Dirbtinio intelekto kūrėjai Visagine veržiasi į naujas rinkas: planuose net Viduriniai Rytai, Pietų Afrika

„Digital Twin“ kuria skaitmeninius dvynius, skirtus išmaniesiems miestams, bendradarbiauja tam, kad didelio kapitalo investicijų projektai būtų sėkmingi. Skamba sudėtingai? Vienas iš įmonės specialistų patikino, kad taip ir yra. Nors Lietuvoje tai dar nauja, norima, kad įmonės ir savivaldybės suprastų – sprendimai, paremti skaičiais ir duomenų analitika yra patikimesni už pavienių ekspertų nuomones.

D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Digital Twin“ kuria skaitmeninius dvynius, skirtus išmaniesiems miestams, bendradarbiauja su didelio kapitalo investicijų projektais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Digital Twin“ kuria skaitmeninius dvynius, skirtus išmaniesiems miestams, bendradarbiauja su didelio kapitalo investicijų projektais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Dudov.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 20, 2023, 8:12 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 12:10 PM

Prisideda prie didelių kapitalo investicijų projektų

Įmonėje dirba aukštos kvalifikacijos matematikai ir analitikai, taikomosios matematikos ir ekonomikos ekspertai, kurie savo darbe naudoja dirbtinį intelektą.

Viena iš veiklos sričių – skaitmeninti sudėtingas socialines, ekonomines sistemas bei sukurti interaktyvius įrankius poveikio ar pasekmių modeliavimui. Šie sprendimai naudojami projektų planavimui, prognozavimui, analizei.

Paprastai tariant, specialistų komanda gali padėti investuotojams nuspręsti, ar būsimas projektas bus sėkmingas, kokia bus grąža ar nuostolis.

Kaip rašoma įmonės internetinėje svetainėje, per keletą metų veiklos jau atlikta apie 20 projektų, skirtų investiciniams bankams, vyriausybėms, viešojo administravimo institucijoms, komunalinių paslaugų įmonėms, vamzdynų operatoriams, pramonės grupėms.

Kad pavyktų geriau suprasti, kokie tai projektai, kalbintas D.Dudov davė ir keletą pavyzdžių, neįvardindamas užsakovų. Tarkime, klientas gali būti savivaldybė, kuri nori patobulinti atliekų išvežimą, turi logistinių problemų ar nori pagerinti transporto sektorių, susisiekimą. Taip miestas, kuriame buvo pritaikytas toks modelis, gali būti patrauklesnis, nei kiti ir taip gauti daugiau investicijų.

Taip pat gali būti analizuojama, kokiame mieste apsimokėtų investuoti, kuriant, pavyzdžiui, parką ar realizuojant kitokią mintį.

Be to, Visagino ekonomikos plėtros agentūra (VEPA) taip pat neseniai bendradarbiavo su šia įmone. Kadangi bendradarbystės centro „Spiečiuje“ dažnai tenka sutikti „Digital Twin“ dirbančius specialistus. „Kiekvieną kartą, kai „Spiečiuje“ Dmitry kalba su Sergey, visi išsigąsta“, – juokiasi vienas iš VEPA darbuotojų.

Tai – metodinių, matematinių, informacinių, programinių, organizacinių ir teisinių mechanizmų rinkinys. Kaip pasakojo pašnekovas, pirmiausia yra surenkamas didelis kiekis duomenų, kur pasitelkiamas ir dirbtinis intelektas.

Vėliau seka duomenų analizė, pateikiamos prognozės tam tikra tema, sukuriant matematinį modelį ar pateikiant rekomendacijas klientui, kaip išspręsti problemas ir optimizuoti procesus.

Tačiau svarbu ir tai, kad visi pateikti sprendimai ar rekomendacijos – pagrįstos duomenų analize ir skaičiais, o ne emociniu vertinimu.

„Digital Twin“ informacinių technologijų bendrovė įkurta 2022 metais Visagine, jos įkūrėjas – Sergey Gumerov, tačiau veikla pradėta dar 2019 metais.

Skatina pasikliauti skaičiais ir analitika

Tokių įmonių Lietuvoje – nėra, tad konkurentų, galima sakyti, taip pat nematyti. Visgi tikimasi, kad tokių įmonių ir tokių specialistų atsiras daugiau – pasikliauti vien dirbtinio intelekto programomis negalima. „Galutinį sprendimą vis tiek turi priimti žmogus, pagelbėti, kad būtų priimtas optimaliausias sprendimas“, – patikino įmonės specialistas.

Anot jo, visuomenėje vis dar yra taip, kad žmonėms atrodo lengviau paklausti vieno specialisto nuomone dėl kuriamo verslo ar kitų projektų, tačiau tai ne pats geriausias sprendimas – priimant didesnius sprendimus, svarbiau yra tai, ką sako skaičiai ir duomenų analizė.

Vis tik tokios paslaugos kainuoja ne šimtais, o kartais ir šimtais tūkstančių ar dar daugiau – viskas priklauso nuo užsakymo ir norų. Visgi interaktyvių įrankių kūrimas ir rekomendacijų pateikimas gali užtrukti ir kelis mėnesius, ir pusmetį – tai užima nemažai laiko ir resursų.

Nors Lietuvoje klientai tik atranda tokią įmonę, planuose yra plėstis ir Viduriniuose Rytuose, Pietų Afrikoje.

„Reikia laiko, kad Lietuvoje suprastų, jog yra įmonė, kuri gali padėti priimti tokius sprendimus“, – aiškino D.Dudov.

Paties visaginiečio istorija taip pat įdomi. Užaugęs ir baigęs mokyklą Visagine, jis išvyko Maskvą. Ten baigė inžinerijos-ekologo specialybės studijas, o vėliau labiau gilinosi ir į duomenų analitiką, taip pat dirbo pagal savo profesiją įvairiose kompanijose.

Šalyje praleido apie dešimt metų, tačiau 2022 m. Rusijai užpuolus Ukrainą, specialistas iškart grįžo į Visaginą, o į Rusiją grįžti nežada.

Tačiau šis Lietuvos miestas jam artimas širdžiai – čia jaučiasi daug geriau, nei dideliuose miestuose. Juo labiau – tik grįžęs į Lietuvą jis gavo pasiūlymą prisijungti prie „Digital Twin“ komandos. „Visaginas – mano gimtasis miestas, aš jį labai myliu, todėl negalėjau atsisakyti“, – darbo pradžią prisimena jis.

Naujienų portalas lrytas.lt septintus metus tęsia projektą „Verslo genas 2023“ ir kviečia dalyvauti jaunus verslininkus, žmones ir komandas, kurie Lietuvoje drąsiai įgyvendina savo sumanymus ir svariai prisideda prie pokyčių šalyje. Projekte dalyvaujantys jaunieji verslininkai ir kūrėjai bus vertinami 7 kategorijose. Registracija į projektą vyksta šiame puslapyje: Verslo genas 2023.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.