Galimybė patekti į Lietuvos futbolo istoriją A. Rimkevičių sustabdė nuo emigracijos

„Šiaulių“ futbolo klubui atstovaujančio Artūro Rimkevičiaus gerbėjų būrys šiemet gerokai išaugo. Šį sezoną futbolininkas pagerino Lietuvos futbolo A lygos rezultatyvumo rekordą ir po pertraukos vėl apsivilko Lietuvos rinktinės marškinėlius. Pasibaigus sezonui 29 metų futbolininkas džiaugiasi pasiūlymais karjerą tęsti pajėgiose užsienio lygose.

A. Rimkevičius pripažintas geriausiu rugsėjo mėnesio A lygos žaidėju.<br>fcsiauliai.lt
A. Rimkevičius pripažintas geriausiu rugsėjo mėnesio A lygos žaidėju.<br>fcsiauliai.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Nov 12, 2012, 9:57 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:35 PM

„Jei kas nors po pirmojo A lygos turo būtų pasakęs, kad pagerinsiu rekordą – nebūčiau patikėjęs“, - sezono pradžią prisiminė A. Rimkevičius.

Ji susiklostė tikrai ne taip, kaip futbolininkas tikėjosi. Antrosiose čempionato rungtynėse su Pakruojo „Kruojos“ komanda A. Rimkevičiui lūžo riešas.

„Teko kelias rungtynes praleisti. Sužaidus pirmojo rato rungtynes buvau įmušęs gal tik vieną įvartį. Nesitikėjau, kad galiu tapti rezultatyviausiu sezono žaidėju, ką jau kalbėti apie rekordą. Bet laikui bėgant pasiekiau gerą formą, įsivažiavau ir pradėjo sektis“, - kalbėjo futbolininkas.

Šį sezoną sportininko sąskaitoje – 35 įvarčiai. A. Rimkevičius pagerino 56 metus gyvavusį Algimanto Liucinavičiaus 1956 metais pasiektą 28 įvarčių rekordą.

„Prie rekordo daug dalykų prisidėjo: komandos draugai, sėkmės, meistriškumas. Manau, kad atėjo mano, kaip futbolininko, brandos amžius. Neperdegu, šaltakraujiškai išnaudoju man sukurtas progas“, - pasakojo A. Rimkevičius.

Futbolininkui šypseną kelia nuomonės, perskaitytos prieš rungtynes su „Šiauliais“. „Pastebiu, kad treneriai akcentuoja, jog mane reikia prižiūrėti. Atrodo, kad „susitvarkyk su Rimkevičius – susitvarkysi su „Šiauliais“. Bet taip nėra. Ne aš vienas žaidžiu, vienas nieko nepasiekčiau. Visą komandą reikia prižiūrėti“, - tikino futbolininkas.

Lietuvos čempionate išsiskyrusį žaidėją šiemet pastebėjo ir Lietuvos rinktinės treneris Csaba Laszlo, pakvietęs atstovauti nacionalinei rinktinei 2014 metų pasaulio čempionato atrankos varžybose.

Ištraukus atrankos turnyro burtus Lietuvos rinktinė pateko į G grupę, kartu su Bosnija ir Hercegovina, Graikija, Slovakija, Latvija ir Lichtenšteinu. Sužaidus ketverias rungtynes lietuviai savo sąskaitoje turi pergalę, lygiąsias ir du pralaimėjimus.

Po dvejų metų pertraukos į šalies rinktinę grįžęs A. Rimkevičius, kalbėdamas apie Lietuvos rinktinės šansus patekti į Brazilijoje vyksiantį čempionatą ,saldžių pažadų nedalijo.

„Reikia būti realistais. Nėra realu, kad pateksime į čempionatą. Mūsų grupėje yra tokios rinktinės kaip Bosnija ir Hercegovina, Graikija, mes dar negalime į jas lygiuotis.

