Garsaus virtuvės vadovo L. Samėno naujas startas – Švedijoje

Prieš aštuonerius išgarsėjęs ir visiems savo gebėjimus įrodęs virtuvės vadovas Linas Samėnas vėl viską pradeda nuo pradžių. Jau pora mėnesių jis dirba svetur ir viliasi netrukus naujiems darbdaviams įrodyti, kad yra ne iš kelmo spirtas. Lietuvoje dirbęs daugelyje gerai žinomų restoranų, vyras buvo įkūręs ir savo maitinimo įstaigą.

L.Samėnas tikras, kad Stokholmas – miestas, kuriame apstu karjeros galimybių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Samėnas tikras, kad Stokholmas – miestas, kuriame apstu karjeros galimybių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Samėnas tikras, kad Stokholmas – miestas, kuriame apstu karjeros galimybių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Samėnas tikras, kad Stokholmas – miestas, kuriame apstu karjeros galimybių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

2015-07-05 11:00, atnaujinta 2017-10-27 22:45

„Nesakyčiau, kad nuo pradžių, visas gyvenimas yra visa ko tęsinys po tęsinio“, – apie savo gyvenimo pokyčius sakė dabar Švedijoje beįsitvirtinantis 37 metų L.Samėnas.

Viešbučio restoranas, kurio virtuvėje jis sukasi, – Stokholme. Tiesa, išsamiau kalbėti apie naują gyvenimo vingį meistras kol kas neskuba.

„Tokie miestai kaip Stokholmas, Maskva visada suteikia gerokai daugiau galimybių“, – kodėl nutarė darsyk apversti gyvenimą aukštyn kojomis, paaiškino jis.

Į Švediją L.Samėnas išvyko su šeima. Ji, beje, ir buvo pagrindinis argumentas pakelti sparnus.

„Išvykome dėl vienos vienintelės priežasties. Tai yra ledo ritulys. Sūnus žaidžia, Lietuvoje nebebuvo kur tobulėti, tiesiog sustojo. Dėl to ir pasirinkome Švediją. Kanada per toli, bet ką gali žinoti“, – paaiškino L.Samėnas.

Televizijos šou „Iki pergalės! Virėjų kovos“ auksiniu virtuvės vadovu 2008-aisiais tapęs L.Samėnas potraukį ruošti maistą paveldėjo iš savo močiutės, kuri buvo bajoro virėja. Pastaruoju metu jis dirbo savo restorane Vilniuje. O jo praeityje – nemažai gerai žinomų Vilniaus restoranų, patirties sėmėsi ir Airijoje bei JAV.

„Dirbu savo mėgstamą darbą, tai yra ruošiu maistą. Žiemą buvau nuvažiavęs į keletą pokalbių, pasirinkau sau tinkamiausią ir vasarą jau dirbu“, – apie darbo paieškas Stokholme pasakojo L.Samėnas.

Prieš kelionę jis sakė besitikintis tapti restorano Švedijoje vadovo dešiniąja ranka. Tiesa, L.Samėno žmona puoselėja kur didesnes viltis ir tiki, kad svečioje šalyje sutuoktinis įrodys kur kas daugiau ir taps pačiu virtuvės vadovu.

„Aš nelinkęs skubinti įvykių gyvenime, viskas įvyks, kas ir turi įvykti. Kol kas darbuojuosi šitoje vietoje, vėliau gal kitur, planų yra visokių, nes šitoje šalyje galimybių kur kas daugiau negu Lietuvoje. Tik tiek, kad mums šiek tiek lėtokai viskas vyksta, pratinuosi. Laišką parašai, o atsakymą gali gauti po savaitės, dokumentų laukiau mėnesį“, – sakė L.Samėnas.

Jis tikino, kad bent kol kas jam viskas tinka ir patinka Švedijoje, o ypač tai, kad ši šalis – gera vieta auginti vaikus.

„Šeima čia pat, o ten, kur šeima, ten ir namai, ar ne taip?

Gyvename 3 kilometrai nuo Tyresės nacionalinio parko, kiškiai laksto po kiemą, kaip Lietuvoje katinai. Paukščiai, medžiai, jūra, žodžiu, beveik Jurbarkas“, – nauja aplinka džiaugėsi lietuvis virėjas.

Kuo skiriasi restoranų lankytojai gimtinėje ir Švedijoje, kurioje L.Samėnas su šeima leidžia šaknis?

„Švedai maitinasi paprastai, tikrai nėra taip, kad visi valgo „Michelin“ įvertintuose restoranuose. Tik per šventes vietiniai eina papietauti ar pavakarieniauti prabangiau. O šiaip viskas panašiai kaip Lietuvoje: mėsa, daržovės, greitasis maistas. Ir jie nevalgo sriubos“, – lygino virtuvės meistras.

Ar lietuvių simpatijas išsikovojęs virėjas planuoja ateityje grįžti įLietuvą ir čia kurti naują restoraną?

„Šaknys yra Lietuvoje, nieko nenukirtau ir nenukirsiu. Vienos durys užsidaro, kitos atsiveria“, – sakė L.Samėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.