„Eurovizijos” pasirodymų režisieriaus galvoje - tik A. Pojavio daina

„Aš vis tiek jus myliu. Visus, net ir tuos, kurie manimi netikėjo ir net šaipėsi”, – tokią žinią vakar lietuviams siuntė antradienį Malmės arenoje į „Eurovizijos” finalą iškopęs Andrius Pojavis.

Lietuvio A. Pojavio sėkmė „Eurovizijos” pusfinalyje daug kam buvo netikėta. Atlikėjas džiaugėsi nutildęs skeptikus.<br>EBU
Lietuvio A. Pojavio sėkmė „Eurovizijos” pusfinalyje daug kam buvo netikėta. Atlikėjas džiaugėsi nutildęs skeptikus.<br>EBU
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas”)

2013-05-16 06:00, atnaujinta 2018-03-06 16:59

„Džino su toniku”, – į arenos restorane surengtą dainininkų vakarėlį po pusfinalio atėjęs barmeno paprašė Andrius.

Šiam paaiškinus, kad už atlikėjams išdalintus kuponus galima nemokamai gauti tik alaus ar vyno, lietuvis numojo ranka: „Aš pats sumokėsiu. Pažadėjau sau, kad išgersiu mėgstamą kokteilį, jei pateksiu į finalą.”

Paneigęs pesimistų prognozes, dainininkas iš Jurbarko šeštadienio vakarą kils į sceną „Eurovizijos” finale.

Nokautavo kritikus

29 metų dainininkas viską daro savaip. Tiek savaip, kad jo patekimas į finalą daug ką pribloškė. Dainininkas, kuris laido savotiškus juokelius, negauna žinučių iš artimųjų, nes jo mobilusis telefonas Švedijoje neveikia, į vakarėlius ateina su sportiniu džemperiu, o scenoje demonstruoja skvarbų žvilgsnį, šypseną ir gaivališkus rankų judesius, daugelio „Eurovizijos” ekspertų buvo nurašytas iš anksto.

Kritikai buvo nokautuoti. Kai antradienio vakarą atsitiktine tvarka buvo skelbiami dešimt į finalą patekusių atlikėjų, Lietuvos pavadinimas nuskambėjo antras.

Europoje jau garsūs Juodkalnijos atstovai „Who See” atsigabeno įspūdingus kosmonautų skafandrus ir liko už borto. Lietuvis – paprastą odinę striukę ir džinsus, tačiau jis – finale.

Emocijos liejosi per kraštus

„Buvo akimirkų, kai netikėjau, kad pateksime. Man atrodo, šis pusfinalis – stipresnis už antrąjį.

Kam norėčiau skirti pergalę? Žinoma, Lietuvai. Viskas dėl Lietuvos. Noriu visiems lietuviams pasakyti – mes tikrai nesame blogesni už kitus, mes šaunūs, mes – tikri europiečiai”, – po pusfinalio emocijas liejo A. Pojavis.

Mylimajai – mažai laiko

Kai Andrius užkulisiuose susirangęs ant sofos neramiai laukė rezultatų, vyrą šypsodamasi stebėjo mylimoji Isabella, vis ramindama vos prieš mėnesį gimusią dukrelę Amelie.

Paskelbus pusfinalio rezultatus italė karštai apkabino Andrių.

Pirmadienį į Malmę aplankyti Andriaus atvykusi Isabella jį mato retai – didžiąją dainininko laiko dalį užima repeticijos.

„Su šeima aš ketinu praleisti visą likusį gyvenimą. O su „Eurovizijos” žmonėmis po šios savaitės gal daugiau ir nepasimatysiu”, – Andrius nesikrimto, kad mažai būna su šeima.

Prognozės dažnai neišsipildo

Ar pajutęs pergalės „Eurovizijos” pusfinalyje skonį dainininkas jau užsikrėtė šio konkurso bacila ir bandys Lietuvai atstovauti ir ateityje?

„Esu realistas. Čia smagu, bet po finalo tikriausiai mano kelyje šio konkurso daugiau nebus”, – kalbėjo dainininkas.

