A. Pojavis mėgavosi Švedijos lietuvių draugija ir žemaičių blynais

Specialiai lrytas.lt, Malmė

A. Pojavis viešėjo pas Švedijos lietuvius.<br>R. Zilnys
A. Pojavis viešėjo pas Švedijos lietuvius.<br>R. Zilnys
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 12, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:53 PM

Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“ Andrius Pojavis šeštadienio vakarą galėjo pasijusti kaip namie. Trispalvė vėliava scenoje, žemaičių blynai ant stalo, lietuviškų TV kanalų transliacijos internete ir per šimtą tautiečių, atėjusių palinkėti jam sėkmės – taip vakarą su Švedijos lietuviais leido dainininkas, surengęs jiems koncertą.

Pusantros valandos kelio nuo Malmės įsikūręs restoranas, prie kurio svečius pasitinka Lietuvos vėliava.

Prieš porą metų vietos lietuviai ieškojo nuomojamos salės savo susibūrimui. Galiausiai jų žvilgsnis nukrypo į laukuose stūksantį pastatą. Vienam lietuviui kilo verslo idėja, jis nusprendė pastatą įsigyti ir čia atidaryti lietuvišką restoraną.

Šiandien čia rengiami įvairūs pasilinksminimai ir banketai. Užsuka ir lietuviai, ir švedai, galima paskanauti abiejų šalių virtuvės patiekalų. Interjeras primena tipišką lietuvišką užeigą. Tai – vienintelis tokio dydžio lietuviškas restoranas Švedijoje.

Viduje – jauki koncertų salė, o ant sienų – čia jau viešėjusių Andriaus Mamontovo, Džordanos Butkutės pasirodymų plakatai, lietuviškų teatro spektaklių afišos. Dabar, pasakojo lietuviai, jie norėtų pasikviesti „Sel“ ir Kastytį Kerbedį – gal vieną dieną tai ir įvyks.

„Šiame Skonės regione gyvena apie pusantro tūkstančio lietuvių. Per visą Švediją jų – apie aštuonis tūkstančius.

Mėgstame čia susirinkti, čia švenčiamos ir šeimos, ir tradicinės lietuviškos šventės“, - pasakojo Skonės regiono lietuvių bendruomenės atstovai.

„Aš ne kartą esu sakęs, kokia man svarbi Lietuva. Pabūti tarp saviškių – labai geras jausmas. Viskas dėl Lietuvos“, - džiaugėsi A. Pojavis.

Šeimomis į vakarėlį rinkęsi lietuviai prieš koncertą mobiliaisiais telefonais internete ieškojo Andriaus dainų – jas buvo girdėjęs tikrai ne kiekvienas.

Į susitikimą atvykęs Lietuvos ambasadorius Eitvydas Bajarūnas žadėjo, kad lietuviai ne tik balsuos už Andrių, bet ir agituos tai padaryti savo draugus.

„Niekada negali nuspėti, kaip bus. „Eurovizijoje“ vieni ieško šokio, šėlsmo, kiti – gražios muzikos. Man ši daina patinka – graži, lyriška“, - sakė ambasadorius, ketinantis Malmėje antradienį stebėti pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį, kuriame dainuos ir Lietuvos atstovas.

Su gitara į sceną žengęs A. Pojavis lietuviams atliko kone visas savo albumo „Aštuoni“ dainas, o į sceną pasikvietęs pritariančiuosius vokalistus, du kartus sudainavo „eurovizinį“ kūrinį „Something“.

„Kai esu Lietuvoje, ši daina neskamba, bet išvykus į užsienį ji įgyja prasmę“, - pristatydamas kūrinį „Lietuva“, kurį parašė emigravęs, pasakojo dainininkas.

Dainą „Something“ jam teko kartoti bisui – lietuviai plojo stovėdami, o tada rikiavosi į eilę nusifotografuoti kartu su savo šalies atlikėju ir gauti jo autografą. Koncertą vainikavo vakarienė.

Tiesa, dainininkui kliuvo ir pastabų. Į renginį atėję lietuviai užsiminė, kad Andriui scenoje būtų pravertę šokėjai.

„Nieko baisaus, pačią „Euroviziją“ šįmet žiūrovai stebės stovėdami, pašoks jie“, - juokėsi Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas.

„Aš suprantu, ką jaučia šie žmonės. Mielai būčiau jiems grojęs ir dvigubai ilgiau. Juk pats esu emigrantas. Man gražu, kad lietuviai čia taip gražiai bendrauja. Milane, kur aš gyvenu, irgi yra lietuvių, bet tokių gražių ryšių jie nepalaiko“, - sakė A. Pojavis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.