Festivalis „Velnio akmuo“ anykštėnus ir džiugina, ir šiurpina

Liepos 11-14 dienomis vaizdingame Anykščių Dainų slėnyje jau penktą kartą rinksis minios grėsmingai atrodančių sunkiosios muzikos mėgėjų, iš visos Lietuvos bei įvairių užsienio šalių atvažiavusių į ekstremalios muzikos festivalį „Velnio akmuo“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 10, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:06 AM

Nors festivalio rengėjai džiaugiasi, kad kasmet šio festivalio priešininkų vis mažėja, tačiau patys neseniai įpylė žibalo į nesantaikos ugnį, paviešinę, jog viena išsišokimais garsėjanti švedų juodojo metalo grupė pareikalavo, kad jiems į sceną būtų parūpinti 35 litrai gyvūnų kraujo. Tai vėl papiktino jautresnių nervų anykštėnus, ir taip įsitikinusius, kad į tokį renginį renkasi satanistai ir kiti šėtono garbintojai.

Tikintieji piktinasi

„Tai – opi tema“, – tepasakė Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos vikaras Nerijus Papirtis, išgirdęs, kad lrytas.lt jį nori kalbinti apie festivalį „Velnio akmuo“. Dvasininkas tik patvirtino, jog Anykščių tikintieji šiuo festivaliu piktinasi, tačiau plačiau komentuoti atsisakė.

Prieš kelerius metus tuometis Anykščių klebonas Stanislovas Krumpaliauskas buvo pakilęs į karą su šio renginio organizatoriais ir dalyviais. Jo bei tikinčiųjų prašymu Anykščių prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl per norvegų juodojo metalo grupės „Mayhem“ pasirodymą šiame festivalyje įžeistų katalikų jausmų. Tačiau po 2 metų ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas neradus nusikaltimo sudėties.

Pernai liepą melstis dėl suklaidinto ir į festivalį „Velnio akmuo“ susirinkusio jaunimo tikintieji rinkosi į bažnyčias šešiuose Lietuvos miestuose. Anykščių, Panevėžio, Rokiškio, Vilniaus, Šiaulių, Kauno katalikai maldomis siekė, kad festivalio organizatoriai suvoktų, kam tarnauja ir kur paskui save veda suklaidintus jaunuolius.

Pareikalavo kibirų kraujo

Atrodo, festivalio „Velnio akmuo“ rengėjams patinka tampyti liūtą, tiksliau – tikinčiuosius, už ūsų. Neseniai jie išplatino oficialų pranešimą, kuriame mini, jog tarp šiemet festivalyje dalyvaujančių muzikantų keisčiausią reikalavimą pateikė švedų grupė „Shining“.

„Pasirūpinkite, kad ant scenos būtų 35 litrai gyvūno – bet ne kiaulės – kraujo, nes mes negalime tiek atsiskraidinti“, – tokį reikalavimą festivalio „Velnio akmuo“ organizatoriams pateikė skandalingu elgesiu garsėjančios Švedijos grupės „Shining“ muzikantai. Šios grupės vokalistas Niklas Kvarforthas scenoje dažnai šokiruoja savo elgesiu – žaloja save ar mėto daiktus į žiūrovus, todėl galima įtarti, kad kraują jis taip pat ketina panaudoti miniai šokiruoti.

Ankstesniais metais šio festivalio rengėjai išpildė kiek paprastesnį norvegų grupės „Mayhem“ prašymą – parūpinti jų pasirodymui kiaulės galvą. Šią vėliau grupės muzikantai numetė nuo scenos į žiūrovų minią.

„Nežinau, ar ieškosime to kraujo. O gal čia – „Shining“ muzikantų pokštas“, – neatmetė tokios galimybės vienas iš „Velnio akmens“ organizatorių, vilnietis Vaidas Voronavičius. Organizatoriaus teigimu, kai kurie dalyviai į pageidavimų sąrašą prirašo visko. Pavyzdžiui, vieni šių metų festivalio dalyvių pageidavo, kad jiems būtų pristatyti 6 šokoladiniai kiaušiniai, kiti užsiprašė tokio vyno ir viskio, kokio į Lietuvą neimportuojama.

Tarp lengviau įvykdomų reikalavimų – parūpinti muzikantams dvylika atvirukų su Anykščių vaizdais. O trumpiausias pageidavimų sąrašas buvo iš penkių žodžių: „Vandens, alaus, maisto (mes vegetarai)“.

