Dainininkė J. Šeduikytė pelnė pripažinimą kino kūrėjų stovykloje

Būtent kinas, Jurgos teigimu, turės didelės įtakos jos būsimam albumui.

„Nelaikau savęs filmų kompozitore, bet dabar atsirado pagrindas pabandyti“, – sakė už geriausią muziką kino stovykloje „Summer Media Studio“ apdovanota J. Šeduikytė.<br>J. Stacevičius
„Nelaikau savęs filmų kompozitore, bet dabar atsirado pagrindas pabandyti“, – sakė už geriausią muziką kino stovykloje „Summer Media Studio“ apdovanota J. Šeduikytė.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2012, 7:35 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:40 AM

„Tikslus apdovanojimo pavadinimas – geriausia filmų kompozitorė, tik nežinau, ar galiu save taip vadinti. Gavau sunkią metalinę ašaką, kurią vos pakeliu. Vos nenugriuvau iš džiaugsmo“, – juokėsi dainininkė.

Populiari atlikėja stovykloje, kurioje susirinko kūrėjai iš daugelio šalių, buvo įvertinta už muziką trumpametražiam filmui „Will“ („Valia“), kurį pagal jos idėją sukūrė rumunų režisierė Mara Rotarus, studijuojanti Anglijoje.

Šiame konkurse Jurga įveikė muzikos filmams kūrėjus ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Lenkijos, Olandijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos.

Susidūrė su griežta rumune

Dviem savaitėms Lietuvos pajūryje susirenkantys režisieriai, prodiuseriai, aktoriai ir kompozitoriai trumpametražius filmus kuria jau ne pirmus metus. Šįmet stovyklos tema buvo „Muzika ir garsas kine“, tad ji sudomino Jurgą.

„Kaip Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė užpildžiau anketą ir buvau atrinkta dalyvauti. Smagu – tris dienas vyksta diskusijos, atsitiktinai parinkti partneriai kartu kuria filmą“, – pasakojo Jurga.

Dainininkė pati pasiūlė filmo idėją, kuri jos galvoje sukosi jau seniai. Režisierei iš Rumunijos mintis lyg ir patiko, nors galutiniu rezultatu J.Šeduikytė neliko labai patenkinta.

„Scenarijus buvo geresnis nei filmas. Kadaise išgirdau apie seną lietuvišką paprotį – anksčiau, kai žmogui būdavo labai blogai, jo giminės susirinkdavo mažame kambarėlyje ir ten būdavo, kol oro likdavo labai mažai. Tokia graži, tyli eutanazija.

Pamaniau, kad tai įdomi tema filmui. Bet išėjo trumpas filosofinis pasakojimas apie gyvenimą, ir tiek, apie visai ką kita, nei buvau sumaniusi.

Susidūriau su labai kategoriška režisiere. Nesusikalbėjome. Pasakiau, kad ji viską mato kitaip nei aš. Ji sutiko su tuo, bet nieko nenorėjo keisti. Idėja liko neįgyvendinta iki galo“, – teigė J.Šeduikytė.

Sunkios aktorių paieškos

Jurgai teko ne tik parašyti muziką filmui, bet ir parinkti aktorius, vertėjauti suomei, kuri buvo paskirta filmo prodiusere.

„Pati nevaidinau. Vidas (Bareikis, dainininkės vyras, aktorius ir režisierius. – Red.) neleido. Šmėžavau kaip prodiuserės pagalbininkė, nes suomei sunkiai sekėsi susikalbėti su vietiniais žmonėmis.

Bet ir tai nebuvo lengva. Juk reikėjo surasti senyvą porą, vyras turėjo sutikti vaidinti mirštantį. Kai paklausdavau, ar nori nusifilmuoti, visi sutikdavo, bet kai išgirsdavo, ką reikės daryti, pabėgdavo.

Sudėtinga. Supratau, kad būti prodiusere – tikrai ne mano svajonė“, – juokėsi Jurga.

Filmui ji sukūrė keletą melodijų. Iš pradžių skamba švelni, vaikystę primenanti muzika, bėgant titrams filmo pabaigoje – ištrauka iš naujos dainos, kuri tikriausiai skambės būsimame Jurgos albume.

Nenori atsibosti publikai

Apsilankymas vasaros kino stovykloje Jurgos kasdienybę paįvairino pačiu laiku. Dainininkė vis dažniau susimąstydavo apie galimybę rašyti muziką filmams, tačiau, neslepia, jai stigo pasitikėjimo savimi.

„Čia pasitaikė puiki proga pabandyti, pamatyti, ar pavyksta prisiderinti prie režisieriaus. Iki šiol maniau, kad esu nesukalbama ir būtinai bandysiu įpiršti savo mintį.

Dabar pradėjau į viską žiūrėti kitaip, nebebijau tam tikrų formos paieškų. Nelaikau savęs filmų kompozitore, bet atsirado pagrindas pabandyti.

Man kartais būna nejauku, kai iš publikos reakcijos jaučiama – artistas per senas būti scenoje, bet nenori jos apleisti. Nenorėčiau, kad taip nutiktų man. Norėčiau laiku pakeisti sritį.

Mane tikrai domintų garso ir vaizdo samplaika, nes man idėjos ateina vaizdų pavidalu“, – atviravo 32 metų dainininkė.

Įkvėpimo semiasi iš filmų

Būtent kinas, Jurgos teigimu, turės didelės įtakos jos būsimam albumui.

Pastaruosius metus tarp Maskvos, kur studijuoja vyras, ir Vilniaus besiblaškanti atlikėja įsisąmonino, kad dainų pagrindas gali būti ne tik asmeniniai išgyvenimai.

„Žiūriu labai daug gerų filmų. Anksčiau manęs klausdavo – ko tokią liūdną dainą parašei, ar kas nors negerai? Dabar sakau – pažiūrėjau filmą ir parašiau.

Nebesakau, kad visa kūryba turi būti apie kūrėją. Dabar esu aplinkos stebėtoja. Per save ir apie save žmogus gali kurti pirmus penkerius metus. Vėliau turi ieškoti kito šaltinėlio.

Jeigu nori kasmet ką nors įdomaus nuveikti, privalai gyventi visuomenėje, o ne kapstysis savo vidiniuose labirintuose. Supratau – nėra ko iš savęs pešti, jeigu nesiseka. Reikia žiūrėti, domėtis, skaityti knygas“, – svarstė Jurga.

Surado bendramintį

Vasarą Lietuvoje leidžianti atlikėja nesnaudžia – kuria naują albumą ir koncertuoja. Šį šeštadienį atlikėja pasirodys Palangos klube „Ramybė“.

Dar šią vasarą naują vaizdo klipą sukurti ketinanti dainininkė šiuo metu dirba su elektroninės muzikos kūrėju Leonu Somovu, kaip ir ji, prieš keletą metų laimėjusiu MTV Europos apdovanojimą.

Darbais su grupe „InCulto“ ir atlikėja Jazzu pagarsėjęs Leonas, anot Jurgos, – tikras jos bendramintis, tad bendro darbo rezultatai tikriausiai sudarys didelę jos naujo albumo dalį.

„Atnešu idėjas, o jis jas pratęsia. Labai džiaugiuosi, nes jis tikrai pagauna, ką esu sugalvojusi. Manau, mūsų bendro darbo rezultatai bus labai įdomūs. Būna taip – duodi kam nors aranžuoti dainą, gauni įrašą, reikia įrašyti vokalą, o balsas stringa, nes kitaip įsivaizdavai tą dainą. Šiuo atveju, man atrodo, viskas bus taip, kaip įsivaizduoju“, – sakė Jurga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.