A. Mamontovas apie Gatvės muzikos dieną: „Ji – lyg Kaziuko mugė. Tik prekė nemateriali“

2007 metais prasidėjusi Gatvės muzikos diena šiemet švenčia savo septynerių metų sukaktį. Prasidėjusi Vilniuje, ji kasmet apjungė vis daugiau Lietuvos miestų, o galiausiai išpopuliarėjo ir už šalies ribų. Šiemet Gatvės muzikos diena (GMD) oficialiai vyksta Lietuvoje ir Gruzijoje, ją švęs ir Tbilisio bei Batumio gyventojai.

Šiemet GMD vyks net šešiuose skirtinguose pasaulio kraštuose.<br>J. Stacevičius
Šiemet GMD vyks net šešiuose skirtinguose pasaulio kraštuose.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

May 16, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:35 PM

Ji taip pat nebus aplenkta daugelio lietuvių emigrantų bendruomenių skirtinguose pasaulio kraštuose – muzikos ritmu šeštadienį šėls Danijos, Didžiosios Britanijos, Austrija, JAV.

Dar ketvirtadienio popietę Vilniaus rotušės aikštėje buvo surengta spaudos konferencija, kurią pradėjo Balkanų dvasia dvelkiančią muziką kurianti grupė „Gogol Bordello Tribute“. Savo žodį čia tarė ir šventės iniciatorius Andrius Mamontovas.

Jis džiaugėsi vis didesnę muzikos mylėtojų bendruomenę suburiančiu renginiu, tačiau stebėjosi, kad tą pačia dieną Olandijoje vyksiančia protesto akcija, kurioje bus bandoma uždrausti gatvės muzikantams groti viešumoje. „Labai keista, kad tokioje laisvoje šalyje vyksta tokie dalykai. Dėl šios priežasties galiu drąsiai sakyti, kad GMD taps dar ypatingesnė, nes visi muzikantai solidarizuosis su Olandijos muzikantų teise būti“, – sakė A. Mamontovas. Pasak jo, belieka pasidžiaugti, kad šiuo klausimu Lietuva yra gerokai demokratiškesnė šalis.

Atlikėjas pasakojo, kad per septynerius metus įvykę pokyčiai jį maloniai džiugina. GMD tapo didžiule pavasario švente, suburiantis visus muzikos mylėtoju. „Mes neprašome išmaldos. Jei žmogus tiesiog groja – jis sukuria gerą atmosferą, sukurią nuotaiką, kurią pasigavę gatvės praeiviai nešasi toliau ir dalinasi su kitais“, – sakė A. Mamontovas muziką vadindamas didžiuliu ginklu prieš tamsiąsias pasaulio puses.

Dar prieš keletą metų GMD tradiciškai buvo minima pirmąjį gegužės šeštadienį, tačiau dabar ji jau jau nebe pirmus metus švenčiama trečiąjį to paties mėnesio šeštadienį. To priežastis – noras draugauti su Baltarusija.

„Pirmas savaitgalis dažniausiai sutampa su gegužės 1-osios arba gegužės 9-osios laikotarpiu. Ten švenčiamos šios šventės, todėl GMD tomis dienomis jiems nėra tokia aktuali“, – atviravo A. Mamontovas. Jis sakė turintis didelių vilčių, kad iš dabar rugsėjo pradžioje Baltarusijoje minimos GMD ji būtų švenčiama tą pačia dieną. „Mums reikėtų su jais draugauti. Atmetę visus politinius dalykus matome, kad žmogiškame lygmenyje baltarusiai yra labai mieli, draugiški ir labai nori būti mūsų draugais“, – sakė jis.

Viena iš renginio organizatorių Daina Urbanavičienė tikino, kad šventės sėkmės paslaptis ta, kad ją sukuria patys žmonės. „Tai visų bendra šventė. Smagu, kad ji įgauna pagreitį ir plečiasi net užsienio šalyse“, – linksmai pasakojo ji.

„Džiaugiamės, kad ši šventė vyksta jau nebe pirmus metus ir išlaiko tą pačią filosofiją. Ji skatina bendrauti visuose tinkluose“, – sakė „Omnitel“ komunikacijos vadovė Kristina Mažeikytė linkėdama visiems gerų muzikinių potyrių.

GMD dalyavuja ne tik muzikantai, bet ir labai daug savanorių, kurių skaičius šiemet siekia 50. Vilniuje veiks trys infocentrai: Pilies, Vokiečių ir Vilniaus gatvėse. Specialios vietos bus įrengtos ir Druskininkuose ir Kaune. GMD pasibaigs mušamųjų instrumentų improvizacija „Drum2gether”, kurie rinksis pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekte.

Kalbėdamas apie ateities viziją A. Mamontovas sakė tikintis, kad dar po septynerių metų GMD tik plėsis. „Manęs klausia, kas bus naujo. Aš nežinau. Gatvės muzikos diena – lyg Kaziuko mugė, tik prekė – nemateriali“, – juokėsi jis patikinęs, kad turi vienintelį norą – kad prie šios gražios iniciatyvos kasmet prisijungtų vis daugiau žmonių ir ji būtų žinoma vis plačiau už Lietuvos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.