Namuose, tikiu, kad galime žaisti su visomis komandomis ir kelias rungtynes gerai kovoti, bet visada su tokiomis komandomis kovoti kaip lygūs su lygiais yra labai sunku. Pas juos čempionatas aukštesnio lygio, žaidėjų meistriškumas aukštesnis.

Geriausiu atveju, būtų labai gerai pakovoti dėl trečiosios vietos grupėje. Manau, kad ši vieta mūsų rinktinei būtų labai garbinga“, - sakė A. Rimkevičius.

Rekordas privertė pasilikti

Galimybė įrašyti savo vardą į Lietuvos futbolo istoriją A. Rimkevičių sustabdė nuo emigracijos. Rungtynės rugsėjį su Klaipėdos „Atlantu“ turėjo būti paskutinis puolėjo mačas Lietuvos čempionate.

A. Rimkevičius neslepia, jis jau buvo sukirtęs rankomis su Izraelio čempionate rungtyniaujančiu klubu, tačiau įspūdingai susiklosčiusios rungtynės su klaipėdiečiais privertė futbolininką apsigalvoti.

Šiame mače „Šiauliai“ sutriuškino varžovus 6:0, o visus įvarčius pelnė A. Rimkevičius.

„Bebuvo likę parašus sudėti ir nuo rugsėjo būčiau tęsęs karjerą Izraelyje, tačiau kai įmušiau šešis įvarčius – mano galvoje kažkas apsivertė. Betrūko vieno įvarčio, kad būčiau pakartojęs rekordą ir dviejų, kad būčiau pagerinęs. Nusprendžiau užbaigti sezoną Šiauliuose, pagerinti rekordą ir po sezono ieškoti laimės“, - sakė A. Rimkevičius.

Nors A. Rimkevičiui asmeniškai sezonas susiklostė geriau nei jis galėjo tikėtis, komandos rezultatais futbolininkas nėra patenkintas.

Prieš sezoną žadėję kovoti dėl trečiosios vietos, „Šiauliai“ priversti tenkintis penktąja. Apie sujauktus klubo planus bylojo jau pirmajame rate patirti šeši pralaimėjimai.

Nors už komandos vairo gegužės pradžioje stojus Gediminui Jarmalavičiui situacija pasikeitė, vis dėlto sezono pabaigoje aplenkti ketvirtąją vietą užsitikrinusios Pakruojo „Kruojos“ šiauliečiams nepavyko.

„Niekas nėra patenkintas. Viską nulėmė pirmasis ratas, buvo traumų, aš ir pats buvau traumuotas“, - sakė A. Rimkevičius.

Sulaukė užsienio klubų dėmesio

Nusprendęs likti Lietuvoje A. Rimkevičius nesigaili. Rekordininku tapusiu futbolininku domisi ne tik stipriausi šalies klubai, bet ir užsienio ekipos.

Tiesa, kokiose lygose rungtyniaujantys klubai pateikė pasiūlymą futbolininkas neatskleidžia. „Kai prisikalbi – būna, kad nieko nebeišeina“, - nusijuokė A. Rimkevičius.

Sprendimą futbolininkas turėtų priimti iki gruodžio 1 dienos.

„Yra neoficialių pasiūlymų iš Lietuvos klubų. Iš užsienio komandų jaučiu nemažą susidomėjimą. Neatmetu galimybės likti Lietuvoje, kaip sakoma: nespjauk į šulinį, iš kurio teks gerti.

Anksčiau su „Šiaulių“ klubo vadovais kalbėjome, kad jei liksiu Lietuvoje, tai tik Šiauliuose, tačiau dabar jau nebeesu įsipareigojęs, todėl visko gali būti. Nežinia kaip gyvenimas viską sudėlios“, - svarstė A. Rimkevičius.

„Šiaulių“ komandos puolėjas legionieriaus duonos jau yra ragavęs. A. Rimkevičius atstovavo Liepojos „Metalurgs“ (Latvija), Helsinkio „Atlantis“ (Suomija), Tripolio „Asteras“ ir Pirėjo „Ethnikos“ (Graikija) klubams.

