Brolių pavardės – lyg prekės ženklas

Kai sakoma, kad obuolys nuo obels netoli rieda, turima mintyje, jog paprastai vaikai yra linkę pasekti tėvų pėdomis. Rečiau susimąstoma apie tai, kad tie nuriedėję obuoliai patys lieka netoli vienas kito.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jan 1, 2014, 3:27 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:31 AM

Kitaip tariant, vienų tėvų vaikai karjeros laiptais lipa panašiose srityse. Verslas – vieną tokių sričių. Lietuvoje turime ne vieną pavyzdį, kai broliai kartu arba atskirai imasi verslo ir pasiekia ypač įspūdingų rezultatų.

Tiesa, sudėtingose verslo peripetijose išlaikyti draugiškus santykius pavyksta ne visiems. Turbūt geriausiai žinomas to pavyzdys – neseniai garsiai nuskambėjęs Nerijaus ir Juliaus Numavičių ginčas.

Broliai nesutaria dėl „VP Grupės“ akcijų ir šiuo metu santykius aiškinai teisme. Byloje minima, jog J.Numavičius iš savo brolio Nerijaus, kuris yra „VP Grupės“ valdybos pirmininkas ir prezidentas, Vilniaus apygardos teismo prašo priteisti beveik 30 mln. Lt.

Visgi, panašu, kad dėl verslo susipykę broliai yra labiau išimtis, nei taisyklė. Kur kas daugiau jų sutaria puikiai.

Nedzinskų pavardė – lyg prekės ženklas

2009 metais savo „VP Grupės“ akcijų dalį pardavęs Darius Nedzinskas šiuo metu vadovauja „Lietuvos draudimo“ verslo klientų departamentui. Į vadinamąjį „VP devintuką“ jis įsispraudė ir jį „dešimtuku“ verslininkas pavertė 2007 metais.

Tačiau jo karjera šioje bendrovėje prasidėjo dar 2004 metais, tada D.Nedzinskas buvo pagrindiniu „Vakarų skirstomųjų tinklų“ (VST) privatizavimui sukurtos „VP Grupės“ įmonės „NDX energija“ autoriumi ir strategu.

Taip, prieš tai dirbęs bankininku, savo karjerą „VP Grupėje“ šiandien keturiasdešimtmetis D.Nedzinskas pradėjo VST, o po trejų metų tapo dešimtuoju jos akcininku.

Vieną dieną „VP Grupėje“ yra dirbęs ir jo brolis, penkiais metais vyresnis, Šarūnas Nedzinskas, tačiau neilgai trukus išėjo į tą patį „Lietuvos draudimą“, o po to į bankų sektorių. Nuo 2008 metų jis dirba DNB.

DNB valdybos nario ir prezidento pavaduotojo pareigas užimantis Š.Nedzinskas sakė, jog jo šeimos pavardė Lietuvoje yra labai gerai žinomas prekės ženklas.

„Būdamas Nedzinsku pradedi jausti atsakomybę. Tačiau pavardė gali būti ir naudinga, ir nelabai.

Pavyzdžiui, jei brolis su kuo nors dirbamas pasiekė gerų rezultatų, tada ir man su tuo žmogumi būna lengviau, bet jei jis padarė ką nors ne taip, tada toms durims atidaryti automatiškai reikia daugiau pastangų“, – paaiškino vyresnysis brolis.

D.Nedzinskas sakė, jog dėl to, kad abu su broliu sukasi verslo pasaulyje irgi mato ne vien privalumų. Pavyzdžiui, jie abu gerai išmano ekonomiką, nuolat kalbasi apie verslą, tačiau duoti vienas kitam patarimų vengia.

„Tai pavojinga, nes jei patarsi prastai, po to prisimins visą gyvenimą“, – pusiau juokais, pusiau rimtai dėstė jis.

Visgi, abu broliai sakė, kad nors ir turi skirtingus požiūrius į atskirus reiškinius, pavyzdžiui, investavimą ar rinkos perspektyvas, dėl verslo reikalų susipykę niekada nebuvo.

Tačiau kalbasi apie juos nuolat. D.Nedzinsko manymu, šnekos apie verslą sudaro apie du trečdalius jų bendravimo laiko. Tuo metu Š.Nedzinskas skaičiuoja, kad apie 50 proc.

Masiuliai pasuko į skirtingas sritis

1969 metais gimę dvyniai Petras ir Rokas Masiuliai, kaip ir Nedzinskai yra baigę tą patį Vilniaus universiteto ekonomikos fakultetą.

Tačiau nors ir būdami verslininkai jie pasuko šiek tiek skirtingais keliais. P.Masiulis yra telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ generalinis direktorius, o R.Masiulis vadovauja valstybinei įmonei „Klaipėdos nafta“ ir šiuo metu vysto suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą.