Ne visus muzikantų keliamus reikalavimus reikia priimti už tikrą pinigą. „Pavyzdžiui, paprašo būtinai pristatyti plaukų džiovintuvą, o kai jį įteikiame, paaiškina tik juokavę“, – pasakojo V. Voronavičius.

Todėl jis neatmeta galimybės, kad ir kelių kibirų kraujo švedų grupė „Shining“galėjo užsiprašyti tik juokaudama. Jei vis dėlto paaiškėtų, kad muzikantai kalbėjo rimtai, organizatoriai bandytų jo gauti, pavyzdžiui, kokioje nors skerdykloje.

„Nieko, pažeidžiančio įstatymus, mes neketiname daryti. O pasirodymas – tai šiuolaikinis perfomansas, kuriame gali būti naudojamos įvairios išraiškos priemonės, tarp jų – ir kraujas“, – sakė rengėjų atstovas, priminęs, kad skandalus gali sukelti ir spektakliai.

V. Voronavičius pasidžiaugė, kad pirmuosius dvejus metus buvęs nuostolingas, festivalis „Velnio akmuo“ tampa vis populiaresnis tarp sunkiosios muzikos mėgėjų, kiekvienais metais žiūrovų būrys vis auga. Jei 2009 metais į šį festivalį suvažiavo apie 1,8 tūkst. klausytojų, tai šiemet tikimasi jų sulaukti apie 5 tūkstančius.

Šiemet festivalyje per keturias dienas pasirodys beveik 30 grupių iš dvylikos Europos, Skandinavijos, Amerikos šalių, atstovaujančių skirtingiems žanrams, nuo juodojo metalo iki eksperimentinio postroko. Jų pasirodymams jau montuojamos dvi scenos.

Bene ryškiausios šių metų žvaigždės – progresyvų juodąjį metalą grojantys norvegai „Enslaved“, psichodelinio roko atlikėjai iš Vokietijos „Kadavar“, rokeriai iš Didžiosios Britanijos „Orange Goblin“.

Jų pasiklausyti suvažiuos ne tik lietuviai, tačiau ir estai, latviai, ukrainiečiai, belgai, švedai, suomiai, vokiečiai.

Kasmet ir festivalio dalyvius, ir žiūrovus maloniai nustebina Dainuvos slėnis – pušynų apsuptos laukymės, netoli tekanti Šventoji ir prie jos įrengtas paplūdimys. „Pirmąkart grojame miške“, – atkartojo anksčiau Anykščiuose koncertavusios prancūzų grupės „Alcest“ nuostabą V. Voronavičius.

Metalistams įdomūs ir angelai

„O kam jiems to kraujo reikia? Jiems ką, tai – rekvizitas? Tegul dažus naudoja, o ne gyvūnų kraują“, – lrytas.lt sakė Anykščiuose sutikta rajono gyventoja Nijolė Tubienė, išgirdusi apie švedų grupės organizatoriams atsiųstą reikalavimą parūpinti kraujo. Moteris teigė nieko prieš šį festivalį neturinti, tačiau muzikantų sumanymui panaudoti kraują per savo pasirodymą, nepritarė.

„Į festivalį susirenka įdomi publika. Kartais jie ir pas mus užsuka ekspozicijos apžiūrėti“, – lrytas.lt sakė Angelų muziejaus ir sakralinio meno centre dirbanti Rita Tulušienė. Muziejaus kuratorės teigimu, Anykščiams tik į naudą, kad į miestą per festivalį suvažiuoja įdomus jaunimas.

„Į festivalį koncertuoti suvažiuojantys muzikantai realybėje yra visai kitokie, nei scenoje. Jie tik apsimetinėja, o iš tiesų yra labai mieli ir draugiški“, – lrytas.lt sakė jau trečius metus festivalyje „Velnio akmuo“ kaip savanorė dirbanti anykštėnė, šiuo metu gyvenanti Vilniuje, Gabija Juknevičiūtė. Mergina, kaip ir dar visas būrys savanorių, atlieka įvairiausius darbus – nuo automobilių statymo priežiūros iki pagalbos muzikantams.

