A. Giržadas apie kritiką „Eurovizijai“: „Skaitykite taisykles“

Sausio pradžioje prasidėjusi „Eurovizijos“ atranka iškart sulaukė kritikos. Nors atrankos sistema – tokia pati, kaip ir prieš metus, šįkart ji tapo priekaištų taikiniu. Vienas aršiausių jos kritikų – dainininkas Andrius Mamontovas, paskelbęs, kad sistema jam neatrodo logiška.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad paskelbtos šių metų taisyklės yra kiek kitokios nei pernai", - sakė A.Giržadas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad paskelbtos šių metų taisyklės yra kiek kitokios nei pernai", - sakė A.Giržadas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 12, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:58 AM

Lrytas.lt primena, kad šįmet „Eurovizijos“ atrankoje kovą tęsia 11 atlikėjų – grupė „Rollikai“ iškrito šeštadienį.

Pirmosiose dviejose prisistatymo laidose atlikėjai dainavo lietuviškus ir užsienio hitus. Toliau jie atliks „eurovizines“ dainas ir, kaip ir prieš metus, jomis keisis, taip siekiant išrinkti geriausią dainos ir atlikėjo derinį.

Šie atrankos elementai nepatinka A.Mamontovui – sukritikavusiam patį principą, kai atlikėjo pasirinkta daina komisijos ir žiūrovų sprendimu gali atitekti konkurentui. Taip pat – komisijos darbą. eurovizija-201501121204.htm"="">eurovizija-201501121204.htm"" target="_blank">Dainininko nuomone, komisijos nariai šou galėtų stebėti prie ekrano – taip geriau matytų vaizdą ir galėtų pasakyti atviresnę nuomonę.

Dainininkas išvardijo eilę žinomų Lietuvos atlikėjų ir klausė, ar jiems taip pat reikėtų varžytis tokioje atrankoje. Jo nuomone, nemažai žinomų šalies artistų į atrankas neina ir dėl to, kad turėtų klausytis komisijos komentarų, o jos narių nelaiko autoritetais.

Lrytas.lt paprašius LRT vyriausiojo prodiuserio Audriaus Giržado komentaro, jis pabrėžė, kad kritikos ir komentarų apie „Eurovizijos“ atranką būna kasmet, tai – sveikintinas reiškinys.

„Kuo daugiau nuomonių – tuo geriau. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad paskelbtos šių metų taisyklės yra kiek kitokios nei pernai. Tai atskleista spaudos konferencijoje dar pernai. Atlikėjas į atranką gali ateiti su savo parašyta ar kitų būtent jam sukurta daina.

Jei atlikėjas iškrenta, dainos autoriai sprendžia, ar perleisti šį kūrinį kitiems artistams. Jei jie nusprendžia neigiamai, tos dainos niekas kitas nebedainuoja. Paprastai kalbant – niekas iš jūsų dainos neatims.

Kita vertus, tiek dėl šou, tiek dėl universalumo tikrai nėra blogai išbandyti save su keletu skirtingų kūrinių. Pernai turėjome atvejų, kai artistai taip rasdavo dar geresnių dainų nei tos, su kuriomis patys atėjo dalyvauti“, - pažymėjo A.Giržadas.

Kodėl pirmose dviejose laidose skamba ne „euroviziniai“ kūriniai, o žinomi hitai?

„Tai – tiesiog prisistatymas. Atlikėjai gali rinktis dainą, kuri jiems patinka ir yra žinoma žiūrovams, taip parodydami kuo geresnes savo puses. Gerą pirmąjį įspūdį lengviau padaryti su žinomu kūriniu.

Beje, reikia prisiminti „Eurovizijos“ laimėtojos Lenos pavyzdį – tais metais Vokietijos atrankoje, kurią ji laimėjo, visi dalyviai pusantro mėnesio dainavo pasaulinius hitus, krito iš atrankos, ir tik paskutinėje laidoje atsirado „eurovizinės“ dainos. Kaip matome, ši sistema buvo sėkminga“, - pripažino A.Giržadas.

Anksčiau „Eurovizijos“ atrankoje atlikėjai varžėsi su savo atsineštomis dainomis. A.Giržadas neslėpė – sistema buvo pakeista ir dėl žinomų, patyrusių, profesionalių Lietuvos atlikėjų abejingumo.

„Puikiai prisimename – į atranką ateidavo keli profesionalai ir daug atlikėjų, kurie objektyviai nebūdavo pasiekę „eurovizinio“ lygio, neturėdavo ambicijų ir realių galimybių laimėti atranką, norėdavo tik pasirodyti per televiziją.

Ne vienas žinomas atlikėjas man tada sakydavo, kodėl nedalyvauja atrankoje. Tai nesusiję su komisija. Tiesiog atvirai pasakydavo, kad jiems nėra „lygis“ varžytis su iš garažų atėjusiais, patirties neturinčiais atlikėjais.

Dabar turime sistemą, kurioje dauguma atlikėjų – profesionalai, visi jie tikrai nori patekti į „Euroviziją“.

Galbūt kai kurie artistai jaučiasi pasiekę tiek, kad nieko niekam nebeturi įrodyti. Tačiau atlikėjai savo vertę įrodinėja kiekvieną kartą, kai išeina į sceną. „Eurovizijos“ atranka nėra išimtis“, - sakė A.Giržadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.