Lietuva sieks dalyvauti pirmą kartą rengiamoje chorų „Eurovizijoje“

Europos transliuotojų sąjunga subrandino naują ambicingą projektą - kitų metų gegužę bus pirmą kartą surengta chorų „Eurovizija“. Joje dalyvauti ketina ir Lietuva.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

May 22, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:30 AM

Chorai iš įvairių Europos valstybių kitų metų gegužės 9-ąją susitiks Vienoje ir atliks savo programą.

Galiausiai visi choristai kartu atliks Europos himną - Ludwigo van Beethoveno „Odę džiaugsmui“. Negana to, prie jų palydoviniu ryšiu prisijungs ir savo šalyse dainuosiantys chorai - vienu metu dainuos tūkstančiai dainininkų, eteryje susiliesiančių į vieną harmoningą chorą. Taip bus paminėta Europos diena.

Apie šį planą, pasiūlytą Austrijos transliuotojo ORF, buvo kalbama ir Malmėje, kur šeštadienį finišavo 58-ąjį sykį surengtas dainų „Eurovizijos“ konkursas. Pirmojoje chorų „Eurovizijoje“ turėtų dalyvauti ir Lietuvos dainininkai.

Finalas - be balsavimo

„Esame sulaukę pasiūlymo dalyvauti šiame projekte ir jau atsakėme, kad jis mus domina. Manau, Lietuvos choras ten bus“, - sakė Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas Audrius Giržadas.

Chorų renginio struktūra ir idėja - kiek kitokia, nei dainų „Eurovizijos“ ar vaikų „Eurovizijos“.

Planuojama, kad kiekvienoje šalyje bus surengta nacionalinė atranka, kurią laimėjęs choras keliaus į Vieną. Tačiau Austrijos sostinėje rungiamasi ir balsuojama už geriausią chorą nebus - renginio esmė bus tiesiog pristatyti geriausius Europos chorus, papildant programą vaizdo „atvirukais“ iš dainininkų gimtųjų šalių.

„Ne, varžytuvių Vienoje nebus. Tikriausiai po šių metų ginčų dėl balsavimo „Eurovizijoje“ niekas nenori dar vieno galvos skausmo. Čia - kitoks sumanymas, draugiškas renginys be konkurencijos“, - sakė A. Giržadas.

Valstybių reakcija - atsargi

Kodinis chorų projekto pavadinimas - „Europa dainuoja“. Jo organizatoriai tvirtina, kad eteryje bus sukurtas precedento televizijos istorijoje neturintis reginys. Esą tokio atvejo, kai keliolikoje valstybių išsibarstę chorai palydoviniu ryšiu susilieja į vieną darnų kolektyvą, iki šiol nėra buvę, tai - techniškai sudėtinga užduotis.

„Tai tiesa. Įvairių variantų, akcijų, kai skirtinguose miestuose chorai dainuoja vienu metu, yra buvę, bet tokio masto chorų transliacijos man nėra tekę regėti“, - pripažino A. Giržadas.

Anot Lietuvos delegacijos vadovo, daugelio šalių transliuotojai kol kas svarsto savo galimybes dalyvauti šiame projekte.

Mat keliolika jų planuoja šįmet dalyvauti ir vaikų „Eurovizijoje“. Trys „euroviziniai“ renginiai per metus šioms šalims atrodo per didelė prabanga. Be to, chorų „Eurovizija“ pareikalaus papildomų išlaidų.

„Kol kas konkretumo - nedaug, visi laukia daugiau tikslios informacijos. Žinoma yra tai, kad vienas choras keliaus į Austriją, o dar vienas ar du, gerai pasirodę atrankoje, dainuos iš studijos Lietuvoje“, - sakė A. Giržadas.

Ateitis - kol kas neaiški

Kol kas nėra aišku, ar šis projektas bus vienkartinis, ar vis dėlto rengiamas kasmet.

Spėjama, kad Europos transliuotojų sąjunga tai paskelbs tik kitą vasarą - įvertinusi koncerto reitingą ir Europos šalių susidomėjimą. Pavyzdžiui, 2007-aisiais buvo pradėtas rengti šokių „Eurovizijos“ konkursas, kuriame dalyvavo ir Lietuva, tačiau jis įvyko tik du sykius - buvo nutrauktas dėl mažo žiūrovų susidomėjimo.

Ar Lietuvai verta dalyvauti chorų projekte? A. Giržado nuomone - taip.

„Mus vis kaltina dėl dainų „Eurovizijos“ - kad ten nėra nei meno, nei kultūros, tik blizgučiai ir popsas.

Čia bus kas kita - rimto chorinio dainavimo renginys, dėl kurio kultūrinės svarbos nekils abejonių ar kaltinimų, kad netinkamai leidžiame pinigus.

Kita vertus, LRT televizijos eteryje yra vykęs rimtas, ne sintetinis chorų projektas - „Lietuvos balsai“. Būtų proga jį atgaivinti, pagrindinis prizas būtų solidus - dalyvavimas chorų „Eurovizijoje“, - svarstė A. Giržadas.

Dėl Lietuvos dalyvavimo lapkričio 30-ąją Kijeve vyksiančioje vaikų „Eurovizijoje“, anot jo, dar nėra nuspręsta šimtu procentų. Tačiau labiausiai tikėtina, kad mūsų šalies atstovai šiame konkurse nepasirodys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.