D. Jasilionytė iš festivalio „Novaja volna“ grįžta be prizų, bet įgijusi patirties

Sekmadienį baigėsi jaunųjų atlikėjų konkursas „Novaja volna”. Lietuvė Diana Jasilionytė prizinės vietos neužėmė, bet jai pavyko būti pastebėtai tarp 15 dainininkų. Beveik savaitę Latvijos kurorto Jūrmalos koncertų salėje „Dzintari” vykusiame konkurse koncertavo žinomos ir tik įsižiebusios muzikos žvaigždės. Vienuoliktajame konkurse varžėsi 16 dainininkų iš 14 šalių. Lietuvai atstovavo 20-metė tauragiškė D. Jasilionytė.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė ("Lietuvos rytas")

Jul 31, 2012, 1:47 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:17 PM

Dalyviai atliko po autorinę dainą ir nacionalinį bei pasaulio hitą. Po finalinio koncerto šeštadienį vyko slaptas balsavimas, kurio rezultatai buvo paskelbti sekmadienį.

Išvakarėse keitė repertuarą

D.Jasilionytė į konkursą pateko po pavasarį vykusios finalininkų atrankos Maskvoje: neatsiradus geresnių atlikėjų nutarta, kad lietuvė, kuri po atrankos Rygoje buvo atrinkta į rezervą, verta dalyvauti konkurse.

Rygoje vykusioje atrankoje dainininkė dainavo savo kūrybos dainą „Ateinu į tave”, Martyno Kuliavo „Viltį” ir Kanados atlikėjos Dianos Krall kūrinį „Temptation”.

Vėliau konkurso „Novaja volna” rengėjai Dianai pranešė, kad ji turi dainuoti kitas dainas. Repertuarą – „Killing My Softly”, „Love is Blind”, „Endless Melody” – lietuvė sužinojo tik atvykusi į Jūrmalą.

Jūrmaloje Diana sulaukė Berlyne (Vokietija) gyvenančio dainininko ir kompozitoriaus Brandono Stone’o dėmesio. Nuspręsta, kad konkurse ji dainuos šio kompozitoriaus dainas „Endless Melody” ir „Love is Blind”, kurią pirmą kartą atliko Donatas Montvydas „Eurovizijoje”.

B.Stone’as nerimaujančią Dianą ramino tokiais žodžiais: „Scenoje adrenalinas būtinas. Turiu dešimties metų patirtį, bet vis dar kovoju su jauduliu.”

„Talentą tikrai turi, o patirties įgysi”, – lietuvei sakė „Novaja volna” generalinis direktorius Aleksandras Rumiancevas.

Atlikėjams netrūko dėmesio

Konkurso dalyviams buvo skiriama daug dėmesio: su jais kasdien dirbo muzikos, įvaizdžio, scenos judesio profesionalai, prižiūrėjo medikai.

Kiekvienas atlikėjas turėjo savo stilistą. Diana per konkursą vilkėjo žinomos dizainerės Aleksandros Serovos sukurtas sukneles. Vilkėdama tas pačias ilgas, kūno linijas išryškinančias sukneles dainininkė dalyvavo fotosesijoje, o nuotraukos bus publikuojamos apie garsenybes rašančiame žurnale „Hallo!”.

„Konkurso rengėjai dažniausiai atlikėjams paskiria dizainerį, bet A. Serova yra tokio lygio kūrėja, kuri pati gali pasirinkti atlikėją. Žurnalistams ji sakė, kad išsirinko gražiausią, elegantiškiausią dainininkę Dianą”, – apie dukters pasirengimą konkursui pasakojo Daiva Genienė.

Skambėjo įvairių stilių dainos

Režisierius Aleksandras Revzinas prieš konkursą jaunus atlikėjus mokė laikyti mikrofoną, artistiškumo, bendrauti su publika. A. Revzino pastabą vienam atlikėjui turėjo įsidėmėti visi jaunieji talentai: pagrindinė užduotis konkurso dalyviams – neatkartoti populiarios dainos versijos, o ją padainuoti taip, kaip niekas iki šiol jos nedainavo.

Pirmąją repeticijų dieną konkurso dalyviai buvo kuklūs, sutrikę. Nuo įtampos, emocijų gausumo jie net verkdavo, bet į sceną grįždavo su užsidegimu. Režisierius A.Revzinas per repeticijas, kurios kasdien trukdavo po dvylika valandų, padarė stebuklą.

Manau, konkursas pavyko puikiai. Visi atlikėjai buvo draugiški, originalūs, dainavo skirtingo stiliaus dainas, todėl buvo sunku spėlioti, kas gali būti lyderis”, – sakė konkursą Jūrmaloje stebėjusi D.Genienė.

Sulaukė kūrybinių pasiūlymų

Lyrines dainas apie meilę D. Jasilionytė atliko žiūrovus žavėdama savo grožiu, artistiškumu.

Nors dainos nesuskambo tobulai – pradedančiai atlikėjai trūko tvirtumo, balse buvo juntamas jaudulio virpesys – konkurso komisija lietuvei skyrė 9 ir 10 balų. Aukščiausias vertinimas – 11 balų.

„Didžiuojuosi Diana, kad ji šiame konkurse neatsiliko nuo stiprių atlikėjų, džiaugiuosi, jog komisija debiutantei skyrė aukštus balus.

Kiti atlikėjai konkurse išsiveržė į priekį dainomis, kurias seniai dainuoja, o Diana per tris dienas turėjo išmokti naujas. Konkursui pasirengti jai reikėjo daugiau psichologinių, moralinių, fizinių pastangų nei kitiems”, – po konkurso kalbėjo atlikėjos motina.

Dvidešimtmetė konkurse pasiekė savo tikslą: ji gavo daug vizitinių kortelių, sulaukė kūrybinių pasiūlymų, o vieno atlikėjo prodiuseris pasiūlė su ja įrašyti dainų.

„Kol kas nenoriu garsinti tų žmonių, kurie parodė man dėmesį. Grįžusi iš Jūrmalos pailsėsiu ir pagalvosiu, kurie pasiūlymai man įveikiami”, – sakė konkurso „Novaja volna” dalyvė D. Jasilionytė, svajojanti kokiame nors konkurse laimėti piniginį prizą.

Pinigų jaunajai dainininkei šiuo metu ypač reikia, nes ji nori pradėti studijas Berklio muzikos koledže JAV, Bostone.

Nustebino vertinimo komisijos sprendimas

Konkurso „Novaja volna” nugalėtoja netikėtai tapo Rusijos atstovė Niloo. Jai atiteko krištolinis prizas ir 50 tūkst. eurų premija.

Po antrojo turo Niloo buvo tik penkta, o po trečiojo, kurio rezultatai nebuvo viešai skelbiami, staiga išsiveržė į priekį. Publika tokį žiuri sprendimą pasitiko nepritariamu šnabždesiu ir net švilpimu. Nugalėtojos daina sulaukė tik skystų plojimų.

Antrąją vietą užėmė ir 30 tūkst. eurų premiją laimėjo italų dainininkas Constanzo Del Pinto, trečiąją vietą ir 20 tūkst. eurų premiją – ukrainietė Marija Jaremčuk.

Šie du atlikėjai pirmąsias dvi konkurso dienas buvo tiek publikos, tiek žiuri favoritai. Per baigiamąjį koncertą publika jiems sukėlė didesnę plojimų audrą negu vakaro viešniai garsiajai kanadiečių dainininkei Nelly Furtado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?