Neramina statistika: per metus darbuotojų sumažėjo daugiau nei pusėje verslo sektorių – kur situacija prasčiausia

Nors dirbančiųjų skaičius įmonėse ir organizacijos kovo pradžioje dar buvo 0,7 proc. didesnis nei pernai, tačiau net aštuoniuose stambiuose verslo sektoriuose darbuotojų mažėjo. Bankrutuojančiomis paskelbtos 75 įmonės – tiek pat kiek vidutiniškai pernai, o naujų įmonių vasario mėn. įkurtą daugiau nei praėjusiais metais, rodo duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ įmonių apžvalga.

Nors dirbančiųjų skaičius įmonėse ir organizacijos kovo pradžioje dar buvo 0,7 proc. didesnis nei pernai, tačiau net aštuoniuose stambiuose verslo sektoriuose darbuotojų mažėjo.<br>Asociatyvi Atik Bheda nuotr.
Nors dirbančiųjų skaičius įmonėse ir organizacijos kovo pradžioje dar buvo 0,7 proc. didesnis nei pernai, tačiau net aštuoniuose stambiuose verslo sektoriuose darbuotojų mažėjo.<br>Asociatyvi Atik Bheda nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-21 11:27, atnaujinta 2024-03-21 11:29

Labiausiai per metus sumažėjo darbuotojų NT sektoriuje – 4 proc., taip pat statybose ir žemės ūkyje – po 3 proc. Labiausiai per metus kovo mėn. augo sveikatos priežiūros darbuotojų skaičius – 5 proc., bei transporto ir logistikos sektorius – čia įmonės samdė 4 proc. daugiau.

Didžiausia dalis įmonių, kurių rizika prastėjo, veikia statybų sektoriuje. Kovo mėn., palyginti su pernai, prastėjo 37 proc. arba 4,4 tūkst. šio sektoriaus įmonių kredito reitingai. Tačiau šių įmonių rizika augo nežymiai, nes bendras sektoriaus reitingas gerėjo. Šiuo metu 2,4 tūkst. šio sektoriaus įmonių arba 28 proc. turi aukštos rizikos įvertinimą, o ypač aukštos rizikos, nepatikimų įmonių sektoriuje yra 305. Tačiau šis skaičius per metus taip pat sumažėjo nuo 341 įmonių pernai kovo mėn.

„Darbuotojų skaičiaus tendencijos pagaliau po truputį pradeda atspindėti jau kurį laiką mažėjantį BVP ir prastesnes nei anksčiau prognozuota augimo tendencijas ateinantiems metams, – pranešime sakė „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Įmonės, reaguodamos į vis dar neatsigaunančias eksporto rinkas, negali remtis tik atsigaunančia vidine paklausa, todėl, tikėtina, kad lėtina savo plėtros planus. Kita vertus, „Sodrai“ skolingų įmonių nedaugėją, tačiau skola, palyginti su pernai metais, šiek tiek paaugo – tikėtina, kad tos įmonės, kurios jau turėjo iššūkių apmokėti skolas, ir toliau demonstruoja neigiamas tendencijas“.

Einamoji įmonių skola „Sodrai“ (neskaičiuojant atidėtos skolos), mažėjusi kelis mėnesius iki šiol, kovo pradžioje vėl išaugo iki 44,6 mln. Eur. Daugiausiai įmonės „Sodrai“ buvo skolingas pernai metais rugpjūčio mėn. – 45,2 mln. Eur. Bendrai skolingų įmonių skaičius, palyginti su pernai metais, šiek tiek sumažėjo – 1 proc. Vidutinė vienos įmonės skola „Sodrai“ siekia 3 tūkst. eurų. Atidėtą skolą įmonės dengia vidutiniškai po 3 mln. eurų per mėnesį ir jau yra padengusios daugiau nei pusė pernai metų skolos. Atidėtos skolos likutis šiuo metu yra 52 mln. eurų.

Bendri įmonių rizikos rodikliai nesikeičia – aukštos rizikos įmonių Lietuvoje yra 10 proc., žemos rizikos, patikimų įmonių – kas antra.

„Nepaisant to, kad veikia vis dar stagnuojančios ekonomikos sąlygomis, įmonės geba rasti sprendimų prisitaikyti prie neapibrėžtumo ir turbulencijų, o dalis sektorių išlaiko veiklos apimtis ir savo komandas“, – sakė J. Tamašauskaitė. – Vis dėlto, kai kurie sektoriai išsiskiria savo rizikos apimtimi ilgą laiką, ir tai neleidžia tinkamai subalansuoti savo veiklos nuosmukio sąlygomis ir kurti partnerių pasitikėjimo sektoriumi“.

Vasario mėn. bankrutuojančiomis buvo paskelbtos 75 įmonės, ir tai iš principo atitinka praėjusių metų vidurkį. Likviduojamos buvo 1,5 tūkst. įmonių – palyginimui, pernai per mėnesį buvo likviduojama po 2 tūkst. įmonių, o piką procesas buvo pasiekęs vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje. Kita vertus, naujų įmonių vasarį įkurta 1,5 tūkst., o tai yra daugiau nei pernai metų vidurkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.