Anksčiau iš jo juokėsi, o dabar šį vyrą vadina bitkoinų karaliumi

Šiandien, kai populiariausia pasaulyje kriptovaliuta muša rekordus, ją superka taksistai ir namų šeimininkės, kriptomilijardierius įspėja apie finansų burbulo pavojų. Tačiau jis pats parduoti savo sukauptų atsargų neskuba. „Bitkoinų karalius“ Michaelas Novogratzas renkasi kitą kryptį - vis didina investicijas į didžiausią bitkoinų konkurentą „Ethereum“.

 2010-ųjų pradžioje M.Novogratzas atkreipė dėmesį į bitkoino perspektyvas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 2010-ųjų pradžioje M.Novogratzas atkreipė dėmesį į bitkoino perspektyvas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 2010-ųjų pradžioje M.Novogratzas atkreipė dėmesį į bitkoino perspektyvas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 2010-ųjų pradžioje M.Novogratzas atkreipė dėmesį į bitkoino perspektyvas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2017, 10:07 PM

Šiandien, kai populiariausia pasaulyje kriptovaliuta muša rekordus, ją superka taksistai ir namų šeimininkės, kriptomilijardierius įspėja apie finansų burbulo pavojų. Tačiau jis pats parduoti savo sukauptų atsargų neskuba. „Bitkoinų karalius“ Michaelas Novogratzas renkasi kitą kryptį - vis didina investicijas į didžiausią bitkoinų konkurentą „Ethereum“.

Eilinis iš Volstrito

M.Novogratzas ilgus metus buvo tipiškas Volstrito atstovas, investicinio banko „Goldman Sachs“ partneris ir vienas „Fortress Investment Group”  - vieno stambiausių pasaulio investicinių fondų – valdytojų.

Ant pasaulio finansų krizės slenksčio 2008-aisiais jis prasimušė į žurnalo „Forbes“ sudaromą milijardierių sąrašą. Tačiau netrukus iš jo išlėkė, nes smuko akcijos, į kurias jis buvo investavęs, rašo lenta.ru.

2010-ųjų pradžioje, dirbdamas „Fortress“, M.Novogratzas atkreipė dėmesį į bitkoino perspektyvas. Daugelis kolegų tik pasijuokė, kai 2013-aisiais jis kalbėjo apie spartų „ateities pinigų“ vertės augimą. Tuo metu bitkoinas kainavo vos kiek daugiau nei 100 JAV dolerių, ir visiems atrodė, kad lubos jau pasiektos. 

Pašaipos pritilo, kai į metų pabaigą kriptovaliuta pasiekė tūkstantį JAV dolerių. Toks pakilimas netruko ilgai, tačiau analitikams jis padarė stiprų įspūdį. 

Įkūrė savo fondą

Nuo to meto M.Novogratzas ėmė aktyviai „Fortress“ turtą investuoti į bitkoinus. 


Vis dėlto, nepaisant to, kad pastaruosius dvejus metus kriptovaliuta kilo, kiti investuotojo sprendimai (iš esmės nukreipti į besivystančias rinkas, tokias kaip Brazilija) nebuvo stulbinančiai sėkmingi. 

Po dvejų metų nesėkmių  M.Novogratzas paliko „Fortress“ - jis ryžosi įkurti nuosavą investicinį fondą, kuriame tam tikras procentas lėšų (rimtos Volstrito finansų organizacijos mastais – labai nemenka dalis) investuojamas į kriptovaliutas. 

Tačiau bitkoinais jo interesai neapsiribojo. 2015 m. pabaigoje milijardierius aplankė savo bičiulio startuolį Brukline. Kaip M.Novogratzas sakė interviu „Bloomberg“, jis tikėjosi išvysti draugą, jo pagalbininką ir šunį. Vietoj to jis rado 30 jaunuolių, „rengiančių revoliuciją“.

„Makrofinansininkai veikia vedini instinktų, - sakė investuotojas. - Mano instinktas buvo nusipirkti dalį šios kompanijos“.


Išsyk mostelėjo pusę milijono


Tačiau vietoj to Novo, kaip M.Novogratzą vadina kolegos investuotojai, nutarė lėšas nukreipti į „Ethereum“ valiutą. Tokia mintis jam atėjo po susitikimo su šios kriptovaliutos sumanytoju Vitaliku Buterinu. 

M.Novogratzas išleido apie 500 tūkst. JAV dolerių dar tada, kai menkai žinoma kriptovaliuta kainavo mažiau dolerio. Už tai šių metų viduryje valiutos kursas jau buvo pašokęs iki 400 JAV dolerių. Vadinasi, Novo pajamos siekė kone 100 mln. JAV dolerių. 

