Muzikinis TV laidų vedėjo G. Leškevičiaus pokštas - grupė „Joke“ (video)

LNK laidos „Pasaulis X“ vedėjas Giedrius Leškevičius (31 m.) du kartus per savaitę žygiuoja į išsinuomotą repeticijų studiją. Čia gimsta sunkiai apibūdinamos muzikos grupės „Joke“ dainos, kurios jau kelia bangas įvairiuose konkursuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

2013-03-23 12:08, atnaujinta 2018-03-09 11:12

Ne paslaptis, kad TV laidų vedėjas moka dainuoti. Vienas iš įrodymų — trečio „Žvaigždžių duetų“ sezono laimėtojo titulas. Tačiau pamatyti jį, užsimaukšlinusį baltą peruką, būryje pradedančių roko muzikantų — šioks toks netikėtumas.

„Viskas yra susiję. Laida, kurią vedu, yra apie paralelinius pasaulius. Man toks pasaulis — muzika. Prieš kiekvieną laidos filmavimą prasidainuoju“, — paslaugiai paaiškino vos ketverių metų scenoje debiutavęs ir jos niekaip pamiršti negalintis G. Leškevičius.

Susibūrė Melagių dieną

„Joke“ įkūrimo data — 2011-ųjų balandžio 1-oji. Pakankamai tinkama grupės pavadinimui — „pokštas“. „Tai labai geras pavadinimas. Pavyzdžiui, ieškodami mūsų grupės „Google“ pirmiausia pamatysite daug visai kitų, bet labai linksmų dalykų.

Žodis „Joke“ tariamas „džouk“. Mes juokaujame, kad mūsų muzika — tikras „džouksmas“, — šypsojosi Giedrius, tikinantis, kad „Joke“ visada pasiruošę prajuokinti arba sugraudinti.

Grupės skiltyje socialiniame tinkle „Facebook“ galima rasti bent penkis pavadinimo paaiškinimus. Tarp jų ir tokį: „Jeigu pavartytume labiau išprususio mokinuko sąsiuvinį, kuriame būtų rašinėlis „Kokia yra grupė „Joke“?“, rastume vieną sakinį: „Tai jokia grupė, tik pavadinimą su klaida užrašė.“

Tačiau esminis apibūdinimas — vis dėlto „pokštas“. „Visi šios grupės nariai turi rimtus darbus. Nesiekiame užsidirbti, susirinkome, kad pakvailiotume ir kitiems padėtume gerai leisti laiką. Todėl ir vadinamės „Joke“, — pagaliau apsisprendė Giedrius.

Surinko margą kompaniją

Viskas prasidėjo prieš porą metų, kai su geru bičiuliu Antanu Čečkausku Giedrius nusprendė suburti grupę. Užkietėjęs oreivis Giedrius sumanė, kad būtų smagu parengti pasirodymą Oreivystės centro sezono atidarymui.

„Per porą mėnesių surepetavome dvylika kūrinių. Koncertas pavyko, tačiau rimčiau vėl pradėjome groti tik praėjusį rudenį — nusprendėme, kad reikia lįsti į dienos šviesą“, — prisiminė Giedrius.

Į „Joke“ gretas susirinko spalvinga kompanija. Antanas — renginių įgarsinimo specialistas, bosistė Rasa Maslauskaitė dirba Aplinkos apsaugos agentūroje, kur, anot Giedriaus, ieško cheminio ginklo. Būgnininkas Jurijus Rozovskis studijavo chirurgiją, tačiau dabar yra dėstytojas ir animacijos kūrėjas. Klavišininkas Vainius Dovydaitis — vienintelis iš muzikos gyvenantis grupės narys.

Giedrius, kaip pats sako, kartu su Antanu vaidina grupės žvaigždes — nes abu moka dainuoti ir šiek tiek pabrązginti gitarą. Kartais koncertuose neva dainuoja jam ant rankos užmauta lėlė, kartais žiūrovai gauna užduočių ir saldainių. Niekas nežino, kas nutiks „Joke“ pasirodyme.

Tekstai — kupini sarkazmo

Kitą savaitę „Joke“ pasirodys jaunų grupių konkurso „Garažas“ finale Vilniaus muzikos klube „Tamsta“. Pusfinalyje Giedrius į sceną ėjo užsimaukšlinęs baltą peruką.

„Sulaužiau būgnus, po to gitarą, mečiau ją „bomžams“ lyg tuščią tarą“, — tokius žodžius „Joke“ plėšia imituodami klasikinę dainavimo manierą. Tai esą paaiškina ir peruko pasirinkimą — Giedrius atrodė lyg XVII amžiaus rūmų kompozitorius. „Apie ką mūsų dainos? Jau girdėjau nuomonę, kad į žodžius mes daug darbo neįdedame. Tai netiesa.

Tekstai, kurie atrodo vaikiški, kaip tik yra labai apmąstyti. Taip, mes nerašome filosofinių eilių apie meilę. „Kiekvienam mažam berniukui po atominį žaisliuką, kiekvienai mažai mergytei po atominę gėlytę“, — čia apie pavydą, nes juk kiekvienas norime būti pasitikintis savimi, atominis.

Šaipomės iš popkultūros, kurios dalis esame ir mes. Nemažai sarkazmo, bandome rašyti taip, kad niekas nesupyktų, bet suprastų, apie ką kalbama“, — dėstė Giedrius.

Anot jo, parašyti hito tekstą nėra sunku — kartą jis su bičiuliu prie kavinės stalo, sulaukęs skambučio, per porą valandų parašė eiles, kurios tapo vienu didžiausių grupės „69 danguje“ hitų.

