Lietuvos miestelyje neregėtos sėkmės sulaukęs prancūzo patiekalas – jau ir Palangoje: žinia pasklido akimirksniu

Turbūt kiekvienam vaikystę primenantis blynų skonis pajūryje atgimė kiek kitokiu pavidalu. Pernai šalia Šventosios esančiame Darbėnų miestelyje neregėto populiarumo sulaukęs čia gyvenančio prancūzo Olivier Criou bretoniškų blynelių vagonėlis atidundėjo ir į Palangą.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jul 8, 2023, 11:23 AM, atnaujinta Jul 8, 2023, 4:03 PM

Kalbos apie prancūziškus blynelius Palangoje pasklido akimirksniu, mat daugelis poilsiautojų jų ragauti lėkdavo į pačius Darbėnus.

Palangoje prieš kelias savaites duris atvėrusio bretoniškų blynelių vagonėlio „vairas“ – prancūzo O.Criou sūnaus Dovydo rankose.

Lietuvoje skleisti prancūziškos virtuvės kerus įdarbinta visa šeima – Darbėnuose blynelius kepa mama Rima, Palangoje – sūnus Dovydas, o visos šios idėjos „kaltininkas“ tėtis Olivier karaliauja jo paties įkurtoje prancūziškų maisto produktų parduotuvėlėje „Miam miam“ Klaipėdoje.

Iš čia atkeliauja ir visi blyneliams reikalingi ingredientai.

Idėja blynelių vagonėlį atsigabenti ir į Palangą šeimai kilo natūraliai. Prie vagonėlio Darbėnuose pernai vasaros sezono metu nutysdavo tokios smalsuolių eilės, kad net pritrūkdavo produktų.

Kaip pasakojo Dovydas, bretoniški blyneliai jį lydėjo nuo vaikystės – juos gamindavo ne tik iš nedidelio Loctudy kaimelio Bretanėje, Vakarų Prancūzijoje, Atlanto vandenyno pakrantėje, kilęs tėtis, bet ir seneliai. Šie blynai bretonams – tarsi antroji religija.

Pirmiausia prancūzo ir lietuvės šeima juos kepdavo savo namuose, pajūryje, o svarbiausius produktus, tarp kurių – grikių miltai, į Lietuvą veždavosi iš pačios Bretanės.

Draugams ir artimiesiems taip patiko šie blyneliai, kad gandas apie juos nuskambėjo visame pajūryje – prancūzą kepti šį lietuviams neįprastą patiekalą ėmė kviestis vietiniai restoranai ir kavinės.

Taip žingsnis po žingsnio buvo atidaryta parduotuvėlė, blynelių vagonėlis Darbėnuose, o dabar – ir Palangoje, Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios pašonėje.

Dovydas pasakojo, kad iš pradžių Darbėnuose blynelius visa šeima kepdavo tiesiog savo namų kieme, vėliau persikėlė į automobilių aikštelę.

„Pamenu, pirma savaitė buvo liūdnoka. Pasistatėme vagonėlį tiesiog automobilių stovėjimo aikštelėje. Žmonės, pravažiuodami pro šalį, vis sustodavo, domėdavosi, kaip čia prancūzas Darbėnuose blynelius kepa. Žinia apie mus ėjo iš lūpų į lūpas“, – prisiminė jis.

Bretoniškų blynelių receptas, kaip sakė Dovydas, labai paprastas: pirmiausia, iš grikių miltų ir vandens padaroma tešla. Grikių miltai būtinai turi būti prancūziški, nes jie – gerokai smulkesnio malimo. Taip blynelis gaunasi plonesnis ir traškesnis.

Blynelis kepamas tik iš vienos pusės, ant kitos mušamas kiaušinis. Jo baltymas praskleidžiamas, o trynys paliekamas skystas, jis vėliau naudojamas kaip padažas. Ant viršaus barstomas sūris, kumpis. Užlankstomi blynelio šonai ir gaunasi „prancūziškas laiškelis“.

Tiesa, tai – klasikinio blynelio receptas. Galimi ir kitokie, gurmaniškesni variantai, su sardinėmis, jūros dumbliais ir pan. Taip pat yra ir saldūs variantai – su ledais, karamele, šokoladu.

„Pamenu, kai tik atsidarėme Darbėnuose, dar nebuvo net jokio ženklo, kad čia esame, prie mūsų vagonėlio sustojo du bretonai. Jie trumpam atvyko į Lietuvą, turėjo kažkokių darbų Šiauliuose. Jie priėjo, galvojo, kad mes pardavinėjame kavą, ir be galo nustebo išvydę, jog kepame bretoniškus blynelius.

Jie pradėjo skambinėti net šeimoms, pasakojo, kad kažkur Lietuvoje, Darbėnuose, radome autentiškų bretoniškų blynelių“, – pasakojo Dovydas.

Kol kalbėjomės, vagonėlio siūlomais blyneliais be galo susidomėjo senjorų pora. Jie teigė tokių blynelių ragavę pačioje Bretanėje, Prancūzijoje, todėl labai nustebo juos išvydę ir Palangoje.

„Yra žmonių, kurie čia ateina kiekvieną rytą. Kai nepasirodo, net pasiilgstu“, – juokėsi Dovydas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.