Vilniuje nutrauktas šildymas buvo klaida – gyventojams tai kainuos

Vilniaus savivaldybės sprendimą balandžio pradžioje nutraukti šildymo sezoną Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Valdas Lukoševičius vadina klaida ir prognozuoja, kad atnaujintas šildymas lems didesnį šilumos suvartojimą bei didesnes šildymo sąskaitas.

Šiųmetį šildymo sezoną Vilnius paskelbė nutraukiantis balandžio 9 dieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiųmetį šildymo sezoną Vilnius paskelbė nutraukiantis balandžio 9 dieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-23 08:20, atnaujinta 2024-04-23 08:23

„Balandžio mėnesį vidutinė sąskaita bus apie 60 eurų už standartinį butą. Maždaug paros šildymas butui kainuoja apie 2 eurus. Jeigu sutaupėme savaitę ar panašiai, galima paskaičiuoti, kokią sumą sutaupė gyventojai.

Bet dabar, kada vėl reikia įšildyti atvėsusius namus, tai tas šilumos kiekis bus praktiškai grąžintas, nes jau dabar reikia ne tik kad palaikyti temperatūrą, bet ir įšildyti atvėsusius namus. Šilumos suvartojimas bus gerokai didesnis ir tai kainuos“, – LRT radijui antradienį, balandžio 23 d., teigė V.Lukoševičius.

„Tai yra papildomų sąnaudų paleidimas, o sutaupymai, esant tokioms temperatūroms, už parą nėra dideli. Todėl čia tikrai nevertėjo, bet įvyko, kaip įvyko“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie šildymo sezoną, LŠTA prezidentas taip pat akcentavo, kad apskritai nereikėtų skelbti nei jo pradžios, nei pabaigos. Jo teigimu pastatai turi įdiegtus šilumos punktus, kurie geba patys reaguoti į temperatūrą bei aprūpinti namą reikiamu šilumos kiekiu.

„Prieš du dešimtmečius padarėme didžiulę investiciją. Grupinės boilerinės Lietuvoje buvo panaikintos ir pakeistos individualiais šilumos punktais, kurie įrengti kiekviename name, pastate. Ir šitas šilumos punktas, reaguodamas į lauko ir vidaus temperatūrą, palaiko tokią, kokią reikia, ir šilumos vartoja tik tiek, kiek reikia tokiam pastatui.

Už jį dabar atlikti funkciją savivaldybei nėra prasmės. Tam ir padarytos automatinės gerai reguliuojančios sistemos, kurios kiekvieno pastato šildymą galėtų reguliuoti pagal poreikius“, – pažymėjo V.Lukoševičius.

Šiųmetį šildymo sezoną Vilnius paskelbė nutraukiantis balandžio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.