Lietuvos konkurentai „Eurovizijoje“. Pirmojo pusfinalio dalyvių apžvalga (antra dalis)

39 šalių atlikėjai šią savaitę susikaus vienų mėgstamose, kitų keikiamose, bet visų žiūrimose muzikinėse gladiatorių kautynėse — „Eurovizijos“ dainų konkurse. Švedijos mieste Malmėje vyksiantis konkursas skaičiuoja jau 58 gyvavimo metus ir, kaip ir kasmet, jo dalyvių sąrašas — labai margas. „TV antena“ kviečia prieš įsitaisant prie televizoriaus iš arčiau susipažinti su visais šių metų „Eurovizijos“ dalyviais.

Juodkalnija. “Who See".
Juodkalnija. “Who See".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-14 11:47, atnaujinta 2018-03-06 19:28

Pristatome pirmojo pusfinalio antrąjį aštuonetą.

Pirmojo pusfinalio pirmąjį aštuonetą rasite eurovizija-2013/lietuvos-konkurentai-eurovizijoje-pirmojo-pusfinalio-dalyviu-apzvalga-pirma-dalis.htm"="">eurovizija-2013/lietuvos-konkurentai-eurovizijoje-pirmojo-pusfinalio-dalyviu-apzvalga-pirma-dalis.htm"" target="_blank">čia.

9. Juodkalnija. „Who See“ — „Igranka“.

Juodkalnija savo viltis sudėjo į elektroninio skambesio kūrinį, kuriame dominuoja grupės „Who See“ narių repavimas. „Who See“ — hiphopo duetas, susibūręs praėjusio dešimtmečio pradžioje. Grupę garsina humoristinės dainos ir spalvingi vaizdo klipai. Tai pirmoji Juodkalnijos grupė, nominuota MTV Europos apdovanojimui. Pernai šį prizą duetas ir laimėjo — buvo pripažintas geriausiu Adrijos jūros regiono kolektyvu. Dainą „Igranka“ sukūrė grupės „Bad Copy“ narys Wikluh Sky. Kūrinio įrašui pasitelkta populiari šalies vokalistė Nina Žižič. Atlikėjai neslepia, kad tikisi patekti į finalą. Nuo 2007-ųjų konkurse dalyvaujančiai valstybei dar nė sykio nėra pavykę to padaryti — jie atvirai vadinami vienais didžiausių „Eurovizijos“ nelaimėlių.

Ar žinote, kad grupės reperis Dedduh dirba pardavėju žaislų parduotuvėje?

10. Lietuva. Andrius Pojavis — „Something“.

„Dešimt — geras skaičius“, — sako A. Pojavis ir su jam būdingu humoru pripažįsta, kad sunkiausia dalyvavimo „Eurovizijoje“ dalis — nuskristi į Švediją. Per šiuos kelis mėnesius apie iki tol negirdėtą dainininką Lietuva sužinojo daug. Dabar lieka laikyti kumščius ir palinkėti jam kuo geresnio pasirodymo.

11. Baltarusija. Aliona Lanskaja — „Solayoh“.

Baltarusijos „Eurovizijos“ atranka antrus metus iš eilės primena meksikietišką TV serialą. Pernai atranką laimėjo A.Lanskaja, tačiau šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka įtarė sąmokslą ir įsakė atlikti tyrimą. Tyrėjai nustatė, kad balsavimas suklastotas, tad į konkursą išvyko grupė „Litesound“. Šįmet 23-ejų Aliona vis dėlto siunčiama į „Euroviziją“, bet ir šįsyk neapsieita be nesklandumų. Nors dar pernai gruodį Aliona atranką laimėjo su daina „Rhythm Of Love“, vėliau buvo nuspręsta, kad šis kūrinys nepakankamai geras, todėl šių metų kovą Baltarusijos visuomeninės televizijos iniciatyva buvo pakeisti planai — Malmėje atlikėja dainuos užsienio autorių kūrinį „Solayoh“.

Ar žinote, kad Aliona labai mėgsta sportuoti ir prieš keletą metų puikiai pasirodė Baltarusijos TV realybės šou, kuriame žinomi žmonės išbandė jėgas biatlono trasoje? Su tuo tikriausiai susijęs ir šalies sprendimas, kad konkurso finale Baltarusijos balus paskelbs šios šalies biatlono rinktinės lyderė Darija Domračiova.

12. Moldova. Aliona Moon — „O mie“.

Moldova į „Euroviziją“ šįmet siunčia tuos pačius atlikėjus, kaip ir pernai. Tiesa, įvyko rokiruotė. Pernai Baku vykusiame konkurse dainininkė Aliona buvo šios šalies atstovo Pašos Parfenio pritariamoji vokalistė. Šįmet jie susikeitė vaidmenimis — Paša parašė kūrinį „O mie“ ir vyks į Malmę kaip Alionos pasirodyme dalyvaujantis pianistas. Moon, žinoma, nėra moldaviška pavardė — Alionos pase parašyta „Munteanu“. „O mie“ — jausminga meilės daina. Atrankoje Aliona ją atliko angliškai, tačiau „Eurovizijai“ pasirinktas variantas rumunų kalba. Aliona yra dalyvavusi Moldovos TV šou „Žvaigždžių fabrikas II“, o su jame sutiktais bendražygiais subūrė grupę „Thumbs Up“. Po „Eurovizijos“ finalo praėjus savaitei kylančia Moldovos scenos žvaigžde vadinama Aliona švęs 24-ąjį gimtadienį.

