Kirgizija nebepriims Rusijos mokėjimo kortelių

Kirgizija nebepriims Rusijos mokėjimo kortelių „Mir“, nes nerimauja, kad šalies finansų sektoriui gali būti pritaikytos Vakarų sankcijos, antradienį pranešė nacionalinė mokėjimų operatorė.

Rusijos rublis.<br>Pixabay.com nuotr.
Rusijos rublis.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 7:37 PM, atnaujinta Apr 2, 2024, 7:38 PM

Vasarį Jungtinės Amerikos Valstijos sankcionavo Rusijos vidaus mokėjimų sistemą „Mir“ ir daro spaudimą trečiosioms šalims dėl jų finansinių ryšių su Maskva.

Kirgizijos tarpbankinis duomenų apdorojimo centras antradienį pranešė, kad „nuo balandžio 5 d. nustos aptarnauti banko korteles „Mir“, kad „sumažintų antrinių sankcijų riziką“. Pranešime minimas JAV iždo departamento vasario mėnesį priimtas sprendimas taikyti sankcijas Rusijos nacionalinei mokėjimo kortelėmis sistemai, operatorei „Mir“.

Šios Vidurinės Azijos šalies bankai iš esmės nepriima kortelių „Mir“ nuo 2022 m., tačiau šis sprendimas rodo didėjančio Vakarų spaudimo Rusijos sąjungininkėms poveikį. Kai kurie Vakarų pareigūnai pareiškė susirūpinimą, kad Rusijos sąjungininkė Kirgizija, priklausanti Maskvos vadovaujamam saugumo aljansui ir muitų sąjungai, padeda uždraustoms prekėms patekti į Rusiją.

Prekyba tarp kelių Vakarų šalių ir Kirgizijos bei Armėnijos išaugo nuo 2022 m., kai Vakarai įvedė sankcijas Rusijai dėl jos puolimo Ukrainoje. Jungtinės Valstijos perspėjo Maskvos sąjungininkes ir partneres, kad jos taps taikiniais, jei Vašingtonas įtars, kad padeda Rusijai apeiti sankcijas.

Savaitgalį Armėnijos bankai irgi nustojo apdoroti mokėjimus kortelėmis „Mir“, taip pat paminėję antrinių sankcijų grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.