„Bet savo grupei šitaip tekstų nekuriame“, — tvirtino TV laidų vedėjas.

Veržiasi į konkursus

Pernai rugsėjį grupė nusprendė, kad pakaks tinginiauti, susirado nuomojamą studiją ir dabar joje nuolat repetuoja. Perskaičiusi skelbimus ir užsiregistravusi, šįmet grupė jau pasirodė trijuose jaunų atlikėjų konkursuose: „Broadway Star“, „Artistų artistas“ ir „Garažas“. Giedrius neslepia pasididžiavimo sakydamas, kad visuose juose „Joke“ žengė į kitą etapą. Kokią muziką groja grupė, sunkokai sekasi paaiškinti ir jos nariams. Jie tik užsimena esantys per kuklūs, kad tai vadintų roku. „Iš esmės taip ir yra. Ar „Biplan“ daina „Labas rytas“ yra rokas?

Ne, tai geriausiu atveju rokelis. Rokeriams atrodo, kad mes grojame popmuziką, o popsininkams — kad grojame rokelį. Kaip pavadinsi, taip bus gerai“, — nusijuokė Giedrius.

Jei taip ir toliau, gali atsirasti kvietimų pasirodyti vasaros muzikos festivaliuose. G.Leškevičius sako, kad grupė juos mielai priimtų.

„Tik viskas priklausytų nuo laiko. Žiemą aš dirbu televizijoje, o vasarą, kaip daug kas žino, skraidau oro balionais. Be to, savaitgaliais turiu kitos veiklos — renginius. Daug dirbu vestuvėse — vedu jas arba didžėjauju. Tačiau viskas įmanoma. Nesame grupė, kuri groja tik virtuvėje. Galime pagroti ir kitur. Kol kas mums konkursai yra puiki proga patiems įvertinti savo lygį. Neblogai sekasi, nors pasirodome tarp tikrai gerai grojančių žmonių“, — pasakojo Giedrius.

Iš muzikos nepragyventų

Sveikas protas ir elementari rinkodara reikalautų žinomo TV laidų vedėjo vardą iškelti prieš grupės pavadinimą, tačiau G. Leškevičius purto galvą — to niekada nedarytų: „Aš nesu žvaigždė. Mes esame draugai, bendraminčiai. Be to, neduok Dieve, vieną dieną manęs grupėje neliks, nenorėčiau, kad tas vardas pakištų koją kitiems.“

Kai Giedriui buvo ketveri, jis pradėjo barškučiais groti kaimiškos muzikos kapeloje. Vėliau — karaokės konkursai, muzikiniai pasirodymai TV šou, „Joke“ — daugelis dalykų, kurie neleidžia per toli atsitraukti nuo pomėgio. Giedrius tvirtina niekada nesvajojęs būti scenos garsenybe, tačiau norą suburti grupę visada turėjo.

„Ar svajojau tapti muzikantu? Man įstrigo bendramokslės Jurgos Šeduikytės mintis. Kartą, kai Jurga dar vedė TV laidą „Lietuvos dainų dešimtukas“, ji pasakė: jei ateis diena, kai galės gyventi vien iš muzikos, tikrai atsisakys viso kito.

Manau, yra daug muzikuojančių žmonių, kurie mielai taip pasielgtų. Aš turbūt nesu išimtis. Bet jei pragyventi neišeina, dirbi kitus darbus. Mano atveju tai televizija. Ir tai visiškai normalu. Muzika yra atsipalaidavimo ir išraiškos priemonė“, — svarstė vyras.

Prodiuserių pasiūlymas

Jei būtų labai norėjęs, galbūt dabar Giedrius galėtų džiaugtis nuolat koncertuojančio atlikėjo karjera. Kai TV laidų vedėjas laimėjo Baltijos karaokės čempionatą, dabartinis Marijaus Mikutavičiaus ir Manto Jankavičiaus vadybininka Gytis Jagminas siūlė jam pradėti profesionalią karjerą scenoje.

„Norėjo iš manęs padaryti žvaigždę. Aš atviras visiems pasiūlymams. Man davė dainą, pabandėme, pažiūrėjome. Bet dainos tekstas buvo toks — vasara, vasara, kada ateisi pas mus karšta... Tuo metu vedžiau laidą „Abipus sienos“. Manau, TV žiūrovai nebūtų supratę tokio posūkio“, — kalbėjo Giedrius. Pažintimis nesinaudos

TV užkulisius puikiai pažįstantis vyras tikriausiai nesunkiai galėtų „Joke“ prastumti į populiarias laidas, tačiau sako kol kas nenusiteikęs to daryti.

Pirmiausia todėl, kad nemėgsta ko nors prašyti — nori, kad viskas išsirutuliotų savaime.

„Grupė vieną kartą yra pasirodžiusi „Žvaigždžių duetuose“ — kaip aktoriai, kurie vaidino muzikantus. Atlikome dainą „All For Love“.

Tiesa, kad televizija gali duoti daug. Kalbėjausi su grupe „Thundertale“, kurios vokalistas Laurynas Baškys dalyvavo „Žvaigždžių duetuose“. Iki atsiradimo televizijoje apie juos žinojo kur kas mažiau žmonių.

Klausiau, ar sudalyvavus šou padaugėjo koncertų. Sakė, kad nelabai, bet honorarai išaugo dvigubai.

Kai ir mes užsimanysime didelių honorarų, gal ką nors ir galvosime. Bet nežinau, ar jau esame to nusipelnę. Dar nemokame būti verslininkais. Tiesiog niekam nepataikaudami darome tai, kas patinka“, — šyptelėjo Giedrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.