Vėjuotas oras jaunimo neatbaidė nuo Gatvės muzikos dienos

Šeštadienį Vilniuje ir 50 Lietuvos miestų vyksta Gatvės muzikos diena. Devintąkart vykstančiame renginyje gausu atlikėjų iš užsienio. Ir nors šeštadienis šiltu oru nelepino, o plaukus stipriai taršė vėjas, sostinės gyventojai nepraleido progos pasiklausyti muzikantų pasirodymų. 

Gatvės muzikos diena Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gatvės muzikos diena Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

May 16, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 2:05 PM

Pastarosios Gatvės muzikos dienos (GMD) plėtėsi į užsienį, šiais metais šventės komanda visus pakvietė į Vilnių.

GMD savo kūrinius atliks 36 muzikantai iš Armėnijos, Gruzijos, Ukrainos (Krymo), Italijos ir Estijos. Europos Sąjungos programos „Erasmus+“ finansuota muzikantų invazija „We’re the Citizens of MUSIC“ savaitę dirbo kartu muzikinėse kūrybinėse dirbtuvėse, o per GMD pasirodys Vasaros terasoje (Mokytojų namų kiemelyje), vėliau patrauks muzikuoti, improvizuoti su Gatvės muzikos dienos dalyviais į Vilniaus gatves, galiausiai vėl susitiks vakarinėje „Lofto“ programoje.

Šeštadienį vyksiančios Gatvės muzikos dienos metu galima tiesiogiai perduoti linkėjimus Kijevo (Ukraina) gatvės muzikantams. 

Pasak GMD įkūrėjo A.Mamontovo: „Kijevas – aktyviausiai Gatvės muzikos dienoje dalyvaujantis miestas. Gatvės muzikantai šiemet gros septyniolikoje Ukrainos miestų. Teletiltas leis matyti vieniems kitus ir sustiprins bendrumo bei šventės jausmą“.

Šiemet – daug užsieniečių

Paklaidžiojus Vilniaus gatvėmis bus galima aptikti gruzinų bliuzroko grupę „Shelby“, jos atsiradimo idėja kilo požeminėje aikštelėje. Grupė yra grojusi per 30 koncertų Tbilisyje ir Rustavyje. Per 4 mėnesius grupės dainos socialiniuose tinkluose perklausytos per 13 tūkst. kartų.

„Shelby“ yra parašę per 20 originalių dainų ir artimoje ateityje planuoja išleisti albumą.

Praėjusiais metais „Shelby“ dalyvavo GMD Tbilisyje. Šiais metais grupės narių verta paieškoti Vilniaus skveruose.

Gros ir ukrainiečių duetas „Red Sneakers“, kurio narys Eskenas J.Zova sako, kad Lietuvos GMD bus pirmoji grupės kelionė kartu.

„Gatvės muzika nėra labai populiari Simferopolyje, iš kurio grupė kilusi, bet Lvove mes tai padarėme ir toliau stengiamės groti beveik kiekvieną savaitgalį. Tik lietus ir žiaurus šaltis gali mus sustabdyti“, – sako muzikantai.

Grupės repertuare – pasauliniai hitai, maišyti su populiaria ukrainietiška muzika, atliekama fanko, džiazo, roko, popmuzikos, bosanovos ir kitais stiliais.

Atvyko ir būrelis muzikantų iš Armėnijos. Keli jų yra gerai žinomi gimtinėje, kurioje pasirodydavo su skirtingomis grupėmis. Dėl GMD Vilniuje jie susibūrė ir, be savo instrumentų ir lagaminų, į Lietuvą gabena, kaip patys sako, savo geriausią nuotaiką ir dalelę Armėnijos saulės šilumos.

Muzikuos ir italas Marco, kurio, kaip etninės muzikos mėgėjo, tikslas yra susipažinti su tradicinėmis dainomis iš kitų šalių, kurių nėra „YouTube“. „Tikiuosi rasti tai, kas perduodama iš žmogaus žmogui metų metais ir amžiais. Ieškosiu lobio, kuris yra visos žmonijos praeities paveldas“, – žada svečias.

