Dž.Butkutė apsisprendė: šturmuos didžiausias Lietuvos arenas

Dainininkė Džordana Butkutė padarys tai, apie ką sklido gandai pramogų pasaulio užkulisiuose. Rudenį ji surengs gastroles didžiausiose šalies arenose, kuriose atskleis savo pasikeitusį muzikinį veidą.

"Lietuvoje įdomūs dalykai dedasi. Karaliauja komercinė vestuvinė muzika. Scenoje - kuo daugiau nuogumo, tuo geriau", - stebėjosi Dž.Butkutė.<br>T.Bauro nuotr.
"Lietuvoje įdomūs dalykai dedasi. Karaliauja komercinė vestuvinė muzika. Scenoje - kuo daugiau nuogumo, tuo geriau", - stebėjosi Dž.Butkutė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 22, 2014, 12:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:13 AM

Tai viena didžiųjų šių metų lietuviškos muzikos staigmenų. 45-erių Džordana, kurią daugelis klausytojų jau seniai tapatino su sentimentaliomis popdainomis, išleido albumą „Kryžkelės“, kuriame skamba kur kas kietesnė muzika – rokas.

Įspūdis buvo toks, kad Andrius Mamontovas jau po pirmos perklausos sušuko „bravo“, o Džordanos gerbėjai susiskaldė į dvi stovyklas - vieni sveikina pokyčius, kiti ilgisi dainininkės senojo stiliaus.

Tačiau esmės tai nekeičia - Džordana pateikė ausiai malonų akibrokštą ir smūgį tiems, kurie jos kūrybinį polėkį jau buvo nurašę kaip praeities dalyką.

„Aš suaugau ir pasikeičiau. Negaliu visą laiką žiūrėti 20 metų į praeitį. Tiek daug visko įvyko per pastaruosius metus. Buvo toks jausmas – ir vėl dainuoju senas dainas, bet juk aš dar ne viską pasakiau“, - „Lietuvos rytui“ pasakojo Džordana.

Vyro svarba - didžiulė

Susitarti dėl pokalbio su ja - nelengva. Džordana nesutinka su žurnalistais bendrauti telefonu - nori matyti pašnekovą. Bet kalbantis akivaizdu – ji nuoširdi iki beprotybės ir atvira lyg nuogas nervas.

Pokalbio įdėmiai klausosi Džordanos sutuoktinis ir vadybininkas - Elegijus Strasevičius, už kurio dainininkė ištekėjo 2012-aisiais. Ir apie kurį vis pasisuka jos dėstomos mintys.

„Šiame naujame albume - labai daug Elegijaus. Jis - varikliukas, kuris viską stumia į priekį“, - meiliai į sutuoktinį žvilgtelėjo Džordana.

Ar be jo nebūtų šio albumo?

„Ne tik albumo, bet gal ir manęs. Anksčiau gyvenau su vyru, su kuriuo, žinojau, negyvensiu, o ką darysiu – nežinojau. Nė nesiruošiau atsisakyti alkoholio, man ir taip viskas atrodė gerai. Aš nežinau, kur aš dabar būčiau. Elegijus visiškai pakeitė mano gyvenimą“, - prisipažino praeityje problemų dėl svaigalų turėjusi, bet dabar jų visiškai nebevartojanti atlikėja.

Pasirinko brangų variantą

Kai girdi komplimentus savo naujosioms dainoms, Džordanai tai glosto širdį. Ne be reikalo - imdamiesi tokio muzikinio projekto, sutuoktiniai prisiėmė ir riziką.

„Buvo tokie variantai - toks albumas, koks iki šiol, padaromas pigiai. Arba visiškai kitoks, su gyvai grojančiais muzikantais, „rokinis“, brangiai“.

Taip, kaip anksčiau, Džordana jau nebenorėjo. Ir ji teisi“, - paaiškino Elegijus.

2012-aisiais pora sėdo į automobilį ir apkeliavo dešimtis Europos miestų - surengdami Džordanos koncertus emigrantams.

Kartais, sako, nė neskaičiuodavo, ar pavyko uždirbti - svarbiausia buvo publikos dėmesys. Bet grįžus atėjo metas permainoms.

Džordana greitai suprato, kad jos karjerai reikia pokyčių - viliojo dar nuo senų laikų, kai karjeros pradžioje dainavo grupėje „Impuls“, mylimas rokas.

„Tai sunkus sprendimas. Galėčiau ir toliau dainuoti tas pačias senas dainas. Kai koncertuose pradėdavau pasakoti, kad bus naujas albumas, iš salės rėkdavo - tai kad ir šitos dainos mums tinka.

Žmonėms ir toliau patinka „Nemylėjau tavęs“. Tai – daina iš gyvenimo, bet ji juk sukurta taip seniai. Ir toliau tiek jaunimas, tiek vyresni jos prašo. Bet kiek galima? Tos senos dainos niekur nedings.

Nenorėjau, kad mano muzika skambėtų maždaug taip - koncertėlis su dviem prožektoriais, iš kurių vienas „nusprogęs“.

Bet aš pasiilgau gitaros soluočių, pasiilgau gyvai grojančios grupės. Dabar man šiurpuliai per odą laksto, kai klausausi to, ką dainuoju „Kryžkelėse“, kaip instrumentai ten skamba. Tokie šiurpuliai, kokius man kelia grupė „Guns N'Roses“, – šyptelėjo Dž.Butkutė.

