Švenčių ritmu: šešios šioms Kalėdoms sukurtos lietuviškos dainos

Eglė Jakštytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Eglė Jakštytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 26, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:33 AM

Įrašyti dainą apie Kalėdas – tradicija, kurios laikosi daugelis pasaulio muzikos atlikėjų. Ji skinasi kelią ir Lietuvoje – 2014-aisiais irgi užderėjo lietuviškų dainų apie gražiausias metų šventes, kurias smagu prisiminti mėgaujantis antruoju Kalėdų vakaru.

Rasa Kaušiūtė „Man patinka žiema“

Rasa Kaušiūtė, kaip ir daugelis atilkėjų, jau seniai svajojo sukurti kalėdinę dainą. Tačiau, anot atlikėjos, nuoširdžios dainos dirbtinai nesukursi, o pakilios nuotaikos ji iki šiol vis nesulaukdavo – tik darbas, darbas ir dar kartą darbas. „Vieną dieną snigo, pajutau tokį gražių dalykų ilgesį ir tuo pačiu tikėjimą, kad, nepaisant sunkumų, viskas bus gerai. Ir štai rezultatas - tokia džiaugsminga daina su laimingu žvilgsniu į ateitį. Nereikia ieškoti išskirtinumo – tai tiesiog paprasta nuoširdi daina, kurios stilius padiktuotas tuo metu vyravusių emocijų bei nostalgijos šiltiems, paprastiems dalykams“, - pasakojo Rasa.

Elle G“ „Paslaptinga sala“

Kalėdos gali būti šiltos kaip Havajai", - pareiškė merginų duetas „Elle G" ir švenčių proga klausytojams dovanojo pirmą lietuvišką savos kūrybos dainą „Paslaptinga sala". „Elle G“ - tai Elena ir Giedrė, muzikinis duetas iš Vilniaus, kartu dainuojantis ir keliaujantis beveik 3 metus. Įkvėpimo merginos semiasi autentiškuose praėjusio amžiaus trečiojo - aštuntojo dešimtmečių pasaulio muzikos archyvuose, savaip interpretuoja ir perdainuoja Lietuvos tarpukario melodijas bei pamažu kuria savo dainas. Dainą „Paslaptinga sala" įkvėpė Giedrės senelio dažnai kartota, dar iš mokyklos suolo atsinešta frazė „paslaptinga sala vandenyne - tai Havajai". Nepavykus rasti nei daugiau žodžių, nei natų, atlikėjos nusprendė parašyti savo havajietišką interpretaciją. Nuvažiavusios į lietuviškuosius Havajus - Nidą, iš atostogų jos grįžo su nauja daina. „Įprasta skųstis, kad Lietuvoje trūksta saulės. Nutarėme paieškoti jos kitur - muzikoje”,- sakė dueto vokalistė Giedrė.

Eglė Jakštytė „Kalėdų dovana“

Dainininkė Eglė Jakštytė šįmet gerbėjus nusprendė pasveikinti daina „Kalėdų dovana“, kurios muzikos ir teksto autorė yra ji pati. „Kalėdos - mano mėgstamiausia šventė, tada galiu pabūti su mylimiausiais žmonėmis. Šiemet kalėdinė nuotaika aplankė kaip niekad anksti – jau gruodžio pradžioje pradėjau jausti šventinę dvasią, tai ir įkvėpė sukurti šią dainą“, – tikino dainininkė.

Roxy 5“ „Juk tai Kalėdos“

Kiekvienų metų pabaigoje grupės „Roxy 5“ merginos Eglė, Justė ir Lauksvė atlieka kalėdines dainas. Besibaigiant šiems metams trijulė pristatė naują darbą „Juk tai Kalėdos“. Kūriniui muziką ir žodžius parašė Andrius Gružauskas. „Tai tikrai ne pirmoji mūsų kalėdinė daina. Teko ruošti kalėdinį šou projekte „X Faktorius“ prieš kelis metus. O kiek dar dainavome šventinių dainų vaikystėje“, – šyptelėjo Justė. Jai pritarė ir kita grupės narė. „Visada atėjus žiemai ir šventinei nuotaikai norisi dainuoti tokias dainas, kurios sukeltų tokius pat švelnius jausmus kaip ir Kalėdos. Naujoji mūsų daina tarsi apgaubia kalėdine šviesa, gėriu ir žavi savo lengvumu, primenančiu, kad artėja šventės“, - nauju kūriniu džiaugėsi Lauksvė.

Movo“ „Kalėdos“

Kurį laiką tyliai kūrusi Lietuvos bliuzroko grupė „Movo“ klausytojams pristatė ypač šventišką dainą „Kalėdos“. „Noras sukurti kalėdinę dainą galvoje sukosi jau labai ilgą laiką. Prireikė dvejų metų, kol drąsiai galėjome žengti į studiją ir pradėti jos įrašą“, - sakė grupės nariai. „ Kalėdos viduje sužadina ypatingą jausmą, kurį nešiojiesi nuo pat vaikystės. Myliu savo šeimą, man tai yra svarbu, o taip nesinori suaugti, todėl net menkiausias ir paprasčiausias vaikystės stebuklas kelia sentimentus“, - dainos atsiradimo istoriją ir prasmę aiškino grupės narys Augustas Masevičius.

Inga Valinskienė ir Laura Remeikienė „Kalėdų giesmė“

Lauros Remeikienės dainų tekstai seniai žavėjo atlikėją Ingą Valinskienę. Inga ir Laura susitiko šią vasarą Nidos festivalyje. Pabendravusios moterys nutarė sukurti ką nors gražaus kartu – Inga paprašė parašyti jai dainos žodžius. Taip gimė „Kalėdų giesmė”, kurią I.Valinskienė pasiūlė Laurai įrašyti duetu. Švelni muzika, jaukus aksominis Ingos balsas, jai skambiu varpeliu pritarianti Laura kuria šventišką žiemišką nuotaiką.

Visos šešios dainos - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.