Tokių blogų skaičių dar nematė – situaciją JAV lygina su septintuoju dešimtmečiu

Naujausia Jungtinių Valstijų bendrojo vidaus produkto (BVP) ataskaita parodė, kad pirmąjį metų ketvirtį JAV ekonomikos augimas sulėtėjo iki 1,6 proc. Taip pat susirūpinta dėl infliacijos augimo ir stagfliacijos prognozių, tai paveikė ir investuotojų nuotaikas.

JAV investuotojai susirūpino dėl infliacijos augimo ir stagfliacijos prognozių.<br>Unsplash nuotr.
JAV investuotojai susirūpino dėl infliacijos augimo ir stagfliacijos prognozių.<br>Unsplash nuotr.
JAV investuotojai susirūpino dėl infliacijos augimo ir stagfliacijos prognozių.<br>Pixabay nuotr.
JAV investuotojai susirūpino dėl infliacijos augimo ir stagfliacijos prognozių.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2024, 10:54 AM

Dėl šios priežasties JAV akcijos ketvirtadienį, balandžio 25 d., užsidarė žemesnėje pozicijoje.

„Dow“ indeksas sumažėjo 375 punktais, t. y. 1 proc., S&P – 500 – 0,5 proc., o „Nasdaq Composite“ – 0,6 proc., nes investuotojai prognozavo, kad Federalinės rezervų sistemos (FED) pirmojo palūkanų normos sumažinimo teks laukti ilgiau, teigiama CNN.

„Ši ataskaita buvo blogiausia iš abiejų pasaulių: ekonomikos augimas lėtėja, o infliacinis spaudimas išlieka“, – pranešime rašė Chris Zaccarelli, „Independent Advisor Alliance“ vyriausiasis investicijų pareigūnas.

Atrodo, kad ekonomikos augimas po labai stipraus 2023 m. antrojo pusmečio vėl krenta žemyn. Praėjusių metų trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčiais BVP padidėjo 4,9 proc. ir 3,4 proc.

Duomenys parodė ir tai, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius infliacija paspartėjo: BVP grandininė metinė kaina, kuri parodo, kiek pakilo ar sumažėjo kainos ekonomikoje ir padeda stebėti infliaciją, šoktelėjo nuo 1,6 proc. iki 3,1 proc.

„FED nori, kad infliacija pradėtų nuosekliai mažėti, tačiau rinka nori matyti didėjantį ekonomikos augimą ir įmonių pelną, todėl jei nei viena, nei kita kryptis nėra tinkama, tai bus bloga žinia rinkoms“, – CNN cituoja C.Zaccarelli.

Infliacijos rodikliai privertė investuotojus sumažinti savo lūkesčius dėl FED palūkanų normų mažinimo. Dabar, remiantis CME FedWatch įrankiu, jie tikisi tik vieno palūkanų normų mažinimo šiais metais. Tai mažiau nei metų pradžioje, kai buvo tikimasi šešių mažinimų.

Be to, kaip rašoma leidinyje, vėl susirūpinta stagfliacija – kai ekonomika nustoja augti, bet infliacija išlieka.

Niujorko ekonomikos klube kalbėdamas „JPMorgan Chase“ generalinis direktorius Jamie Dimonas įspėjo investuotojus apie galimą stagfliacijos laikotarpį. „Stagfliacija turi neigiamą poveikį – nėra augimo ir infliacijos. Tai kenkia pelnui, vartotojams ir darbo vietoms. Ir taip, manau, kad yra tikimybė, jog tai gali pasikartoti“, – sakė jis.

„Nerimauju, kad tai labiau primena XX a. septintąjį dešimtmetį, nei tai, ką matėme anksčiau“, – pridūrė J.Dimonas.

Remiantis Beno Carlsono iš „Ritholtz Wealth Management“ atliktos analizės duomenimis, 1966–1981 m., t. y. laikotarpiu, apimančiu didžiąją dalį stagfliacijos eros, investuotojai JAV akcijų rinkoje, atsižvelgus į infliaciją, prarado daugiau kaip 35 proc.

Ketvirtadienį, balandžio 25 d., taip pat smuko technologijų bendrovių akcijos, nes investuotojai nerimavo, kad lėtėjanti ekonomika gali pakenkti jų augimo perspektyvoms jau ir taip įtempto pelno sezono metu.

„Meta“ akcijos uždarytos 10,5 proc. pigiau. Kompanijos „Microsoft“ akcijos atpigo 2,5 proc., o „Amazon“ – 1,7 proc.

Parengta pagal CNN informacija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.