Lengviau numalšinsite troškulį: Vilniuje prasideda lauko gertuvių sezonas

Šią savaitę vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės nemokamai vaišintis geriamuoju vandeniu iš 40 stacionarių gertuvių, įrengtų įvairiose Vilniaus vietose: nuo Senamiesčio iki Justiniškių, Fabijoniškių ar Pilaitės.

 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 11:30 AM, atnaujinta Apr 18, 2024, 11:32 AM

Planuojama, kad gegužės pabaigoje Vilniaus lauko gertuvių tinklą papildys 8 laikinosios mobilios gertuvės, o vasarą bus įrengta dar šešios naujos stacionarios gertuvės.

„Šeštą sezoną gyvuojantis ir nuolat augantis lauko gertuvių tinklas yra itin sėkminga miesto tvarumo iniciatyva. Pastebime, jog vilniečiai ne tik linkę vadovautis sveikos gyvensenos principais, bet ir nori gyventi darniai su aplinka. Gertuvės – viena iš priemonių įtraukti giluminių gręžinių vandenį į kasdienį skubančių gyventojų ir miesto svečių įpročių sąrašą“, – sako Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Kiekviena „Vilniaus vandenų“ lauko gertuvė yra pažymėta lipduku su QR kodu, kurį nuskaitę miesto gyventojai gali sužinoti ne tik iš gertuvės išgerto vandens kiekį, bet ir gauti informaciją apie indėlį į švaresnę aplinką. Taip siekiama skatinti rinktis vandenį iš giluminių gręžinių ir prisidėti prie aplinkos tausojimo.

Pasak „Vilniaus vandenų“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovo Martyno Augaičio, „Vilniaus vandenų“ lauko gertuvių tinklas plečiamas tomis kryptimis, kur fiksuojamas didžiausias vilniečių judėjimas ir fizinis aktyvumas, siekiant aprūpinti juos tyru vandeniu – gyventojams tereikia pasiimti su savimi talpą vandeniui įsipilti.

Pernai Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai iš lauko gertuvių išgėrė daugiau nei 3,8 mln. vandens stiklinių. „Vilniaus vandenų“ skaičiavimu, tai reiškia, kad buvo atsisakyta per 5 mln. plastikinių butelių, į aplinką nepateko daugiau nei 128 tonos CO2 emisijas sukeliančių dujų, o gerdami vandenį iš gertuvių gyventojai sutaupė daugiau nei 3 mln. eurų.

„Vertiname, kad mūsų pastangos kurti tvarų ir gyvybingą miestą sulaukia tokio įsitraukimo iš visuomenės. Kiekvienas gurkšnis vandens iš lauko gertuvės, kiekvienas nepanaudotas plastiko buteliukas ir sumažintas anglies dvideginio emisijos kiekis yra svarbūs žengiant švaresnės aplinkos link. Keliame sau aukščiausius reikalavimus ir aplinkosauginius tikslus, esame įsipareigoję iki 2030 metų tapti klimatui neutralia organizacija, o mūsų įgyvendinamas lauko gertuvių projektas yra viena iš iniciatyvų, kurioje kartu su savivaldybe, miesto gyventojais ir svečiais siekiame tapti žalesniu, aplinką labiau tausojančiu miestu“, – sako M. Augaitis.

Prieš sezono pradžią kiekviena lauko gertuvė yra išvaloma, atliekami vandens laboratoriniai tyrimai. Tvarios ir patogios naudoti „Vilniaus vandenų“ gertuvės įrengtos vilniečių pamėgtose susitikimų vietose, didžiuosiuose sostinės parkuose, laisvalaikio erdvėse, taip pat šalia kelių mokyklų. Visą Vilniuje įrengtų lauko gertuvių sąrašą galima rasti interaktyviame žemėlapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.