Kaunas pasistengė – pasauliniame reitinge padarė įspūdingą šuolį

Pasauliniame startuoliams palankių miestų reitinge – įspūdingas Kauno šuolis aukštyn. Kaunas sulaukė tarptautinio pripažinimo kaip miestas, turintis besikuriančiam verslui palankią aplinką ne tik Lietuvos, bet pasaulinės verslo arenos kontekste.

Ekspertai pastebėjo pastaraisiais metais Kaune įvykusius reikšmingus pokyčius.<br>A.Aleksandravičiaus („Kaunas IN“) nuotr.
Ekspertai pastebėjo pastaraisiais metais Kaune įvykusius reikšmingus pokyčius.<br>A.Aleksandravičiaus („Kaunas IN“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-09 21:07

„StartupBlink Global“ 2019-ųjų tyrimų centro išleistas startuolių ekosistemos reitingas suteikė Kaunui 114-ą poziciją iš 1028 tyrime dalyvavusių viso pasaulio miestų.

Kauno miesto savivaldybės mero patarėjas Simonas Kairys mano, kad „StartupBlink“ įvertinimas – tai signalas, kad einame teisingu keliu ir tampame šiuolaikiniu miestu.

Žengė didelį žingsnį pirmyn

Kauno startuolių ekosistema per dvejus metus pasauliniame „StartupBlink“ ekosistemų reitinge pakilo net per 350 pozicijų. 114-oji vieta reitinge tik dar kartą patvirtino Kauno, kaip besikuriančios verslo oazės, statusą.

Pasak S.Kairio, Kaune turime tiek aukštųjų mokyklų, tiek jaunų kūrybiškų žmonių, kuriuos kartais reikia tik padrąsinti, suteikti žinių, kompetencijų idėjoms įgyvendinti.

Vienas po kito ateinantys investuotojai iš užsienio irgi prisideda prie startuolių ekosistemos stiprėjimo.

„Privalome galvoti apie mūsų žmones šiuolaikiniame pasaulyje, kuris, viena vertus, labai sumažėjo, kita vertus, tapo labai konkurencingas. Darbo vieta ir pragyvenimo šaltinis įgyja visai kitas reikšmes“, – kalbėjo mero patarėjas.

S.Kairys taip pat pažymėjo, kad prie Kauno sėkmės prisideda ir unikalumo miestui suteikia sėkmingai įgyvendinta programa „Kauno startuoliai 2018“.

Jam pritarė ir viešosios įstaigos „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovas Tadas Stankevičius: „Kauno startuolių ekosistemos dalyvių susitelkimas į vieningą miesto bendruomenę yra vienas iš pagrindinių aspektų, kuris turi išties reikšmingos teigiamos įtakos bendrai startuolių ekosistemos situacijai.“

Pasak T.Stankevičiaus, tiesioginę programos naudą per akceleratoriaus veiklas pajuto 11 startuoliškų idėjų įgyvendintojų, taip pat daugiau kaip 1000 kauniečių, kurie žinias ir kompetencijas gerino antroje startuolių programos dalyje – tinklinimo renginių cikle.

Glaudūs ryšiai su miesto akademine bendruomene, Kauno mokslo ir technologijų parku, bendradarbystės erdvėmis bei inkubatoriais praėjusiais metais leido pasiekti itin gerus rezultatus.

Teigiami pokyčiai įvyko ir šalių reitinge: Lietuva bendrame sąraše pakilo net 4 pozicijomis ir, užėmusi 18-ąją vietą, pateko į geriausiųjų 20-uką. Tai byloja apie gerėjančią Lietuvos verslo aplinką.

Pastebėjo ir mažas valstybes

„Kauno miestas, Lietuva yra puikus įrodymas, kad galinga antrinė ekosistema gali atsirasti net ir mažesnėse šalyse“, – paskelbė reitingo sudarytojai.

Vis dėlto reitingo viršūnėje atsidūrė tokie megapoliai kaip San Fransiskas, Niujorkas ir Londonas, užėmę atitinkamai pirmąją, antrąją ir trečiąją vietas, o palankiausiomis verslui šalimis tituluotos JAV, Jungtinė Karalystė bei Kanada.

Pats „StartupBlink Global“ vadovas Elis Davidas, pristatydamas 2019-ųjų reitingą, sakė, kad sėkmingos startuolių ekosistemos kuria darbo vietas, skatina ekonomiką, prisideda prie gyvenimo kokybės augimo, inovacijų skatinimo, padeda pritraukti ir išlaikyti talentus.

Verslo aplinka, nešanti sėkmę

„Galimi tik du pasirinkimai – daryti pažangą arba atsilikti“, – kalbėjo E.Davidas.

Sudarant reitingą buvo vertinami 3 pagrindiniai aspektai. Pirmasis – startuolių ekosistemoje veikiančių verslui skirtų institucijų skaičius.

Antrasis aspektas – startuolių kokybė. Ekspertai vertino, kiek aplinkoje yra bendradarbystės erdvių, vykstančių renginių ir pritrauktų interesantų. Trečia sritis – vertinama verslo aplinka bei kontekstas.

„StartupBlink Global“ yra išsamiausias globalios startuolių ekosistemos žemėlapis ir startuolių ekosistemų tyrimų centras, padedantis geriau surasti stimulus verslui kurti bei aplinką, palankią verslui klestėti.

Centras kasmet išleidžia ataskaitą apie globalius pokyčius konkrečiose šalyse bei miestuose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.