Vyno šventės buvo baisesnės

„Reaguoju kaip biologas. Juk kraujas, tai ne tik smurtas, bet ir gyvybė. Manau, kad taip jaunimas išsidirbinėja, nes toks jų įvaizdis. Nors iš tiesų tokios muzikos mėgėjai yra ypač kultūringa ir taiki liaudis“, – lrytas.lt sakė apie kraujo kibirus paklaustas Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius. Jo nuomone, blogiau būtų, jei Anykščių valdžia imtų reguliuoti, kas turi vykti ant scenos, ar ko negalima rodyti.

S. Obelevičiaus teigimu, pirmuosius metus į šį festivalį ir rajono valdžia, ir eiliniai anykštėnai žiūrėjo atsargiai, net vyskupas buvo susirūpinęs. Viešajai tvarkai per pirmuosius festivalius užtikrinti buvo pasitelkta daug policijos pareigūnų, baimintasi, kad šis jaunimas gali nuniokoti visai netoli Dainų slėnio esančias kapines. Tačiau taip nenutiko.

„Mes labai patenkinti, kad šis festivalis rengiamas Anykščiuose. Atvažiuoja keli tūkstančiai jaunų žmonių, susipažįsta su Anykščiais, pamato gražiausias vietas. Festivalio metu būna užimti visi viešbučiai, parduotuvių savininkai sako, kad tuomet padaro kalėdinę apyvartą“, – vardija S. Obelevičius. Todėl nenuostabu, kad miesto valdžia ir finansiškai paremia festivalį. Pavyzdžiui, šiemet jam paremti iš rajono biudžeto buvo skirta 7,5 tūkst. litų.

„Aš su siaubu prisimenu Anykščiuose anksčiau vykdavusias vyno šventes, kai į nemokamus koncertus susirinkdavo po 10 tūkstančių žmonių, iš kurių pusė – girtų. Juos sutramdyti paprastų policijos pareigūnų neužtekdavo, kviesdavomės į pagalbą raitąją policiją“, – pasakojo S. Obelevičius.

Pasak Anykščių rajono mero, maždaug 100 litų už festivalio „Velnio akmuo“ bilietą sumokėję žmonės atvažiuoja pasiklausyti mėgstamos muzikos, o ne siautėti, todėl per kelerius metus šiame festivalyje neužfiksuota jokių rimtų incidentų, liko sveikas ir gražiai įrengtas Dainų slėnis. 

Anykščių rajono S. Obelevičius sako ir pats ne kartą šiame festivalyje lankęsis, klausęsis pasaulinio garso grupių, tokių kaip „Sepultura“, pasirodymų. „Mano sūnus jau su palapine ruošiasi ten važiuoti, o dukra net atostogų pasiėmė, kad galėtų į festivalį atvykti“, – sakė rajono vadovas.

Nebėra kur apgyvendinti

Anykščių turizmo informacijos centro direktoriaus Rimanto Sereičiko teigimu, „Velnio akmuo“ – pats didžiausias Anykščiuose vykstantis tarptautinis renginys, sutraukiantis ypač daug jaunimo ne tik iš Lietuvos, tačiau ir įvairiausių užsienio šalių.

„Mes džiaugiamės sulaukę tiek svečių, tačiau tuo pačiu ir nesmagu, kad neturime viešbučiuose tiek vietų, kad jie visi sutilptų“, – sakė R. Sereičikas. Festivalio dalyviams apgyvendinti pristigus vietų dviejuose viešbučiuose ir aplink Anykščius įsikūrusiose kaimo turizmo sodybose, kai kurie jų nakvos Utenoje. Laimei, didžioji dalis atvykstančių klausytojų – nereiklūs gyvenimo sąlygoms ir festivalio metu apsigyvens renginio teritorijoje įrengtame palapinių miestelyje.

Anykštėnai tikisi, kad turistų apgyvendinimo problemos išsispręs, kai šių metų pabaigoje bus atidarytas 4 žvaigždučių viešbutis ir SPA centras.

Pasak R. Sereičiko, į specifinės muzikos festivalį susirenka specifinė publika. Juodais rūbais apsirengusių, ilgaplaukių jaunuolių tuomet Anykščių gatvėse neįmanoma nepastebėti. Tačiau jie taikūs ir jokių problemų miestiečiams nekelia. Tiesa, labiausiai domisi festivalyje skambančia muzika. „Pernai bandėme jiems pasiūlyti nemokamą išvyką prie Puntuko akmens, tačiau didelio susidomėjimo šis pasiūlymas nesulaukė“, – pasakojo Anykščių turizmo informacijos centro vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.