Nenori kurti skandalų

Dabar ji nė neslepia – 2012-aisiais po gastrolių užsienyje jautėsi taip pavargusi ir sutrikusi, kad apskritai svarstė apie galimybę baigti karjerą.

„Reikėjo apsispręsti, kokiu keliu eiti. Galima gyventi ir ne iš muzikos.

Bet sprendimas kurti tokį albumą atgaivino mano norą būti scenoje ir dainuoti“, - sakė atlikėja.

Jis atgaivino ir dar kai ką - tikėjimą, kad atlikėja pagaliau bus vertinama dėl muzikos, o ne dėl jos gyvenimą ilgai lydėjusių skandalų.

Po TV realybės šou „Akvariumas 2“, kurį laimėjo 2002-aisiais, Džordana buvo nuolat kviečiama į pokalbių laidas, šokių ir įvairius kitus su įžymybėmis susijusius TV projektus. Tačiau jų rengėjai dažnai išgirsdavo „ne“.

„Tiesiog nematau prasmės. Visi nori kalbėti apie alkoholį, apie mano nelaimes. O man svarbi muzika.

Pajutau impulsą keistis. Apskritai Lietuvoje įdomūs dalykai dedasi. Karaliauja komercinė vestuvinė muzika. Scenoje - kuo daugiau nuogumo, tuo geriau.

Aš to perdėto savęs demonstravimo niekada nemėgau“, – sakė atlikėja.

Klausosi kelios kartos

Naująjį albumą - nuo idėjos iki pasirodymo parduotuvėse -- Džordana kūrė daugiau nei metus.

Nuo ankstesnio Džordanos albumo pasirodymo praėjo aštuoneri metai. Rizikingas skaičius ir užmaršties pavojus bet kuriam atlikėjui. Bet pernai įvyko šis tas, kas leido suprasti, jog Džordžai (taip ją meiliai vadina gerbėjai) tai negresia.

Muzikos apdovanojimų ceremonijoje M.A.M.A. pasirodė keliolika populiarių Lietuvos atlikėjų. Tarp jų - Dž.Butkutė.

Išanalizavę transliacijos reitingus, organizatoriai pamatė, kad būtent jos pasirodymo metu kreivė šoktelėjo į viršų - žiūrovai norėjo pamatyti Lietuvos estrados deivę.

„Tai nebuvo staigmena. Kai matai, kaip salėje visi stojasi nuo kėdžių ir ploja, tai - saldus jausmas.

Bet žinojau, kad Džordaną publika mėgsta. Tai nebuvo postūmis galvoti apie koncertus didžiausiose arenose. Galvojome ir iki tol“, - pasakojo Elegijus.

„Dainuoti didelėje arenoje man nėra naujiena. Prieš 20 metų dainavau ir pilnoje Kauno sporto halėje, ir stadionuose.

Man smagiausia tai, kad į koncertus ateina jauni žmonės. Prieina autografo ir sako - aš jūsų klausausi nuo tada, kai man buvo ketveri metukai. Jie užaugo, o aš toliau dainuoju.

Būna tokių dalykų - prieina vyras ir pasakoja, kad man atnešė tulpių Telšiuose, per koncertą 1998 metų gegužės 17 dieną. Klausia, ar prisimenu. Žiūriu į jį ir suprantu, kad tada jis buvo vaikas.

Nuostabu tai suvokti. Jau kelinta karta manęs klausosi, o aš vis dar nesena“, - juokėsi Džordana.

Nebijo koncertuoti arenose

Pasirodymai penkiose didžiausiose Lietuvos arenose - nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos. Nemaža rizika, kokią iki šiol yra prisiėmusi tik saujelė Lietuvos atlikėjų - „Sel“, Marijus Mikutavičius, Andrius Mamontovas, „Naktinės personos“, Gytis Paškevičius, Stasys Povilaitis.

„Visi šie metai bus skirti pasiruošimui. Ne psichologiniam - Džordana vienodai jaudinasi ir eidama į 200 žmonių talpinančio klubo, ir į arenos sceną.

Bet arenos - atsakingas žingsnis. Reikia gerai paruošti ir muzikinę programą, ir vaizdą. Ten negalima eiti bet kaip“, - svarstė Elegijus.

Pora nežada anšlagų ir eilių prie bilietų, bet tiki, kad Džordanos žinutė bus išgirsta.

Koncertuose skambės ir senieji Džordžos hitai, ir „rokinis“ naujasis repertuaras. Tiesa, senos dainos tikriausiai bus perdirbtos dabartiniu atlikėjos stiliumi.

Pasirodymams bus suburta gyvai grojančių muzikantų grupė.

„Galbūt bus klausytojų, kurie dėl tokio muzikinio posūkio nusisuks. Bet bus ir tokių, kurie kaip tik dėl to ateis į koncertus.

Aš nebijau. O ko man bijoti? Juk darau tai, kas man patinka“, - nusijuokė Džordana.

Popmuzikos karalienė sugrįžo. Matant jos užsidegimą, beveik nėra abejonių - rudenį užsukti į arenas bus tikrai verta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.