Kinijoje lietuvis kloja patalus ateities technologijoms

„Kinijos valdžia jau investavo šimtus milijonų JAV dolerių į tyrimus, susijusius su 3D, - trimačio vaizdo technologijų plėtra tam tikrose industrijos srityse“, – sakė Irmantas Bortnikas. Netrukus bus metai, kaip jis darbuojasi Kinijoje, kur rūpinasi 3D spausdinimo technologijos plėtra.

Daugiau nuotraukų (1)

Gražina Vincel

Aug 9, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:02 AM

Anot vaikino, tai yra daug žadanti technologija, kuriai nepritrūks vietos ir Lietuvoje. Gimtinėje baigęs bakalauro studijas lietuvis kurį laiką dirbo Danijoje, tačiau joje neužsibuvo, - išvažiavo į magistrantūros studijas Švedijoje. Būtent tarptautinės ekonomikos studijos ir tam tikra specializacija nulėmė, kad I.Bortikas atsidūrė Kinijoje.

„Studijų pabaigoje su grupe bendraminčių vykome į Šanchajų pasimokyti iš jame dirbančių mūsų specialybės ekspertų. Ir likau jame. Nes turėjau ambicijų atlikti tiriamąjį magistrantūros darbą, pramokti kinų kalbos bei įgyti profesinės patirties. O jei pavyks – tai ir padirbėti“, – pasakojo I.Bortnikas.

Šiuo metu lietuvis Kinijoje rūpinasi 3D spausdinimo technologijos startuolio, - verslą pradėjusios bendrovės projektu bei yra aktyvus keleto vietos organizacijų narys.

„Nuo 2013 m. rudens tapau olandų startuolio 3dhubs.com komandos nariu. Tad netrukus jau bus metai, kaip pagrindinė mano veikla siejasi su verslo bei 3D vartotojų bendruomenės plėtra Šanchajuje“, – sako jis.

Anot pašnekovo, šio startuolio tikslas – 3D spausdinimo paslaugą teikiančiai įmonei atrasti klientų, - norinčiųjų pasinaudoti tokia paslauga.

Šiuo metu 3d bendruomenei Šanchajuje priklauso nariai iš 80 valstybių.

3D spausdinimas – ateities technologija

Irmanto teigimu, 3D spausdinimas yra perspektyvi, įdomi bei sparčiai kintanti technologija. Be to, Kinijoje ji vertinama itin palankiai.

„Valdžia jau investavo šimtus milijonų JAV dolerių į medžiagotyrą bei į tyrimus, susijusius su 3D technologijų plėtra tam tikrose industrinėse srityse“, – kalbėjo I.Bortnikas.

Anot lietuvio, ši technologija padės vystyti industrinę pramonę, pavyzdžiui, aviaciją, mediciną, kosmoso technologijas. Taip pat skatins eksportą.

Irmantas pasakojo, kad ne masinei gamybai plėtoti reikia skirti daug išlaidų, nes, norint pagaminti vieną, dešimt ar tūkstantį produktų, iš pradžių būtina sukurti tinkamus įrenginius, skirtus tiems produktams pagaminti.

„Pavyzdžiui, jei reikia pagaminti šimtą individualių klausos aparatų, kiekvieno jų sukūrimas kainuos labai brangiai“, – sakė pašnekovas.

Užtat 3D spausdinimo technologija viską pakeičia. Jai nesvarbus nei produkto kiekis, nei forma.

„Pagrindiniai procesai atrodo taip: iš pradžių sukuriamas produkto modelis (digital design), tada kuriamas prototipas, o po to gamyba perduodama fabrikams, kurie pasigamina įrenginių, padėsiančių pagaminti reikiamą prekę“, – paaiškino Irmantas.

Pašnekovo teigimu, gamybos kaina nesikeičia, ar gaminama dešimt, ar šimtai tūkstančių produktų.

Kadangi pastaruoju metu Kinijos vaidmuo pasaulinėje prekybos ekonomikoje ėmė mažėti, kinai suskato rūpintis tuo, kaip išsaugoti didžiausių pasaulyje gamintojų įvaizdį. Todėl Kinijai verta plėtoti 3D technologiją ir pasinaudoti jos eksporto galimybėmis.

Anot I.Bortniko, jei tik pasitaikys tinkama proga, 3D spausdinimo startuolio projektą jis bandys įgyvendinti ir Lietuvoje.

„Galimybių tam yra ir Lietuvoje, - verta įsileisti šią technologiją ir į savo pramonę“, – įsitikinęs lietuvis.

Verslumui Kinijoje – atviri vartai

Pasakodamas apie Kinijos verslo kultūrą, I.Bortnikas užsiminė, kad šioje valstybėje verslūs žmonės labai vertinami, o verslo kultūra – giliai įsišaknijusi.

„Mane tai pribloškė. Juk Kinija - pokomunistinė šalis. Bet joje vos ne kas antras žmogus yra verslus. Jei tik pajunta galimybę, tuoj pat ją išnaudoja. Tai geriausia galimybė užsidirbti ir pabėgti nuo skurdo“, – įspūdžiais dalijosi lietuvis.

Jo nuomone, kiekvienas gali tapti milijonieriumi ar net milijardieriumi. Pagrindinis būdas tai pasiekti – verslas. Esant dideliam gyventojų skaičiui vietiniai projektai ir idėjos sulaukia dėmesio.

„Šalis turi 1,4 mlrd. gyventojų. Interneto, mobiliųjų technologijų vartotojų – daugiau kaip 600 mln. Tad bet kuri vietinė idėja gali akimirksniu susilaukti didžiulio investuotojų dėmesio“, – sakė I.Bortnikas.

Kinijai netrūksta problemų, ir kiekvienos iš jų sprendimas kuria didelę pridėtinę vertę. Viena iš tokių problemų – oro tarša, todėl technologiniai problemos sprendimai sulaukia didžiulės paramos.

Tačiau norint šioje šalyje plėtoti startuolio projektą, tenka įveikti ir keletą sunkumų. Didžiausi jų – tai svetima kultūra, kalba bei vietinės rinkos ypatumų neišmanymas.

Šiuo metu savo karjerą Irmantas sieja su Kinija, bet yra pasirengęs ir naujiems iššūkiams: „Esu atviras galimybėms, tad sunku pasakyti, kur jos mane dar nuves“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.