60 metų sulaukusi įmonė planuoja rekordus

60 metų jubiliejų švenčianti bendrovė, įkurta buvusio degtukų šiaudelių fabriko vietoje, šiemet planuoja pasiekti rekordinę apyvartą – net 210 mln. litų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Jočys

Sep 17, 2014, 8:18 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:46 PM

1954-aisiais užmojai buvo kur kas menkesni. Tuomet tikėtasi, kad „Klaipėdos baldų“ fabrike bus gaminamos vieno modelio, paprastos konstrukcijos išardomos drabužių spintos – vos apie tūkstantį vienetų per metus.

Greitai tapo lyderiais

Kas šiuo metu lemia tokią „Klaipėdos baldų“ sėkmę? Anot E.Valentinavičiaus, pagrindinės priežastys – sugebėjimas operatyviai prisitaikyti prie nuolat kintančios situacijos, investicijos ir tobulėti siekiantys darbuotojai.

Įvairiausi pokyčiai „Klaipėdos baldus“ lydėjo nuo pat bendrovės įkūrimo. Pirmoje Lietuvoje siauros specializacijos įmonėje, kuri ėmėsi gamybos srautiniu būdu, iš pradžių pagrindinė vidaus susisiekimo priemonė buvo arklių traukiami vežimai.

„Arkliai, nusukę nuo kelio, nugrimzdavo iki pat pilvo į purvą. O darbuotojai gerą pusdienį su lynais tuos arklius gelbėdavo“, – pasakojo „Klaipėdos baldų“ generalinis direktorius Vidas Mišeikis.

Tačiau tai nesutrukdė vos per dešimtmetį klaipėdiečiams pagal veiklos rezultatus tapti lyderiais tarp šalies baldų ir medžio įmonių.

1963 metais čia jau būdavo pagaminama apie 20 tūkst. spintų per metus – kone trečdalis tuo metu visų šalyje gamintų spintų. Taip pat sėkmingai buvo išplėsta miegamojo baldų gamyba.

Kas trečiuose namuose

Dar vienas kokybinis šuolis įvyko praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje, kai „Klaipėdos baldų“ fabrikas buvo rekonstruotas.

Tuo metu čia gaminti itin populiarūs, vartotojų bei specialistų pripažinti miegamojo baldų komplektai „Guboja“, „Ugnė“, „Banga“ ir kiti. Teigiama, kad vienas iš to meto gaminių – miegamojo baldų komplektas „Zunda“ – puošė kone kas trečio Lietuvos gyventojo namus.

Nepriklausomybės pradžia „Klaipėdos baldų“ fabrikui, kaip ir visai Lietuvos pramonei, buvo nelengva. Tačiau, priešingai nei daugelis kitų gamyklų, bendrovė gebėjo sėkmingai persiorientuoti ir didesnių sukrėtimų nepatyrė.

Įmonė keliais etapais privatizuota, o nuo 1993-iųjų perregistruota ji tapo akcine bendrove „Klaipėdos baldai“, kurios pagrindiniu akcininku tapo koncernas SBA.

Koncernas SBA yra strateginis investuotojas, valdantis vieną didžiausių verslo grupių Lietuvoje. Jį sudaro 27 įmonės, veikiančios mūsų šalyje ir užsienyje. Pagrindinės SBA veiklos sritys – baldų ir lengvosios pramonės gamyba bei mažmeninė baldų prekyba.

„Klaipėdos baldai“ – to meto šalies miegamojo baldų gamybos lyderė – sparčiai plėtė siūlomos produkcijos asortimentą.

Jau 1992-aisiais pagaminti pirmieji įstaigų, o 1993-iaisiais – virtuvės ir prieškambario baldai. Dar po metų atidarytas ir naujas minkštųjų baldų cechas.

Tapo koncerno branduoliu

„SBA baldų grupei ir visam SBA koncernui „Klaipėdos baldai“ yra mūsų visų bendro kelio pradžia. Tai organizacijos branduolys, apie kurį mes kūrėme visą struktūrą, kurio pavyzdžiu rėmėmės statydami naujas ar pertvarkydami senas gamyklas.

Nuo „Klaipėdos baldų“ prasideda viso SBA koncerno istorija, o gamyklos sėkmė tapo tuo svarbiu proveržiu, kuris pastūmėjo į sėkmės kelią visą mūsų koncerną“, – pasakojo E.Valentinavičius.

