ES Aplinkos taryboje – Lietuvos siūlymas uždrausti atliekų importą iš Rusijos

Pirmadienį Briuselyje vykusioje Europos Sąjungos Aplinkos taryboje Lietuva, pritariant Čekijai, Latvijai ir Estijai, pasiūlė ES valstybėms narėms uždrausti juodųjų metalų, vario ir aliuminio atliekų bei laužo importą iš Rusijos, kadangi už šias lėšas Rusija finansuoja karą prieš Ukrainą.

Lietuva pasiūlė ES valstybėms narėms uždrausti juodųjų metalų, vario ir aliuminio atliekų bei laužo importą iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva pasiūlė ES valstybėms narėms uždrausti juodųjų metalų, vario ir aliuminio atliekų bei laužo importą iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 10:55 AM

„Lietuva siūlo, kad Europos Komisija įvertintų visas galimybes ES lygiu ir pateiktų pasiūlymą dėl atliekų importo iš Rusijos į ES sustabdymo arba sudarytų sąlygas valstybėms narėms imtis vienašalių ribojančių priemonių. Manome, kad toks importas prisideda prie Rusijos karo prieš Ukrainą finansavimo ir turėtų būti sustabdytas“, – Aplinkos tarybos posėdyje sakė Lietuvos nuolatinio atstovo ES pavaduotoja ambasadorė Jurga Kasputienė.

Kaip nurodoma Aplinkos ministerijos pranešime, 2022–2023 m. į ES iš Rusijos importuota juodųjų metalų, vario ir aliuminio atliekų bei laužo už daugiau nei 118 mln. eurų. Didžioji šio importo dalis keliauja per Lietuvą.

Tarpvalstybinį atliekų vežimą reglamentuoja Bazelio konvencija ir Atliekų vežimo reglamentas, todėl atskiros valstybės narės negali įvesti vienašališko draudimo arba apriboti tokio importo nacionaliniu lygiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.