Latvių duetas „PeR“: „Į „Euroviziją“ einame tik pasilinksminti“ (video)

Latviai šiais metais į „Eurovizijos” mūšį Švedijos mieste Malmėje siunčia atlikėjus, jau neblogai žinomus Lietuvos publikai. „Mes su humoru žiūrime į šį konkursą”, – neslėpė dueto „PeR” nariai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Apr 24, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:28 PM

Savaitgalį sostinės klube „Tarantino” pasirodęs latvių duetas „PeR” iš čia skubėjo į Londoną, kur sekmadienį vyko „Eurovizijos” dalyvių koncertas.

Daina „Here We Go” skaldo konkurso gerbėjų nuomones. Vieni mano, kad energingai strykčiojantys latviai šaiposi iš konkurso, kiti – kad jie tiesiog linksminasi. Ir vieni, ir kiti sako, kad vietos finale duetui geriau nesitikėti.

„O mums nusispjauti”, – juokdamasis sakė dueto narys Ralfas Eilandas.

Konkurso muzika nepatinka

Nuo 2007-ųjų gyvuojančios grupės sudėtis ne kartą keitėsi. Šiandien joje – 19-metis dvyliktokas Ralfas ir trejais metais vyresnis Edmundas Rasmanis.

Vaikinai dažnai pasirodo muzikos festivaliuose ir kuria vokalinės perkusijos kompozicijas – balsais imituoja įvairius instrumentus.

Kitaip tariant, iki šiol gerbėjai juos siejo su kuo tik nori, tik ne su „Eurovizija”.

„Kai šįmet ėjome į atranką, žinojome, kad laimėsime. Tik nežinojome, kaip.

Mūsų grupė patinka alternatyviosios muzikos gerbėjams. Tie raukėsi – ko jums reikia „Eurovizijoje”? Bet mums tiesiog linksma.

Be to, daina turi filosofinę reikšmę, ji tik skamba linksmai. Taip, daugelis konkurso apžvalgininkų sako, kad neturime jokių galimybių patekti į finalą, nes daina labai bloga. Na, ir kas?

Mes tikrai nenorime iš nieko šaipytis, nors, neslėpsiu, didžioji dalis „Eurovizijoje” skambančios muzikos visiškai nepatinka ir atrodo juokinga. Ir taip jau daug metų”, – neslėpė Ralfas.

Tai ko ten eiti? „Konkursas vyksta Švedijoje, į jį bus sutelktas dėmesys, o Švedijoje gyvena geriausi prodiuseriai. Tai mums – lyg auksinis bilietas.

Be to, šį konkursą vis dėlto daug kas mato. Mes kelis kartus koncertavome su garsiu australų atlikėju Dub FX. Ir jis žiūri „Euroviziją”, – prisipažino atikėjas.

Rezultatai – ne svarbiausia

Scenoje R. Eilandas, vilkėdamas blizgantį kostiumą, trypia, laksto ir šiaip elgiasi kaip beprotis. Tą patį daro jo partneris Edmundas ir dar du papildomi atlikėjai, tarp kurių – latvių grupės „Shadows” narys Lauris Valteris.

Kai ką tai labai primena – „PeR” gali tapti tokiais „Eurovizijos” chuliganais, kokie prieš trejus metus buvo grupė „InCulto”. Juolab kad yra dar vienas sutapimas – antrajame pusfinalyje latviai, kaip ir tada lietuviai, pasirodys pirmieji.

Tai laikoma mirtininkų ženklu – iš tokios starto pozicijos prasimušti į finalą iš esmės neįmanoma.

„Irgi nieko baisaus. Aš visai nesuku dėl to galvos.

Žinote, kuris Latvijos pasirodymas „Eurovizijoje” man labiausiai patiko?

Ne, ne grupės „Brainstorm”. Ir net ne Marijos Naumovos, kuri laimėjo šį konkursą.

2009-aisiais Latvijai atstovavo dainininkas Intaras Busulis. Man paskambino mama, sako, įsijunk televizorių.

Žiūriu, pasirodė puikus Latvijos atlikėjas, kuris gerai dainuoja džiazą. Ir tiesiog padainavo tai, kas jam patinka.

Žinoma, liko nesuprastas. Nė nežinau, kas laimėjo tais metais, kurią vietą užėmė Intaras, man nesvarbu. Bet tą vakarą aš didžiavausi Latvija”, – sakė Ralfas.

Intaras tada pusfinalyje liko paskutinis. „Štai, matote? Tos dainos, kurios man labiausiai patinka, visada lieka paskutinės „Eurovizijoje”, – nežinia, ar savo lemtį šiais žodžiais išpranašavo R.Eilandas.

Pamėgo „braliukų” sostinę

Lietuviai negalės padėti „PeR” išsiropšti į finalą – mūsų šalies atstovas Andrius Pojavis pasirodys kitame pusfinalyje.

Bet „PeR” sako pasiklausę A.Pojavio dainos ir ją vertinantys neblogai.

„Su Lietuva mus apskritai daug kas sieja. Vilnius man atrodo geriausias miestas pasaulyje, antras – Londonas. Gal todėl, kad Lietuvos sostinėje mus taip gerai priėmė.

Be to, mūsų „eurovizinės” dainos pradžioje skamba publikos ošimas – jis įrašytas koncerte Vilniuje, kur žiūrovai buvo tiesiog išprotėję. Lietuvių ir latvių publika skiriasi – jūsiškiai labiau pašėlę.

Be to, jie mėgsta mūsų alternatyvą, o latviai labiau nori, kad dainuotume popsą. Tačiau šiaip mums, „braliukams”, visada smagu kartu”, – teigė Ralfas.

Dirba radijuje ir statybose

Mokyklą baigiantis R. Eilandas laisvu nuo pamokų metu dirba radijo stotyje, o jo scenos partneris E. Rasmanis – statybose.

Pasak humoro nestokojančių atlikėjų, taip yra todėl, kad visi Latvijos atlikėjai yra baisiai neturtingi, išskyrus nebent „Brainstorm”.

„Štai Londone ką tik 100 latų išleidau plokštelėms.

Man tai – didžiuliai pinigai, bet kitaip negaliu.

Čia yra būtent tai, ką, tikiuosi, pajus ir „Eurovizijos” publika. Mes nesame popžvaigždės, kurios maivosi. Mes nuoširdžiai mėgstame muziką.

Mums padeda choreografė iš Švedijos, bet tai nereiškia, kad ant scenos sinchroniškai mojuosime rankutėmis, kaip visos tos berniukų grupės. Mes tiesiog norime būti savimi”, – sakė R. Eilandas.

„PeR“ „eurovizinė“ daina „Here We Go“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.