Sužinojęs, kad A. Pojavis pateko į „Eurovizijos” finalą, Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas iš pradžių šokinėjo iš džiaugsmo, o po to surimtėjo: „Nereikia jokių prognozių. Matome, kad jos dažnai neišsipildo. Priminsiu, kad Donatui Montvydui pernai prognozės irgi nieko gero nežadėjo.

Širdyje troškau, kad Andrius patektų į finalą. Buvo tik neaišku, kaip atrodys jo paprastas pasirodymas tarp tų spalvingų reginių – išsiskirs ar nublanks. Atrodo, šis sprendimas pasiteisino.”

Sužavėjo atlikėjo tikrumas

Kad A. Pojavio dainai „Something” („Kažkas”) sėkmę pusfinalyje mažai kas prognozavo – jokia paslaptis.

Po pusfinalio keliolika minučių praleidus „Eurovizijos” spaudos centre atrodė, kad visų lūpose – tik Lietuvos pavadinimas.

Žurnalistai negalėjo atsistebėti – daugelis jų svarstė, kad prieš šią staigmeną šįmet konkurse nublanks visos kitos.

Tačiau pasigirdo ir kitokių pasvarstymų.

Daugiau nei dešimtmetį „Euroviziją” nagrinėjantis danų žurnalistas Frankas Holmas dar prieš kelias dienas „Lietuvos rytui” tvirtai sakė, kad Andriaus daina tikrai skambės finale: „Ko jūs čia stebitės? Tai juk visiškai akivaizdu. Kalbėkite, ką tik norite, bet Andrius yra tikras.

Tai juntama nuo pirmos sekundės. Jis nieko nevaidina, jis toks, koks yra.

Gražus vaikinas atsistoja ir iš visos širdies padainuoja tai, ką galvoja. Tai negali nepatikti. Nesuprantu, kodėl kabinėjamasi prie dainos – ji labai įsimenanti. Paprastas tekstas? Visi tekstai čia paprasti.

Ypač tarp visų tų plastikinių pasirodymų. Stebėtis reikia ne tuo, kad pateko Andrius. Stebėkitės tuo, kad į finalą pateko baltarusė. Štai ten – tikras siaubas.”

Aparatinėje – lietuvio daina

Netikėto komplimento Andrius po pusfinalio sulaukė iš vieno svarbiausių „Eurovizijos” žmonių – pasirodymų režisieriaus Stuarto Barlow.

„Pasakysiu tai, kas mane patį nustebino. Ar žinote, kuri buvo vienintelė daina, kurią transliacijos metu mes su visa komanda uždainavome aparatinėje pasirodymo metu? Andriaus.

Aš pats negaliu paaiškinti kodėl, bet visa šešių žmonių komanda, kai prasidėjo priedainis, uždainavo choru. Ta daina tiesiog įlindo į galvą”, – kalbėjo S. Barlow.

Konkurso gerbėjai – suglumę

Andrių po pusfinalio apspito būrelis Austrijos gerbėjų. Viena merginų pripažino – Andriaus daina tikrai buvo geresnė nei austrės Natalios Kelly, kuriai neatsirado vietos finale.

Austrija per pastaruosius trejus metus į „Eurovizijos” finalą pateko vieną sykį. Lietuva – visus tris kartus.

Statistika, palyginti su kai kuriomis kitomis valstybėmis, – dar iškalbingesnė. 2007-aisiais konkurse dalyvauti pradėjusi Juodkalnija kol kas nė karto nepateko į finalą.

Tai – rezultatai, kurie konkurso gerbėjus jau pradeda gluminti. Jokia paslaptis, kad patekti į finalą ir dar tris minutes daugiau nei 100 milijonų žiūrovų pristatyti savo šalį – pagrindinis daugumos valstybių dalyvių tikslas. Jį pasiekus, galima namo grįžti iškelta galva.

„Lietuviai jau gali savimi didžiuotis. Jie sugeba sulaužyti „Eurovizijos” gerbėjų mąstymą. Būkime atviri – beveik niekas pasirodymo finale neprognozavo nei Andriui, nei Evelinai Sašenko, nei Donatui Montvydui. Ir štai, žiūrėkite. Lietuva tampa fenomenu „Eurovizijoje”, apie ją kalbama pagarbiai”, – sakė britų žurnalistas Michaelas Duncanas.