„Įsitvirtinti Graikijoje sutrukdė trauma. Kai 2010-ųjų vasarą atvykau į „Asteras“ klubą – ikisezoninėse rungtynėse buvau vienas pagrindinių puolėjų. Likus dviems savaitėms iki sezono pradžios patyriau menisko traumą. Nesulaukiau tinkamos reabilitacijos, į aikštę grįžau per anksti todėl prasidėjo uždegimai. Iškritau iš rikiuotės. Kai pasveikau – pasikeitė treneris ir šanso nebegavau“, - apgailestavo A. Rimkevičius.

Nepaisant nesėkmingai susiklosčiusios legionieriaus karjeros, futbolininkas džiaugiasi turėjęs progą pamatyti kitokį futbolą.

„Gyvenimas užsienyje, be draugų, be šeimos, užgrūdina. Tampi psichologiškai stipresnis, pamatai kitokio stiliaus futbolą. Pamačiau koks yra pietietiškas futbolas, kur viskas vyksta greičiau, žaidėjai yra techniškesni. Tikiuosi, kad pavyks dar išvažiuoti į stipresnį klubą. Manau, kad dar turiu jėgų išbandyti save aukštesniame lygyje“, - planais dalijosi A. Rimkevičius.

Įspūdingiausi epizodai - Kaune

A lygos rekordininkas karjeros pamatus pradėjo kloti Kaune. Iš laikinosios sostinės kilęs A. Rimkevičius čia dar būdamas septynerių pradėjo spardyti kamuolį.

Iš tuomet pergales skynusių Kauno sporto mokyklos auklėtinių profesionaliai futbolą šiuo metu žaidžia trys – A. Rimkevičius, Edinburgo „Hearts“ ir Lietuvos rinktinės gynėjas Marius Žaliūkas bei Pakruojo „Kruojos“ saugas Nerijus Mačiulis.

A. Rimkevičius nuo mažens palaikė vieną stipriausių Italijos komandų „Milan“. Vaikystėje pats svajojo žaisti daugkartinių Italijos čempionų gretose.

Deja, šiai svajonei nebuvo lemta išsipildyto.

A. Rimkevičius didelę savo karjeros dalį praleido gimtojo miesto FBK „Kaunas“ komandoje. Futbolininkas su nostalgija prisimena laikus, kai turėjo galimybę varžytis su aukščiausio lygio Europos futbolo klubais.

Ko gero įsimintiniausios rungtynės puolėjo karjeroje – 2005-ųjų Čempionų lygos antrojo etapo mačas su tuometine Europos čempione „Liverpool“ komanda.

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione susirinkusi minia futbolo gerbėjų ėjo iš proto, kai FBK „Kaunas“ išsiveržė į priekį 1:0.

Įvartį pelniusiam Giedriui Barevičiui rezultatyvų perdavimą tuomet atliko A. Rimkevičius.

„Čia buvo didis įvykis mano gyvenime. Ne kasdien turi progą žaisti su tokia komanda, kaip „Liverpool“. Išvykoje žaisti prieš 45 tūkstančių žmonių miną – fantastiškas jausmas. O kai Kaune pavyko atlikti rezultatyvų perdavimą ir 20 minutę pirmavome – buvo nerealu. Aišku, ta pasaka ilgai nesitęsė“, - nusijuokė A. Rimkevičius.

Kaune „Liverpool“ laimėjo 3:1, o prieš savus sirgalius FBK „Kauną“ įveikė 2:0.

A. Rimkevičius nepamirš ir įvarčio Kaune į Ispanijos rinktinės vartus 2006-aisiais atrankos į Europos jaunimo (iki 21) metų čempionatą turnyre. Rungtynės tuomet baigėsi lygiosiomis 1:1.

„Andresas Iniesta, Cescas Fabregas, Davidas Villa - už ispanus tuo metu žaidė gal septyni dabartiniai pasaulio ir Europos čempionai“, - prisiminė puolėjas.