Ar žinote, kad Paryžiuje, Dubajuje, Romoje, Atėnuose ir kituose miestuose susirinkę moldavai praėjusį sekmadienį paleido daugybę Moldovos vėliavos spalvų balionų, taip linkėdami sėkmės savo gimtinės atstovei?

13. Airija. Ryanas Dolanas — „Only Love Survives“.

Pernai Airija jau ruošė šampaną, įsitikinusi, kad antrus metus iš eilės į konkursą pasiųstas dvynių duetas „Jedward“ laimės „Euroviziją“. To neįvyko, tačiau Airijos užmojai nesumažėjo. Daugiausia kartų istorijoje — net septynis — konkursą laimėjusi šalis pergalės laukia ir šįmet. Šalies vėliavą neša 27-erių dainininkas R.Dolanas, kuris yra ir kūrinio „Only Love Survives“ bendraautoris. Ryanas jau yra apšildęs ne vienos žvaigždės koncertą — tarp jų ir minėto dueto „Jedward“. Kūrinį „Eurovizijai“ parašyti jam padėjo 34-erių kompozitorius ir prodiuseris Wezas Devine’as, kurio talentą vertina žinomi britų šokių muzikai skirtų radijo laidų vedėjai Sara Cox ir Scottas Millsas.

Ar žinote, kad R.Dolaną į konkurso atranką atvedė „Jedward“ koncertų prodiuseris Stuartas O’Connoras?

14. Kipras. Despina Olympiou — „An me thimasai“.

Ši 37-erių atlikėja Kipro ir Graikijos scenoje gerai žinoma jau du dešimtmečius. Pastaruosius dešimt metų — kaip dueto su Michaliu Hatzigianniu narė. Poros įrašytos dainos Graikijoje skynė muzikos apdovanojimus ir platininių diskų prizus, tačiau pernai atlikėja nusprendė pradėti rimtą solinę karjerą. Vienas jos žingsnių — dalyvavimas „Eurovizijoje“. Kaip kasmet daro vis daugiau valstybių, Kipras nerengė viešos atrankos — Despina buvo paskirta atstovauti šaliai ir mielai priėmė šį pasiūlymą. „An me thimasai“ — graikiškai atliekama daina, kurios pavadinimas lietuviškai reiškia „Jei prisimeni mane“.

Ar žinote, kad atlikėja muzikinį išsilavinimą įgijo prestižinėje mokykloje — Londono Švč.Trejybės koledže studijavo fortepijono ir muzikos teorijos specialybę?

15. Belgija. Roberto Bellarosa — „Love Kills“.

Teisė keliauti į „Euroviziją“ vis dažniau suteikiama įvairių muzikinių realybės šou laimėtojams. Aštuoniolikmetis R.Bellarosa užkulisiuose Malmėje tikrai turės apie ką pasikalbėti su Rusijos atstove D.Garipova. Kaip ir ji, jis 2012-aisiais tapo TV šou „Balsas“ laimėtoju — tik belgiškosios jo versijos, kurią, žinoma, stebėjo mažiau žiūrovų. Italų kilmės Roberto balso galimybes muzikos mokytojas pastebėjo, kai berniukui buvo devyneri — nuo to laiko Roberto nuolat tobulina savo sugebėjimus. Pernai rugsėjį jis išleido pirmą albumą „Ma Voie“. Belgai nesuko galvos — visuomeninis transliuotojas dar lapkritį nusprendė, kad į konkursą vyks būtent Roberto.

Ar žinote, kad vienas Roberto konkursinės dainos „Love Kills“ autorių yra britas Iainas Jamesas, rašęs hitus Craigui Davidui, „One Direction“, Emeli Sande ir kitoms ryškiausioms Didžiosios Britanijos žvaigždėms?

16. Serbija. „Moje 3“ — „Liubav je svuda“.

Serbijos atstovės šių metų „Eurovizijoje“ taip pat už savo populiarumą turi būti dėkingos televizijai. Į grupę „Moje 3“ susibūrusios trys muzikinio TV konkurso „Geriausias Serbijos balsas“ finalininkės. Šou laimėtoja Mirna Radulovič groja smuiku, gitara ir pianinu, talentu neatsilieka ir kitos atlikėjos. Merginos nė neslepia, kad šis projektas suburtas tik dėl „Eurovizijos“ — pasibaigus konkursui jos ketina karjerą tęsti atskirai. Serbai įsimylėjo „Euroviziją“ 2007-aisiais, kai šios šalies atstovė Marija Šerifovič laimėjo konkursą, atlikusi dainą „Molitva“. Vienas šio kūrinio autorių yra Saša Miloševičius Mare, kuris parašė ir „Moje 3“ skirtą kūrinį „Liubav je svuda“ (lietuviškai — „Meilė yra visur“).

Ar žinote, kad 18-metė trio narė Nevena Božovič 2007-aisiais yra dalyvavusi vaikų „Eurovizijoje“ ir ten laimėjusi trečią vietą? Tai pirmas atvejis, kai į suaugusiųjų „Eurovizijos“ sceną eis buvusi vaikų „Eurovizijos“ dalyvė.

Parengė Ramūnas Zilnys ir Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.