Jis įvardijo dar vieną galimą Andriaus sėkmės priežastį – net 11-oje iš 16 pusfinalio pasirodymų dominavo moterys. Andrius buvo vienas iš kelių scenoje dainavusių vyrų – ir, kaip liudija pasipylę tūkstančiai žinučių socialiniame tinkle „Twitter”, patraukliausias.

Svajonės ir realybė

A. Pojavis prisipažino, kad jo svajonė – finale užimti aštuntąją vietą. Būtent taip – „Aštuoni” – vadinasi jo pernai išleistas debiutinis albumas.

„O pirmoji vieta? Man atrodo, Lietuvai iki jos toloka. Nesvarbu, kokia daina būtų, koks atlikėjas. Yra čia dar ir visokių politinių niuansų”, – svarstė Andrius.

Už borto – Balkanų šalys

Būtent politika šiame pusfinalyje tapo plačiai aptarinėjama tema.

Pusfinalyje rungėsi keturios buvusios Jugoslavijos šalys – Slovėnija, Kroatija, Juodkalnija ir Serbija. Joms buvo prognozuojamos garantuotos vietos finale – manyta, kad Balkanų valstybės dosniai viena kitą apdovanos aukščiausiais įvertinimais.

Bet visos keturios liko už borto – kartu su Kipru ir Austrija.

„Kas nutiko Balkanams? Negi jie dėl ko nors susipyko?” – stebėjosi „Eurovizijos” specialistai.

Pretendentų – ne vienas

Be Lietuvos, į finalą pateko Moldovos, Airijos, Estijos, Baltarusijos, Danijos, Rusijos, Belgijos, Ukrainos, Nyderlandų atstovai.

Spėliojama, kad viena lyderių turėtų būti Rusijos dainininkė Dina Garipova – jos stiprus balsas ir baladė „What If” turėjo pavergti daug širdžių.

Kaip ir buvo prognozuota, į finalą pateko Danijos dainininkė Emmelie de Forest, atlikusi daug simpatijų pelniusią dainą „Only Teardrops”.

Be to, numanoma, kad neblogai turėtų pasirodyti įdomią dainą „Birds” pasirinkusi Nyderlandų atlikėja Anouk – ji, kaip ir A. Pojavis, tikriausiai pretenduoja į „eurovizinių” standartų nemėgstančių žiūrovų balsus.

Prieš finalą – įtemptos dienos

* Šį vakarą Malmės arenoje vyks antrasis „Eurovizijos” pusfinanalis, kuriame rungsis 17 šalių atstovai: Latvijos, San Marino, Makedonijos, Azerbaidžano, Suomijos, Maltos, Bulgarijos, Islandijos, Graikijos, Izraelio, Armėnijos, Vengrijos, Norvegijos, Albanijos, Gruzijos, Šveicarijos ir Rumunijos.

* Vienais šio pusfinalio lyderių laikomas gruzinų duetas „Nodi & Sophie”, kuriam dainą „Waterfall” parašė pernai „Euroviziją” laimėjusio kūrinio „Euphoria” autorius Thomas Gisonas. Tarp favoritų taip pat minimas Azerbaidžano dainininkas Faridas Mamedovas.

* Antradienį po pusfinalio jo laimėtojai traukė burtus, kurie nulėmė, kad A.Pojavis pasirodys pirmoje finalo dalyje. Tikslų jo pasirodymo numerį nulems visas į finalą patekusias dainas pagal savo viziją sudėliosiantys režisieriai. Tai – šių metų „Eurovizijos” organizavimo naujovė.

* Jau rytoj A. Pojavio laukia generalinės finalo repeticijos, o šeštadienio vakarą – finalas.

* Dainininkas ir jo komanda vakar suskubo pirkti suvenyrų – sekmadienį popiet į Vilnių grįžtančiam atlikėjui paskutinės dvi dienos Malmėje bus įtemptos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.