Keliomis minutėmis už savo brolį dvynį vyresnis P.Masiulis sakė, kad jie pasikeisti vietomis negalėtų net vienai dienai. Visų pirma todėl, kad turi labai skirtingas kompetencijas.

„Net jeigu iš išvaizdos nepastebėtų, tai jau uždavus pirmą klausimą, iškart suprastų“, – juokėsi P.Masiulis

Dėl tos pačios priežasties šiandien jiems sunku vienas kitam patarti.

„Anksčiau tardavomės daugiau. Dabar užsiimame skirtingais dalykais, be to, kiekvienas turime pakankamai patirties“, – sakė „Tele2“ vadovas.

Broliai taip pat nesiginčija, kuriame sektoriuje – privačiame ar valstybiniame dirbti geriau. R.Masiulis patenkintas dabartinėmis pareigomis, nes myli Lietuvą, o P.Masiuliui patinka didesnė laisvė ir galimybės kurti.

„Man labai patinka konkuruoti, iškart atsiranda gyvybė, o kai konkurencijos nėra, pasidaro labai nuobodu“, – kalbėjo P.Masiulis.

„Du broliai“ – iš kartos į kartą

Prabangos prekėmis prekiaujančių parduotuvių tinklą ir viešbutį valdanti įmonė „Du broliai“ yra viena pirmųjų privačių įmonių Lietuvoje. 1987 metais ją įkūrė broliai Vaidotas (59 m.) ir Liudas (62 m.) Jankauskai, tuo metu abu dirbę barmenais.

Šiandien „Du broliai“ vadinami lietuviška mados verslo imperija. Bendrovė prekiauja tokiais visame pasaulyje žinomais vardais kaip „Prada”, „Dolce & Gabbana”, „Dior”, „Escada” ar „Gucci”.

Praėjus daugiau nei 20 metų tėvo Liudo pradėtą verslą toliau plėtoja sūnūs Andrius (36 m.) ir Tomas (31 m.)

„Taigi, tas pavadinimas „Du broliai“ ne koks nors butaforinis“, – juokavo A.Jankauskas.

Tiesa, jis pats dabar turi dvi dukras ir neatmeta galimybės, kad suaugusios būtent jos perims šeimos vystomą verslą.

„Galbūt jį pervadins į „Dvi seserys“, – linksmai svarstė vyresnysis iš L.Jankausko sūnų.

Jis taip pat pastebėjo, kad šiandien labai nedaug lietuviškų įmonių renkasi lietuviškus pavadinimus. Jo manymu, mūsų kalba neką prastesnė už anglų ir gražiai skamba bet kuriam užsieniečiui.

„Jeigu kas nors nesupranta, ką reiškia „Du broliai“, tai mes jiems išverčiame – „Two Brothers“, „Два брата“, „Due Fratelli“ ir taip toliau“, – pasakojo A.Jankauskas.

Trys broliai ir nė vieno kvailio

Trys broliai Dominykas, Kristijonas ir Augustinas Vizbarai yra lazerius gaminančios „Brolis Semiconductors“ įkūrėjai.

Vyriausiajam Dominykui – 33 metai, o dvyniams Kristijonui ir Augustinui po 29. A.Vizbaras sakė, kad tai, jog šeimos sprendimas imtis verslo buvo visiškai natūralus.

„Su Kristijonu studijavome fiziką, o Dominykas jau turėjo šiek tiek verslo patirties. Norėjome gyventi savarankiškai, todėl įkūrėme lazerių technologijų bendrovę“, – pasakojo jis.

D.Vizbaras dar ligi šiol yra medienos prekyba užsiimančios įmonės „Brolis Timber“ vadovas. Tačiau vyriausiasis iš brolių taip pat užima ir aukščiausias „Brolis Semiconductors“ pareigas, jis – generalinis direktorius.

2011 metais įkurta puslaidininkių technologijomis užsiimanti įmonė šiandien žinoma visame pasaulyje – nuo JAV iki Japonijos.

Tiesa, to pasiekti pavyko ne be Europos Sąjungos paramos, už kurią „Brolis Semiconductors“ galėjo išplėsti savo laboratoriją.

Trys broliai savo pareigas įmonėje pasiskirstę tvarkingai. D.Vizbaras – generalinis, K.Vizbaras – technikos, o A.Vizbaras komercijos direktorius.

Pastarasis sakė, kad darbas su broliais turi daugybę privalumų. Pradedant nuo to, kad jie vienas kitą supranta betarpiškai, nes pažįsta visą gyvenimą, ir baigiant tuo, kad gali lengvai priimti sprendimus, nes iš esmės atstovauja vieną nuomonę.

Visgi, kai nuvažiuoja pas tėvus broliai apie verslą stengiasi nebekalbėti.

„Visų pirma todėl, kad spėjame pasitarti darbe. be to, giminėms turbūt būtų nelabai įdomu mūsų klausytis“, – šmaikštavo A.Vizbaras.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.