A.Mamontovas svarsto apie GMD minėjimą Ukrainoje ir Rusijoje

Muzikos mylėtojų kalendoriuose gegužės 17-oji veikiausiai pažymėta raudona spalva. Čiupę į rankas įvairiausius instrumentus ir užrašus su dainų tekstais, į gatves išeis būrys profesionalių ir mėgėjiškai koncertus rengiančių atlikėjų. Gatvės muzikos diena (GMD) šiemet minės savo aštuonerių metų sukaktį.

A.Mamontovas svarsto apie GMD minėjimą Ukrainoje ir Rusijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Mamontovas svarsto apie GMD minėjimą Ukrainoje ir Rusijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2014, 4:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:00 PM

2007 metais pirmą kartą vykęs renginys kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Prasidėjusi Vilniuje, GMD kasmet apjungia vis daugiau Lietuvos miestų, apie ją vis garsiau imama šnekėti ir užsienio šalyse. Tradiciškai muzikos ritmu šėlsta ir Danijos, Didžiosios Britanijos, Austrijos bei JAV lietuvių emigrantų bendruomenės.

Praėjusiais metais prie užsienio valstybių prisijungė ir Gruzija, GMD susidomėjo ir Tbilisio bei Batumio gyventojai.

Tuo tarpu šiemet dienos sumanytojas ir idėjos organizatorius Andrius Mamontovas jau mezga tinklus ir Ukrainoje, Rusijoje. „Ar kas nors pažįsta žmonių Ukrainoje ir Rusijoje, kurie norėtų prisidėti prie Gatvės muzikos dienos organizavimo gegužės 17 dieną?“, – tokią žinutę anglų kalba žinomas atlikėjas išplatino savo socialinio tinklo paskyroje.

Jau netrukus jo pasisakymas sulaukė atsakymų, kolegos, draugai ir bičiuliai ėmė intensyviai ieškoti naudingų kontaktų.

Dar prieš keletą metų GMD tradiciškai buvo minima pirmąjį, tačiau dabar ji jau jau nebe pirmus metus švenčiama trečiąjį gegužės mėnesio šeštadienį. To priežastis – noras draugauti su Baltarusija. „Pirmas savaitgalis dažniausiai sutampa su gegužės 1-osios arba gegužės 9-osios laikotarpiu. Ten švenčiamos šios šventės, todėl GMD tomis dienomis jiems nėra tokia aktuali“, – portalui lrytas.lt yra sakęs A. Mamontovas.

Pasirinkta GMD data vis įsipina į kokį nors keblų kontekstą. Praėjusiais metais Olandijoje tuo pat metu vyko protesto akcija, kuria buvo bandoma uždrausti gatvės muzikantams groti viešumoje. Pasak A.Mamontovo, belieka pasidžiaugti, kad šiuo klausimu Lietuva yra gerokai demokratiškesnė šalis. „Visi muzikantai solidarizuosis su Olandijos muzikantų teise būti“, – prieš metus sakė jis.

Žinomas atlikėjas ne kartą yra sakęs, kad muzika – universali kalba, kuria galima susišnekėti bet kokioje šalyje. Kaip šiemet neramumų apgaubtoje Ukrainoje vyks GMD kol kas nešnekama, tačiau, akivaizdu, A.Mamontovas ragina skirtingų tautų atstovus palaikyti gerus santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.