Prancūzija nori statyti panaudoto urano gamyklą, kad išvengtų priklausomybės nuo Rusijos

Prancūzijos vyriausybė pareiškė „rimtai“ nagrinėjanti galimybę statyti urano perdirbimo ir sodrinimo gamyklą, kad sumažintų priklausomybę nuo Ukrainą užpuolusios Rusijos.

Prancūzijos vyriausybė pareiškė „rimtai“ nagrinėjanti galimybę statyti urano perdirbimo ir sodrinimo gamyklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prancūzijos vyriausybė pareiškė „rimtai“ nagrinėjanti galimybę statyti urano perdirbimo ir sodrinimo gamyklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė

2024-03-29 14:16

Vienintelė pasaulyje gamykla, kuri šiuo metu paverčia perdirbtą uraną tinkamu naudoti atominėse elektrinėse, yra Rusijoje.

„Galimybė vykdyti pramoninį projektą Prancūzijoje perdirbtam uranui konvertuoti yra rimtai svarstoma“, – ketvirtadienio vakarą naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos pramonės ir energetikos ministerija. „Susijusios sąlygos vis dar tiriamos“, – pridūrė ji.

Apie tai paskelbta po to, kai prancūzų dienraštis „Le Monde“ pranešė, kad valstybinė energetikos įmonė EDF neketina tuojau pat stabdyti prekybos uranu su Rusija, Maskvos karui Ukrainoje tęsiantis jau trečius metus. Pasak laikraščio, EDF branduolinio kuro padalinio vadovas Jeanas Michelis Quilichini sakė, kad bendrovė planuoja ir toliau laikytis 2018 m. sutarties su Rusijos valstybinės branduolinės energetikos bendrovės „Rosatom“ dukterine įmone „Tenex“.

Sutartis numato, kad perdirbtas uranas iš Prancūzijos atominių elektrinių siunčiamas į Seversko miestą Vakarų Sibire, kad būtų perdirbtas ir vėl prisodrintas prieš pakartotinai panaudojant jį atominėse elektrinėse.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui 2022 m. vasarį užpuolus Ukrainą, Vakarai taiko Maskvai daugybę sankcijų, tačiau Rusijos branduolinės energetikos tai nepalietė.

EDF pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad „didina savo geografinių šaltinių ir tiekėjų įvairovę“, tačiau nepatikslino, kokia yra jos iš Rusijos gaunamo prisodrinto perdirbto urano atsargų dalis. EDF taip pat sakė, kad su keliomis partnerėmis diskutuoja apie „perdirbto urano gamyklos statybą Vakarų Europoje iki 2030 m.“.

Aplinkos ir klimato nevyriausybinė organizacija „Greenpeace“ pasmerkė Rusijos ir Prancūzijos tęsiamą prekybą uranu, nepaisant Maskvos invazijos į Ukrainą. Ji apkaltino Prancūziją naudojantis Sibiru „kaip Prancūzijos branduolinės pramonės šiukšlynu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.