Infliacija Jungtinėje Karalystėje pasiekė žemiausią lygį per 2,5 metų

Oficialiais trečiadienį, kovo 20 d., paskelbtais duomenimis, vasarį metinė infliacija Juntinėje Karalystėje sumažėjo labiau nei tikėtasi, pakurstydama lūkesčius, kad Anglijos bankas gali artimiausiais mėnesiais pradėti mažinti palūkanas.

Londonas, Didžioji Britanija.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Londonas, Didžioji Britanija.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 12:18 PM

Sausį 4,0 proc. siekusi infliacija praėjusį mėnesį nukrito iki 3,4 proc. – mažiausio lygio nuo 2021 m. rugsėjo, pranešė Nacionalinės statistikos biuras.

Anglijos banko ir kiti ekonomistai manė, kad vartotojų kainos vasarį turėtų didėti 3,5 proc.

Sumažėjusi infliacija gali padėti sunkumų dėl nepasitenkinimo pragyvenimo lygiu šalyje patiriančiam ministrui pirmininkui Rishi Sunakui ir jo konservatorių partijai sustiprinti savo pozicijas prieš šiemet įvyksiančius visuotinius rinkimus, kuriuose jiems gresia pralaimėjimas.

Tačiau infliacija vis dar yra gerokai aukštesnė nei Anglijos banko nustatytas 2 proc. lygis, todėl daugelis mano, kad bankas savo palūkanų ketvirtadienį įvyksiančio posėdžio metu nemažins.

Trečiadienį taip pat įvyko ir eilinis JAV centrinio banko posėdis pinigų politikai ir palūkanoms apsvarstyti.

Ekonomistai prognozuoja, kad JAV ir Europos centriniai bankai 2021 m. prasidėjus infliacijai smarkiai padidintas palūkanas mažinti pradės birželį.

Ekonomistų manymu, Anglijos banko perspektyvos nėra tokios aiškios, nors mažesnės palūkanos ir atneštų naudos recesiją patiriančiai Britanijos ekonomikai.

„Anglijos bankas jau yra pasakęs, kad palūkanų mažinti neskubės“, – trečiadienį pasirodžius oficialiems duomenims sakė bendrovės „Hargreaves Lansdown“ asmeninių finansų skyriaus vadovė Sarah Coles.

„Jis palauks, kol nusistovės mažesnis infliacijos rodiklis. Tai reiškia, jog labai tikėtina, kad palūkanos bus pradėtos mažinti tik rugpjūtį.“

Paskelbus naujausius duomenis, svaro kursas JAV dolerio ir euro atžvilgiu beveik nepakito, tuo tarpu Londono akcijų indeksas „FTSE 100“ sumažėjo.

Vyriausiasis statistikos biuro ekonomistas Grantas Fitzneris pasakė, kad „pagrindinis veiksnys“, lėmęs infliacijos sulėtėjimą JK praėjusį mėnesį buvo „beveik nepakitusios“ maisto prekių kainos.

Jų poveikį kiek atsvėrė išaugusios kuro ir nuomos kainos, pridūrė jis.

Nacionalinės statistikos biuro teigimu, per mėnesį vartotojų kainų indeksas vasarį išaugo 0,6 proc. (praėjusių metų vasarį – 1,1 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.