Iš viso per 2016-uosius ir pirmąjį 2017-ųjų pusmetį jis iš bitkoinų ir eterių uždirbo 250 mln. JAV dolerių. Daugiau nei bet kuris kitas stambus Volstrito investuotojas. 

Novo tikinimu, gavęs šiuos pinigus jis sumokėjo visus įmanomus mokesčius, nusipirko privatų  lėktuvą „Gulfstream G550“ ir dar tiek pat išleido labdaringam baudžiamosios teisės projektui.

Kas savaitę - „kriptovakarėliai“

O tuomet vėl grįžo prie investicijų į kriptovaliutas. M.Novogratzas kas savaitę rengia „kriptovakarėlius“, į kuriuos sukviečia apie 90 virtualių valiutų pasaulyje žinomų žmonių. Tai jam leidžia akimirksniu suuosti bet kokius šioje srityje vykstančius pokyčius. 

Tai padėjo Novo parduoti bitkoinus šiems pasiekus piką, kai rugpjūtį kursas trumpam buvo pakilęs iki 5 tūkst. JAV dolerių. Nuo to momento bitkoinas krito panašiai 20 proc. - iki 4 tūkst. JAV dolerių. 

Sulaukęs, kol kaina kiek sumenks, investuotojas nutarė įsteigti visavertį kriptovaliutos apribotos rizikos fondą, kuris susitelktų į tokio pobūdžio aktyvų  investicijas.

Didžiausias burbulas per gyvenimą 

Volstritas iki šiol privengia bitkoinų. Daug pasako banko „JP Morgan“ vadovo Jameso Dimono pasisakymas, jog kriptovaliutos – sukčiavimo būdas. Tai – ne vieno „JP Morgan“ atstovo nuomonė. Labai panašiai galvoja daugelis ne tik JAV, bet ir viso pasaulio finansų aukštuomenės. 

Jie nežino, kaip dirbti su kriptovaliutomis, kokios egzistuoja rizikos.  M.Novogratzas iš dalies su šia nuomone sutinka. 

Jo žodžiais, mes išvysime patį didžiausią finansinį burbulą per gyvenimą. Tačiau  M.Novogratzui tokia įvykių eiga – ne priežastis įsisprausti į kampą ar supirkti auksą bei JAV obligacijas. Priešingai – čia jis įžvelgia galimybių.

Tai – puiki proga uždirbti. Juk burbulas burbulu, tačiau iki griūties rinkoje, investuotojo spėjimu, dar labai toli. Ir pinigai tikėtini dideli, nes, Novo skaičiavimais, dar yra laiko audringam kriptovaliutų augimui. 

Naujieji kaubojai

Kad pagautų šią bangą,  M.Novogratzas įkurs galingiausią fondą, koks kada nors buvo vertęsis investicijomis į virtualias valiutas. Jo apimtys sieks 500 mln. JAV dolerių, iš kurių 150 mln. - asmeninės verslininko lėšos. Likusią dalį numatyta pritraukti iš kitų apribotos rizikos fondų ar atskirų turtingų asmenų.
 

„Galaxy Digital Assets Fund“ turės gan platų mandatą, kuris neapribos fondo veiklos tik bitkoinų ir eterių supirkimu. Fondas investuos į projektus, vienaip ar kitaip susijusius su vadinamąja „blockchain“ - duomenų perdavimo technologija elektroninėje erdvėje ir į rinkos infrastruktūrą. 

 

Partneriais Novo pasikvietė patyrusius investuotojus: Richardą Tavoso ir Davidą Namdarą, anksčiau be kita ko dirbusius ir bankuose „RBC Capital Markets“ bei UBS.

Kalbama, kad tokios pajėgos leis M.Novogratzui tapti rinkos, kurią jis pats vadina laukiniais Vakarais, pionieriumi. Naujieji kaubojai tradiciniams finansininkams kelia nuostabą.

Tačiau pats Novo spėjo skeptikams sugadinti nuotaiką dar šimtus milijonų dolerių uždirbęs tais laikais, kai terminas „kriptovaliuta“ buvo žinomas tik siauram specialistų ratui. 


Sparčiai kylant virtualių valiutų vertei daugeliui investuotojų pasisekė uždirbti gražaus pinigo praktiškai iš nieko. Tačiau daugelis jų – jaunuoliai, kuriems iš esmės pasisekė loterijoje. Jei naujoje rinkoje „Galaxy Digital Assets“ įspūdingai pasiseks, tai taps signalu stambiai Volstrito žuviai, kuri vis dar atkakliai neplaukia į nežinomus vandenis. Štai tuomet bitkoino ir eterio karštinė apims visą pasaulį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.