Apmaudu dėl žlugusio klubo

FBK „Kaunas“ komandoje A. Rimkevičius su pertraukomis žaidė nuo 2000-ųjų iki 2008 metų. Metus, praleistus Kauno komandoje, futbolininkas su nostalgija ir šypsena.

„Neįmanoma, kad tie prisiminimai būtų blogi. Buvo gera komanda, gyvenau gimtame mieste – kas gali būti geriau? Gal būčiau ir karjerą ten baigęs.

Labai gaila, kad neliko tos komandos. O ji buvo galinga. Jei būtų išlaikiusi tą branduolį metus ar du – būtų daug pasiekusi.

Puikiausias pavyzdys – Barysavo BATE klubas. Tokio Baltarusijos miestelio komanda nužygiavo neįtikėtinai toli (patekusi į grupės varžybas BATE 3:1 nugalėjo vicečempionę Miuncheno „Bayern“, - red.)“, - stebėjosi A. Rimkevičius.

Šį sezoną Kaunas neturi savo atstovės A lygos čempionate. Kauno komanda nežaidžia ir pirmojoje lygoje.

Šiemet sirgalių iniciatyva atgaivintas futbolo bendruomenės klubas (FBK) „Kaunas“ rungtyniauja Kauno apskrities futbolo federacijos (KAFF) pirmenybėse.

„Labai keista ir gaila, kad Kaunas, šį miestą ne tik krepšinio, bet ir futbolo sostine pavadinčiau, neturi komandos šalies čempionate. Kažkoks nesusipratimas, bet tikiuosi, kad ilgai tai nesitęs“, - vylėsi A. Rimkevičius.

Labiausiai trūksta finansinės paramos

„Pinigų“, - nedaugžodžiauja A. Rimkevičius, paklaustas, ko labiausiai trūksta Lietuvos futbolui.

Futbolininko teigimu, dėl šios priežasties klubai negali išlaikyti stipriausių žaidėjų, o futbolo lygis šalyje nekyla.

„Daug klubų žaidžia vos ne už dyką. Kaip gali pritraukti normalių žaidėjų, jei moki po tūkstantį litų? Tai yra nerealu. Kiek žaidėjų baigia karjerą dėl to, kad nepragyvena. Galėtų dar žaisti, tačiau važiuoja į užsienį dirbti.

Jei sugebėtų išlaikyti žaidėjus, tai A lygos lygis tik kiltų. Tačiau dabar vos žaidėjas gerai sužaidžia – jis išvyksta į užsienį, nes ten gali padoriai gyventi ir susitaupyti pinigų“, - apmaudą liejo A. Rimkevičius.

Didžiausios sirgalės – šeimos moterys

„Dukros, žmona ir mama – jos didžiausios mano fanės. Nesvarbu koks oras, jos stengiasi atvažiuoti į rungtynes. Mama nuo vaikystės renka visas iškarpas iš laikraščių apie mane.“, - nusišypsojo A. Rimkevičius.

Šiauliuose žaidžiantis kaunietis vos gavęs laisvą dieną lekia pas šeimą į laikinąją sostinę.

„Vasara šeima dažnai būdavo Šiauliuose, o dabar, kai vaikams reikia eiti į darželį, tai jos būna Kaune, o pas mane atvažiuoja savaitgaliais. Gal ir geriau šitaip. Labiau vienas kito pasiilgstame, labiau vertiname tuos susitikimus“, - svarstė futbolininkas.

Kartu su žmona Edita jis augina dvi dukras – šešerių Rėją ir trejų metų Dinarą.

Futbolininkas norėtų, kad jo mergaitės į sportą nežiūrėtų pro pirštus. Todėl vyresnėlė jau keletą mėnesių lanko teniso treniruotes.

„Kaip sportininkas matau ir dukras sporte, bet ką jos pasirinks, tas bus gerai. Svarbu, kad joms patiktų“, - sakė A. Rimkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.