Susipliekus dėl komunalinių atliekų tvarkymo Lazdijų rajone, teismo žodis: panaikino nutartį dėl baudos

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino apygardos teismo nutartį, kuria nutarta, kad Lazdijų rajono savivaldybei, Lazdijų rajono savivaldybės administracijai ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui už kiekvieną uždelstą dieną nevykdant įsiteisėjusio teismo sprendimo gali būti skiriama iki 300 eurų bauda.

Asociatyvi nuotr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos apeliacinis teismas

2024-04-26 13:48

Ankstesniu įsiteisėjusiu teismo sprendimu buvo konstatuota, kad Lazdijų rajono savivaldybės administracijos ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro 2021 m. pradžioje pasirašytas papildomas susitarimas dėl komunalinių atliekų tvarkymo Lazdijų rajone galioja tik iki 2022 m. pabaigos. Tačiau, bendrovės „Ecoservice projektai“, taip pat Lazdijų rajone galinčios teikti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas, teigimu, minėtas papildomas susitarimas vykdomas ir po jo galiojimo pabaigos, todėl ji kreipėsi į apygardos teismą dėl sprendimo vykdymo tvarkos pakeitimo, skiriant sprendimo nevykdančioms įmonėms baudą.

Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad sprendimo vykdymo tvarka gali būti keičiama tik dėl vykdytinų sprendimų, kuriais išspręstas priteisimo klausimas, t. y. jais įpareigojama atlikti arba nutraukti tam tikrus veiksmus. Aptariamu atveju byloje priimtas sprendimas dėl tarp šalių susiklosčiusių teisinių santykių modifikavimo.

Šiuo atveju byloje teismas įsiteisėjusiu sprendimu nustatė juridinį faktą – papildomo susitarimo galiojimo terminą, po kurio tarp šalių susiklostę sutartiniai santykiai pasibaigia, t. y. priėmė sprendimą, kuriuo buvo modifikuoti tarp atsakovių susiklostę teisiniai santykiai, ir toks sprendimas sukelia teisinius padarinius be jo vykdymo. Todėl Apeliacinis teismas, konstatavęs, kad nėra pagrindo keisti aptarto sprendimo vykdymo tvarkos, panaikino apygardos teismo nutartį ir atmetė „Ecoservice projektai“ prašymą pakeisti teismo sprendimo vykdymo tvarką.

Vis dėlto Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad jei „Ecoservice projektai“ mano, jog komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos Lazdijų rajone teikiamos be teisėto pagrindo ir tai pažeidžia jos teises ar teisėtus interesus, savo teises ji gali apginti kitais įstatyme nustatytais būdais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.