Menininkai verslo pradžiamokslį iškala inkubatoriuje

Neseniai Anykščiuose duris atvėręs pirmasis Aukštaitijoje menų inkubatorius jau sutraukė dešimt rajono menininkų. Laisva liko tiktai viena vieta.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva ZIMBLIENĖ

May 6, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:08 AM

Anykščių inkubatoriuje dirbantys menininkai iki šiol kūrė ten, kur gyveno, ne visi turėjo tinkamas sąlygas dirbtuvėms ir reikalingą įrangą. Dabar jų dirbtuvės atviros lankytojams ar potencialiems pirkėjams.

Durys beveik neužsiveria: ateina anykštėnai, svečiai iš užsienio, į ekskursijas atvykę kitų šalies miestų gyventojai.

Kainavo milijonus litų

„Galima sakyti, kad šie menininkai išlindo į dienos šviesą ir džiaugiasi jiems rodomu dėmesiu.

Čia jiems sudarytos palankios sąlygos pradėti verslą.

Mažesnėmis nei rinkos kainomis galima nuomotis ne tik patalpas, bet ir inventorių, o darbuotojai padeda įsikurti ir moko, kaip parduoti savo kūrinius“, – sakė Anykščių menų inkubatoriaus idėjos autorė ir dabartinė jo direktorė Daiva Perevičienė.

Anykščiuose, avarinės būklės nenaudojamame buvusios Anykščių gimnazijos pastate J.Biliūno gatvėje, įkurti inkubatorių kainavo beveik 7 milijonus litų.

Didžiausias indėlis – 4,3 mln. litų gauta iš ES regioninės plėtros fondo, 1,2 mln. litų prisidėjo ir Anykščių rajono savivaldybė.

Per trejus metus buvo atstatytas ir rekonstruotas kultūros paveldo statinys – daugiau nei 600 kvadratinių metrų ploto medinis pastatas, pastatytas naujas 900 kvadratinių metrų priestatas.

Inkubatoriuje įrengtas geoterminis šildymas, yra dvi konferencijų ir seminarų salės, galerija ir menų klubas parodoms, mobilioji surenkama scena, įvairios kūrybinės studijos.

Įrangą nuomojasi pusvelčiui

Kūrybinio verslo erdvėje patalpas galima išsinuomoti nuo mėnesio iki penkerių metų, o nuomos kaina siekia nuo 5 iki 7 litų už kvadratinį metrą.

Čia kūrėjai turi galimybę dirbti su nauja aukščiausios kokybės įranga, kurios patys įpirkti daugelis neįstengtų.

Brangiausia nuomojama įranga – keramikos studijos. Jos kaina siekia 568 litus per mėnesį.

Šiek tiek pigiau – 469 litus kainuoja medienos apdirbimo, 316 litų – tekstilės ir dizaino studijos įranga. Nešiojamąjį kompiuterį čia galima išsinuomoti už 32, siuvamąją mašiną – už 41, lyginimo lentą – už 14, filmavimo kamerą – už 125 litus per mėnesį.

Iš vienuolikos Anykščių menų inkubatoriaus kūrybos studijų tik viena – medžio apdirbimo – kol kas neužimta.

Savo šeimininkus jau turi fotografijos, mezgimo, pynimo, stiklo, tekstilės, keramikos, natūralios kosmetikos, grafikos dizaino, odos ir kitos studijos.

Norėtų įsikurti ilgam

Pirmoji inkubatoriuje įsikūrusi odinių rankinių kūrėja Nijolė Davainienė pasidžiaugė, kad originalūs ir vienetiniai jos darbai, kainuojantys po keletą šimtų litų, greitai išgraibstomi.

Patalpas išsinuomojusi trejiems metams ji dabar jau gailisi, kad nesirinko ilgesnio laiko.

Iki tol savo namuose Anykščių rajono kaime kūrusi keramikė Dangira Pyragaitė pasakojo, kad trims mėnesiams išsinuomotą studiją ji vis dar jaukinasi, nes nėra įpratusi dirbti stebima užsukančių lankytojų. Jos spalvingi, ryškūs keramikos darbai kainuoja nuo 50 iki 2 tūkst. litų.

„Norinčių čia įsikurti paraiškos priimamos visą laiką. Jau dabar eilėje laukia trys kūrėjai. Vienas norėtų fotostudijos, kitiems dviem reikia tekstilės studijos patalpų“, – teigė D.Perevičienė.

Lietuvoje yra devyni menų inkubatoriai, tik trys jų veikia mažuose miestuose – Telšiuose, Utenoje ir Anykščiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.