„Eurovizijos“ atrankos finalo mįslė - ar komisijoje bus A. Mamontovas?

„Eurovizijos” atrankoje – lemiamų sprendimų metas. Šį vakarą paaiškės, kas atstovaus Lietuvai didžiausiame Europos dainų konkurse, kuris kitų metų gegužę vyks Švedijoje. Aštuonios dainos – ir visų atlikėjai gali turėti vilčių. „Eurovizijos” atrankos finalas, kurį 21 val. 15 min. tiesiogiai transliuos LRT televizija, šįmet atrodo labai įvairus ir nenuspėjamas.

„Pasakysiu taip – kol nepamatysiu, kad jis tikrai atėjo į TV studiją, to negalėsiu nei patvirtinti, nei paneigti“, - apie A. Mamontovo (nuotr.) dalyvavimą komisijoje sakė „Eurovizijos“ atrankos prodiuseris A. Giržadas.<br>R. Danisevičius
„Pasakysiu taip – kol nepamatysiu, kad jis tikrai atėjo į TV studiją, to negalėsiu nei patvirtinti, nei paneigti“, - apie A. Mamontovo (nuotr.) dalyvavimą komisijoje sakė „Eurovizijos“ atrankos prodiuseris A. Giržadas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Dec 20, 2012, 4:03 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 PM

Jame grumsis įvairių muzikos žanrų atstovai – ir jauni artistai, ir Linas Adomaitis, sykį jau išbandęs didžiąją „Eurovizijos” sceną.

Linas, Andrius Pojavis, „Gerai Gerai & Miss Sheep”, Božolė, Ievos Zasimauskaitės ir Gabrieliaus Vagelio duetas, Girmantė Vaitkutė, Monika Linkytė ir „DAR” – kažkam iš jų ketvirtadienio vakaras taps ryškiausiu besibaigiančių metų akcentu.

„Šį kartą laimėti gali bet kas. Man atrodo, niekas neturi ryškios nuojautos. Tai bus labai įdomus vakaras”, – „Lietuvos rytui” sakė „Eurovizijos” atrankos prodiuseris Audrius Giržadas.

– Kaip galėtumėte apibūdinti šių metų atrankos finalą? – paklausėme A. Giržado.

– Pritariu dažnai skambančiai nuomonei, kad jis – nenuspėjamas. Kaip sakė vienas komisijos narys, ir pernai, ir užpernai buvo keletas ryškių lyderių.

Šiemet visiškai neaišku, kurios dainos sudarys geriausiųjų trejetuką, kurį galės patvirtinti ar jo rikiuotę pakeisti komisija.

Tiems, kurie sėdės prie komisijos stalo, bus labai nelengva. Kaip jau pastebėjau iš permainingo TV žiūrovų balsavimo, nelengva bus ir dalyviams, kurie visais būdais stengiasi pasiekti savo tikslą.

– Vadinasi, sistema nesikeičia? Žiūrovai ir komisija kartu išrinks trejetuką, bet paskutinį žodį tars komisija?

– Taip. Priežastis, kaip ne sykį esu sakęs, yra labai paprasta. Mobiliojo ryšio kortelių Lietuvoje galima prisipirkti kaip morkų. Tikrai matau, kad šiais metais dalyviai tuo naudojasi.

– Komisijos sudėtis yra neskelbiama?

– Iki tiesioginės transliacijos – tikrai taip.

– Bet jau atskleista, kad joje bus vienas autoritetingiausių popmuzikos žmonių, iki šiol atrankos komisijoje dalyvauti atsisakydavęs. Daug kas spėja, kad tai – Andrius Mamontovas.

– Pasakysiu taip – kol nepamatysiu, kad jis tikrai atėjo į TV studiją, to negalėsiu nei patvirtinti, nei paneigti. (Juokiasi.) Man dar pačiam nesitiki, kad Andrius sutiko dalyvauti komisijoje.

– „Eurovizija” kone kasmet pateikia Lietuvos muzikai atradimų – atlikėjų, kurie išgarsėja atrankoje ir toliau sėkmingai tęsia karjerą. Ar šiais metais tokių yra?

Man ryškiausias atradimas yra A. Pojavis. Negaliu sakyti, kad jis debiutavo „Eurovizijoje” – į atranką jis atėjo nešdamasis rankoje dar šiltą, naujutėlę savo kompaktinę plokštelę. Bet taip, „Eurovizija” pirmoji jam suteikė didžiąją auditoriją. Būtent po pasirodymo atrankoje jo dainos atsirado ne vienos radijo stoties eteryje.

Klausytojai išgirsta jo dainą, suklūsta, klausia, kas čia per keistuolis. O girdėdami antrą, trečią kartą vis labiau tą kūrinį pamėgsta – pastebėjau tai.

– Atrankos rengėjai turėjo galimybę į finalą savo nuožiūra įtraukti daugiau dainų. Kodėl buvo nuspręsta to nedaryti?

– Turėjome mintį įtraukti dar vieną pasirodymą iš pusfinalių, tačiau supratome, kad tai tik ištemptų transliacijos trukmę, o realaus poveikio rezultatams tikriausiai neturėtų. Todėl nusprendėme, kad pakaks aštuonių dainų, kurios jau išrinktos.

– Nė vienas iš aštuonių atlikėjų neketina trauktis?

– Kiek žinau, ne. Galbūt kai kuriems dalyviams yra tą vakarą pasiūlyta dainuoti uždaruose, gerai apmokamuose renginiuose, tad jiems gali kilti įvairių minčių – ypač jeigu nesitiki laimėti.

Bet būsiu labai atviras – visi dalyviai pasirašė dokumentus, kurie juos įpareigoja patekus į finalą jame dalyvauti. Bauda, kurią jiems tektų sumokėti pasitraukus, turbūt yra kur kas didesnė nei suma, kurią už koncertą sumokėtų įmonė.

Atlikėjai tikrai nusiteikę rimtai – pavyzdžiui, mano minėtas A. Pojavis dėl finalo vėl atskris iš Italijos, kur gyvena. Tikiuosi, jam pavyks atvykti – šiek tiek nerimo kelia orų sąlygos.

Žvilgsnis iš šalies

Merūnas Vitulskis, dainininkas:

„Negalėčiau atspėti, kas laimės. Atvirai sakant, dauguma finalo dainų man nepalieka didelio įspūdžio. Žiūrėjau atrankas, bet nebuvo dainos ir pasirodymo, kuris man labai įsimintų.

Kūriniai neatrodo parengti. Tai tikrai didelė bėda, ir dėl to nėra kalti atlikėjai. Lietuvoje dainininkams labai sunku surasti gerą kūrinį. Tiesiog nėra, kas juos parašo. O juk ir geros dainos nepakanka, ji turi derėti prie atlikėjo.

Jei vis dėlto reikėtų pasirinkti vieną dainą, sakyčiau, kad man patiko G. Vaitkutė. Ji turi didžiulę Dievo dovaną – tiek balsą, tiek žavesio.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.