Šiandien „Klaipėdos baldai“ – viena didžiausių ir šiuolaikiškiausių šalies baldų gamybos įmonių. Šiuo metu bendrovė specializuojasi gamindama natūraliu medžio lukštu dengtus korpusinius baldus.

Įmonės gaminiai iškeliauja į beveik 40 pasaulio valstybių – nuo Vakarų Europos ar Šiaurės Amerikos šalių iki Honkongo, Kataro ar Taivano. Eksportuojama daugiau nei 90 proc. bendrovės produkcijos.

Investuoja į technologijas

Įsitvirtinti pasaulinėse rinkose klaipėdiečiams padėjo nuolat diegiamos naujovės. Vien pernai investicijos į technologijas siekė 6,5 mln. litų, šįmet tam planuojama skirti net 9,3 mln. litų.

„Konkuruoti pasaulinėse rinkose galime tik dirbdami efektyviau. Tiesą sakant, klaipėdiečiai tai suvokė nuo pat fabriko įkūrimo.

1959 metais, kai „Klaipėdos baldų“ fabrike buvo pradėta medžiagų taupymo akcija, baldų gamyba išaugo to meto pramonei sunkiai įsivaizduojamais 42,7 procento.

Tokiu pat keliu einame ir šiandien, toliau plėtodami naujausią, pažangiausią, švaresnės gamybos standartus atitinkančią gamybos technologiją, diegdami šiuolaikinius įrenginius ir inovacijas“, – sakė koncerno SBA viceprezidentas.

„Klaipėdos baldai“ buvo pirmoji šalies baldų pramonės įmonė, 1999-aisiais sertifikavusi aplinkos apsaugos sistemą pagal tarptautinio ISO 14001 standarto reikalavimus.

Nuo 2010-ųjų įmonė sertifikuota „NEPCon“ ir atitinka FSC® reikalavimus. Gamyboje naudojantys tik sertifikuotą medieną „Klaipėdos baldai“ taip pat remia tinkamą miško išteklių naudojimą. Tai reiškia, kad mediena įsigyjama tik iš atsakingai tvarkomo miško.

Daug dėmesio darbuotojams

„Kalbėdami apie įmones neretai svarbiausią dėmesį skiriame investicijoms, naujoms technologijoms, įrenginiams. Taip, jie svarbūs.

Tačiau čia, Klaipėdoje, svarbiausi yra žmonės“, – sakė koncerno SBA viceprezidentas.

Anot E.Valentinavičiaus, technologijos suteikia įmonei pagreitį, o darbuotojai – jų profesionalumas, smalsumas, noras tobulėti, darbštumas ir šeimininkiškumas – yra amžinasis bendrovės variklis.

„Klaipėdos baldai“ visada galėjo patikimai atsiremti į savo darbuotojus. Per šiuos šešis dešimtmečius įmonės istorijoje būta ne vieno puslapio, kai reikėjo iš naujo prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų, skubiai įdiegti ir pažinti naujas technologijas, persiorientuoti į naujus gaminius.

Klaipėdiečiai ne tik sėkmingai įveikė šiuos iššūkius, bet ir savo patirtimi, įgūdžiais, žiniomis dalijosi su kitų SBA baldų grupės įmonių darbuotojais“, – sakė SBA viceprezidentas.

Šiandien „Klaipėdos balduose“ dirba beveik 750 žmonių. Beveik 10 proc. įmonės darbuotojų čia dirba jau daugiau nei 20 metų, beveik penktadalis – daugiau nei 10 metų.

Šeimos nemokamai sportuoja

Vidutinis atlyginimas bendrovėje gerokai viršija šalies vidurkį.

Įmonės darbuotojai bei jų šeimų nariai gali nemokamai naudotis sporto sale, iš dalies kompensuojamas darbuotojų maitinimas, nemokamai teikiamos medicinos punkto paslaugos, mokamos premijos asmeninių jubiliejų proga, teikiama parama daugiavaikėms šeimoms ar nelaimių atveju.

Bendrovė turi savo krepšinio, tinklinio komandas, kasmet organizuojamos sporto šventės, boulingo turnyrai, įvairios nemokamos ekskursijos.

„Tikiu, kad net jei „Klaipėdos balduose” iki šiol būtų gaminami degtukai, įmonė šiandien būtų viena degtukų pramonės lyderių pasaulyje”, – šypsodamasis sakė koncerno SBA, kuriam priklauso viena didžiausių ir šiuolaikiškiausių šalies baldų gamybos įmonių „Klaipėdos baldai”, viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.