Lietuviai išvyko į užsienį

Vilniaus GMD sutiksime ir Lietuvos roko legendas „Poliarizuoti stiklai“, Domantą Razauską su grupe, daugybę kitų jaunų ir perspektyvių muzikantų, mokyklos chorų, didžėjų.

Kiti Lietuvos miestai taip pat stengiasi atrasti naujų, netradicinių GMD rengimo būdų: Marijampolės muzikantai gros ne tik miesto centre, bet ir miegamuosiuose rajonuose, taip norėdami nustebinti miestiečius.

Kaunas šiais metais taip pat rengs „Drum2gether“, akciją ves Linas Adomaitis, bus 16 grojimo būgnais punktų, iš kurių vienas bus skirtas šeimoms. Plungė ruošiasi piešti grafičius ir nori kurti GMD talismaną.

Gatvės muzikos diena taip pat tradiciškai vyksta Ukrainoje ir Gruzijoje. Į Ukrainą muzikuoti iš Lietuvos išvyko „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Jurgis Didžiulis ir grupė „Skamp“.

Batumyje šį kartą taip pat susitinka gausus internacionalas: Čekija, Estija, Lietuva, Ukraina, Gruzija ir Armėnija.

Gatvės muzikos festivalis čia vyks gegužės 31 dieną. Vietiniai GMD rengėjai tvirtina: „Kiekvienas muzikantas turi patirti gatvės ritmą.“

Būgnų mušimas – atminimui

Kaip ir kasmet, Vilniaus GMD vainikuos būgnų šou „Drum2gether“. Groti jau užsiregistravo 112 dalyvių. Tradicinis būgnų mušimas vyks 21.30–22 val. prie laiptų, tarp Centrinio pašto ir „GO9“.

„Šiemet irgi ten ateisiu. Paminėsime amžinatilsį Tomą Dobrovolskį, kuris pernai dar vadovavo ritmo mušimui, o šiemet taip tragiškai, visiškai netikėtai ir beprasmiškai mirė.

Gros tie, kuriuos jis mokė ir kurie jį prisimena. Pratęsime T.Dobrovolskio ritmą, kurį jis pradėjo pernai“, – sakė GMD organizatorius Andrius Mamontovas.

GMD įkurs savo oazę menų fabriko „Loftas“ kieme. Ten veiks net 3 elektroninės muzikos platformos ir dienos metu nuo pietų iki pat vakaro vyks Naujamiesčio piknikas.

„Esame toliau nuo centro, todėl čia garsiai grosime visą dieną iki vėlaus vakaro. Kviečiame atsinešti savo užkandžių, „Lofto“ komanda taip pat keps skanėstus, dalinsimės“, – sako menų fabriko vadovas Viktoras Diawara.

Pakvietė ir žvaigždes

Kvietimo apsilankyti GMD sulaukė ir šį sekmadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje koncertuosiantys britų rokeriai „Def Leppard“. A.Mamontovas roko legendas pakvietė pasivaikščioti muzikoje skendinčiomis Vilniaus gatvėmis ar net pačius prisidėti prie muzikantų.

„Def Leppard“ į Vilnių atvyksta likus dienai iki koncerto, todėl jei viskas vyks sklandžiai, visai gali būti, kad Gatvės muzikos dienoje išvysime ir šiuos parako nestokojančius rokerius.

Nors grupė oficialaus atsakymo dar nepateikė, be galo apsidžiaugė šiuo kvietimu“, – sako „Seven Live“ generalinis direktorius Juras Vėželis.

Jei visame pasaulyje garsūs „Def Leppard“ nedalyvaus GMD, jų išskirtinį pasirodymą organizatoriai kviečia stebėti „Siemens“ arenoje jau šį sekmadienį, gegužės 17 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.