Neeilinė proga moterims išvystyti verslo idėją agromaisto sektoriuje – verslumo dirbtuvės

ES tarp startuolių įkūrėjų moterys sudaro vos trečdalį, o agromaisto sektoriuje šis skaičius dar mažesnis. Tad klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania“ tęsia iniciatyvą skatinti šalies moterų verslumą. Šįsyk verslo idėją turinčias ar startuolį agromaisto sektoriuje vystančias lyderes kviečia į intensyvias kelių dienų dirbtuves. „EWA Moterų verslumo įgalinimo stovykla Lietuvoje 2023“ – jau rugpjūčio 24–25 d. Birštone, „Vytautas Mineral Spa“.

Tik 5 proc. lietuvių startuolių, besikreipiančių dėl papildomo investavimo į fondą, buvo vadovaujami moterų – tokį kuklų skaičių pamini Daiva Rakauskaitė, į šalies startuolius investuojančio Verslo angelų fondo partnerė.
Tik 5 proc. lietuvių startuolių, besikreipiančių dėl papildomo investavimo į fondą, buvo vadovaujami moterų – tokį kuklų skaičių pamini Daiva Rakauskaitė, į šalies startuolius investuojančio Verslo angelų fondo partnerė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 2:58 PM

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamose verslumo dirbtuvėse moterys kartu su patyrusiais mentoriais galės auginti savo verslo idėją. Renginį moderuos Neringa Romanovskaja – daugiau kaip 20 metų patirtį sukaupusi tarptautinio lygio verslo procesų ekspertė-konsultantė, kuri specializuojasi pardavimo proceso kūrime bei valdyme.

Iniciatyvos poreikį sufleruoja globali statistika

Tik 5 proc. lietuvių startuolių, besikreipiančių dėl papildomo investavimo į fondą, buvo vadovaujami moterų – tokį kuklų skaičių pamini Daiva Rakauskaitė, į šalies startuolius investuojančio Verslo angelų fondo partnerė.

„AgriFood Lithuania DIH“ direktorė, unikalios tarptautinės programos EWA (skirtos skatinti moterų verslumą ir lyderystę agromaisto sektoriuje) globėja Lietuvoje Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė pasidalina įdomiu, oficialiais ES duomenimis grindžiamu faktu.

„Europos vyrams drąsos kandidatuoti į aukštą poziciją užtenka atitinkant keliamus reikalavimus 30 proc., tuo tarpu moterys nesiryžta atitikdamos net 70 proc. Akivaizdu, jos turi daugybę potencialo. Maža to, dabar galimybės startuoliams realizuoti savo idėjas, įskaitant agromaisto srityje, kaip niekada plačios. Tad peršasi prielaida, kad neretai asmeninių verslo vizijų realizavimui mums tiesiog pritrūksta pasitikėjimo savo jėgomis“, – svarsto ji.

Ekspertė įsitikinusi, kad ne kas kita, o mokymuose įgyjamos žinios, palaikanti bendruomenė šią statistiką padėtų keisti. Ir, žinoma, įkvėptų būsimąsias lyderes pagaliau ryžtis nuosavo verslo kelionei.

Pakanka idėjos užuomazgos

Į verslumo stovyklą kviečiamos visos kūrybiškos moterys, puoselėjančios verslo idėją ar startuolį agromaisto sektoriuje. Taip pat tos, kurios jau verslininkauja. Tik šiuo atveju svarbu, kad startuolis būtų pradėtas vystyti ne vėliau nei prieš dvejus metus ir negavęs didesnės nei 30 tūkst. Eur investicijos iš išorinių šaltinių. Registracija į renginį jau pasiekiama adresu https://www.agrifood.lt/ewa/, o paraiškų laukiama iki rugpjūčio 13 d., 17 val.

Dalyvės po kelių dienų intensyvių kursų galės džiaugtis išgryninta verslo idėja, sukauptu žinių bagažu ir rėmėjų įsteigtais prizais. Be to, visų laukia kvietimai dalyvauti „Moterų agromaisto sektoriuje summit 2023“, kuris pirmą kartą vyks Lietuvoje, o jį organizuoti įgijo teisę „AgriFood Lithuania“.

Minėtasis renginys – tarptautinės programos EWA apibendrinimas. Jame bus aptarti visų 11 šalių, kuriose vyko „EIT Food“ remiama iniciatyva, pasiekimai: Lenkijos, Estijos, Ukrainos, Serbijos, Slovėnijos, Graikijos, Italijos, Portugalijos, Ispanijos, Turkijos, Rumunijos. Užsienio bendruomenė taip pat išgirs geriausių „EWA Moterų verslumo įgalinimo stovyklos Lietuvoje 2023“ idėjų pristatymus.

Ilgalaikis organizatorių įdirbis

Puikių rezultatų visoje Europoje atnešusią programą EWA Lietuvoje dvejus metus iš eilės koordinavęs klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania“ padėjo patikėti savo jėgomis 20 moterų. Jų gretose – ir EWA’22 dalyvė Paulina Gruodienė, sukūrusi per pusę minutės paruošiamus analogų Lietuvoje neturinčius daržovių, vaisių ir uogų miltelių mišinius.

Net ir netapusi viena iš finalininkių, sprendimą prisijungti prie moterų verslumo programos agromaisto inovatorė vadina lemtingu: jei ne jis, vargu ar būtų pavykę tiek pasiekti. Pasiryžusi dalyvauti su idėja, gimusia iš asmeninio poreikio gyventi sveikiau, šiandien su verslo partnere P.Gruodienė užtikrintai augina atsakingą prekių ženklą „Fruttberry“.

„Mūsų produktus lietuviai jau pamilo. O maisto parodoje „Warsaw Food Expo 2023“ įžvelgėme perspektyvų ir didesnėse rinkose: sulaukėme ne tik daugybės eilinių užsienio lankytojų, bet ir platintojų Europoje bei Azijoje dėmesio“, – džiaugiasi inovatyvios verslo idėjos sumanytoja.

Moters sėkmės istorija – ne vienintelis pavyzdys, kaip turima vizija ir šiek tiek drąsos ją realizuoti gali tapti verslu. Tarp EWA programos dalyvių sukurtų inovatyvių gaminių – seitano pagrindo alternatyvus mėsos produktas, daug kolageno turintys ekologiniai sultinio kubeliai iš šalutinių maisto produktų, 100 proc. suyrantis substratas, kuris leidžia auginti augalus ekologiškai, bei daugelis kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.