Radijo laidų vedėjo S.Baniulio balsas pirmąkart skambėjo kosmose

Į kosmosą pakilęs pirmasis palydovas „LitSat-1“ vakar ištransliavo pirmuosius tris žodžius – Lietuva myli laisvę. Juos ilgus mėnesius rinko visa tauta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:35 AM

Nedaugelis žino, kad prieš jiems nuskambant iš kosmoso, pirmiausia reikėjo palydovui pranešti identifikacinį šaukinį. Tai padaryti garbė atiteko ne kam kitam, o „Power Hit Radio“ muzikos ir laidų vedėjui, redaktoriui Sauliui Baniuliui.

„Visiems: čia Lietuva Ygrek septyni Antanas per palydovą „LitSat-1“, – tai tarsi skambinančiojo vardas telefono ekrane, siunčiamas kosmoso palydovui. Šis oficialus KTU radijo mėgėjų klubo šaukinys yra būtinas pradedant radijo ryšio procedūrą.

„Man didelė garbė būti pirmuoju radijo laidų vedėju, kurio balsas nuskambėjo pirmojo lietuviškojo palydovo „lūpomis“. Jausmas toks, tarsi pats būčiau viena koja pabuvojęs kosmose. Iš jaudulio širdelė tikrai smarkiai suspurdėjo“, – sako Saulius Baniulis, kuris, kaip ir bene visi berniukai, vaikystėje svajojo tapti astronautu.

„Mūsų pirmojo palydovo į kosmosą kelionė yra ypatingas, istorinis projektas, kuriuo visi tiesiog privalome didžiuotis. Aš esu savo šalies patriotas. Šį jausmą man įskiepijo mano senelis, kuriam teko pabuvoti tremtyje, bei karininkas tėtis. Labai džiaugiuosi, kad tokiomis misijomis mes turime galimybę dar kartą visi susivienyti ir prisiminti tai, kas svarbiausia, – laisvė ir nepriklausomybė“, – teigia S.Baniulis.

Paklaustas, ką per palydovą būtų pasakęs pats, jei nebūtų tautos rinktų žodžių, „Power Hit Radio“ laidų vedėjas sakė jokiu būdu nebūtų daugžodžiavęs. „Vis dėlto tai ne šiaip koks eilinis įvykis, o pirmasis toks, todėl visos tautos išrinkti žodžiai yra idealūs. Juolab, kai jie skambėjo ir tokią reikšmingą Nepriklausomybės atkūrimo dieną“, – sako Saulius.

Minėtą pirmąją frazę, švenčiant Kovo 11-ąją, iš kosmoso 11 val. 4 min. priėmė ryšio stotys Kauno technologijos universitete ir Liepiškių technologijų parke. Netrukus ją išgirdo ir Trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremoniją Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje stebėję žmonės.

Šių žodžių ištransliavimu lietuviškojo palydovo darbai toli gražu nesibaigia. Jungtinės Lietuvos kosmoso asociacijos, Kauno technologijos universiteto ir Kosmoso mokslų ir technologijų instituto komandos vykdoma „Misija Lituanica 80“ tęsis dar pusę metų – tiek laiko „LitSat-1“ skries orbita, teikdamas savo kūrėjams mokslinius duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.