiau ploto. Tai reiškia, kad su tenkančiu plotu vienam darbuotojui didėja ir aptarnavimo kaštai.

Pasak valstybės nekilnojamąjį turtą (NT) centralizuotai valdančio Turto banko, vienintelis kelias efektyvinti valstybės NT bei užtikrinti šiuolaikiškas darbo vietas, yra sistemingas NT portfelio pertvarkymas. Per artimiausius 4 metus Turto bankas tam yra numatęs apie 300 mln. eurų.

Turto banko laikinojo vadovo Ernesto Česoko teigimu, didžioji dalis valstybės valdomų ir biurams naudojamų pastatų yra statyti prieš penkias ar šešias dešimtis metų, todėl jų išplanavimas neatitinka šiandieninių poreikių. Įprastas tokių pastatų vaizdas – ilgi koridoriai su nedideliais uždarais kabinetais, erdviais neišnaudojamais holais.

„Šiandien tokias patalpas vis dar galime naudoti, pavyzdžiui, sveikatos įstaigose, tačiau jos nepanašios į modernius biurus nei pagal efektyvumą, nei pagal komfortą čia dirbantiems žmonėms. Todėl atnaujiname mūsų valdomus pastatus, kurdami efektyvesnes darbo vietas, esant poreikiui ir įvertinę situaciją – statome naujus“, – pranešime spaudai cituojamas E.Česokas.

Hibridinis darbas leistų sutaupyti 3–6 mln. eurų

Vienas iš dabar aktyviai naudojamų būdų efektyvinti biurų plotą, kartu užtikrinant darbuotojų socializacijai, poilsiui bei komfortui reikalingas erdves, – kurti mažiau darbo vietų, nei yra darbuotojų. Po pandemijos įsitvirtinus hibridiniam darbui, tai tapo vis dažnesne praktika.

Anot E.Česoko, hibridinį arba iš dalies hibridinį darbo modelį taiko ir vis daugiau valstybinių įstaigų. Todėl natūralu, kad mažėjant fiziniam darbuotojų srautui biuruose, daugėja efektyviai neišnaudojamo ploto.

„Ne vienus metus trukę karantino ribojimai išmokė dirbti neapsiribojant biuro kabinetu. Atnaujindami Turto banko biurą, žvelgėme į ateitį, suprasdami, kad hibridinis darbo modelis sulig kiekvienais metais taps vis dažnesniu darbo organizavimo būdu. Šiuo metu mūsų biure yra 60 proc. darbo vietų ir darbuotojai patys gali pasirinkti kokiame kabinete ar erdvėje nori dirbti. Vertindami savo pavyzdį matome, kad taikant hibridinį darbo modelį viešajame sektoriuje centralizuotai valdomuose biuruose kasmet galima būtų sutaupyti nuo 3 mln. iki 6 mln. eurų“, – sakė jis.

Turto banko patvirtintoje strategijoje numatoma valstybės biurų plotą iki 2030 m. sumažinti trečdaliu, pasiliekant tik reikalingus, atnaujintus ir energiškai efektyvius pastatus.

Per 2023 m. Turto bankas pastatų energinio efektyvumo priemonėms iš viso skyrė 3 mln. eurų, remontams – 6,3 mln. eurų. Buvo suremontuota 19,8 tūkst. kv. m ploto. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo