Davido Bowie karjera – svaigino viršukalnės, gniuždė nuopuoliai

Praėjusį sekmadienį miręs 69-erių dainininkas Davidas Bowie dėmesį ir pagarbą pelnė ne tik kūryba. Britas buvo vienas garsiausių pasaulio žmonių, tačiau sugebėjo penkis dešimtmečius išlaikyti intrigą – neatsakytų klausimų apstu ir po jo mirties, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Su antrąja žmona Iman D.Bowie praleido paskutinius 26 gyvenimo metus.<br>AP nuotr.
Su antrąja žmona Iman D.Bowie praleido paskutinius 26 gyvenimo metus.<br>AP nuotr.
Zigis žvaigždžių dulkės (Ziggy Stardust) – aštuntojo dešimtmečio pradžioje D.Bowie sukurtas ryškus ir provokuojantis personažas.<br>AP nuotr.
Zigis žvaigždžių dulkės (Ziggy Stardust) – aštuntojo dešimtmečio pradžioje D.Bowie sukurtas ryškus ir provokuojantis personažas.<br>AP nuotr.
D.Bowie – savo 50-mečio koncerte 1997-aisiais. Scenoje jis buvo ne tik įtaigus dainininkas, bet ir puikiai roko spektaklius kuriantis aktorius.<br>AP nuotr.
D.Bowie – savo 50-mečio koncerte 1997-aisiais. Scenoje jis buvo ne tik įtaigus dainininkas, bet ir puikiai roko spektaklius kuriantis aktorius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2016, 8:09 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:51 AM

Nenuspėjamas ir elegantiškas. Ironiškas džentelmenas. Dėmesingas, žavintis puikiu humoro jausmu, žinantis savo vertę. Mėgstantis šokiruoti ir griauti stereotipus. Vengiantis viešumos, bet puikiai išmanantis reklamos žaidimus.

Pasaulio žurnalai ir interneto svetainės visą šią savaitę rungėsi, kas išradingiau apibūdins dainininką, savo namuose Niujorke mirusį praėjus vos porai dienų po 69-ojo gimtadienio ir albumo „Blackstar“ pasirodymo.

Gerbėjai nejučia įsivėlė į kitas varžybas – kas įdomiau pagerbs žvaigždės atminimą. Olandijos mieste Utrechte bažnyčios varpai skambino D.Bowie kūrinį, JAV zoologijos sode dainininko garbei pavadintas pingvinas. Londone stūksantis dangoraižis nušvito užrašu „Ilsėkis ramybėje, Davidai Bowie“. Jau pasipylė garsių atlikėjų perdainuoti D.Bowie kūriniai.

Per pastaruosius kelerius metus mirė nemažai muzikos ir kino garsenybių – nuo aktoriaus Robino Williamso iki roko legendos Lou Reedo, tačiau tokio masto gedulo tada nebuvo.

Kuo išskirtinis D.Bowie? „Jis ne tik paveikė kelias eras kaip kūrėjas ir žmogus. Jis pats sukūrė kelias eras“, – dainininko fenomeną taikliai apibūdino prancūzų dizaineris Jeanas Paulis Gaultier.

Davidas Robertas Jonesas (tikrasis D.Bowie vardas) muzikos pasaulyje išties įrėžė ne vieną ryškią istoriją.

1969-aisiais jis išgarsėjo daina „Space Oddity“ apie vienišą astronautą kosmose. Kritikai tada rašė, kad tai bandymas pasinaudoti žmogaus išsilaipinimo Mėnulyje tema, o dainos autorius greitai bus pamirštas. Labiau suklysti jie negalėjo.

Per kelerius metus D.Bowie pribloškė ne viena provokacija ir pasiekė svaigias aukštumas. 1970-ųjų albumo „The Man Who Sold The World“ viršeliui jis pozavo su suknele, o po poros metų persikūnijo į savo sugalvotą personažą Zigis žvaigždžių dulkės (Ziggy Stardust).

Oranžiniai plaukai, ryškus makiažas, aptempti drabužiai – D.Bowie atrodė kaip neaiškios lyties personažas, pokštais šiurpinantis drovuolius.

Vienas garsiausių – kai scenoje suklupdavo prieš gitaristą Micką Ronsoną ir imituodavo oralinį seksą.

Po kelerių metų jis save vadino Liesuoju baltuoju hercogu – šį griežto kirpimo drabužius vilkintį personažą kritikai vadino išprotėjusiu aristokratu. Kai kas šį įvaizdį netgi siejo su žavėjimusi fašizmu.

Nuolat keitėsi ir D.Bowie muzika – nuo ramaus melodingo roko iki flirto su elektroniniais garsais, spalvingo „glam“ roko, disko ritmų ir net džiazo eksperimentų.

Albumai „Station To Station“, „Low“, „Heroes“ laikomi vienais įdomiausių darbų populiariosios muzikos istorijoje. Daugybės liaupsių sulaukė ir Davido vaidmenys kine.

2012-aisiais D.Bowie pagerbiant per Londono olimpiados uždarymą stadionas virto improvizuotu podiumu, o iš garsiakalbių skambėjo jo hitas „Fashion“ (Mada).

Neatsitiktinai – mados pasaulyje D.Bowie laikomas stiliaus dievu, lenkiančiu kitus dainininkus. Jo scenos kostiumus kūrė žymiausi dizaineriai – nuo Kansai Yamamoto iki Alexanderio McQueeno.

Vis dėlto buvo laikotarpių, kai D.Bowie sekėsi kur kas prasčiau. Pavyzdžiui, praėjusio amžiaus devintasis dešimtmetis, o ypač antroji jo pusė laikomi Davido kūrybine duobe – neįkvepiantys buvo ir jo darbai, ir suburtos naujos grupės „Tin Machine“ muzika.

D.Bowie niekada viešai nesiskundė, bet tuzino biografinių knygų apie jį autoriai sutartinai tvirtina, kad karjeros nuopuoliai gniuždė.

Pavyzdžiui, prisimenama istorija, kai 1996-aisiais D.Bowie koncertavo Rusijoje. Maskvoje jis buvo du sykius viešėjęs prieš tai, kai aštuntajame dešimtmetyje į tuometę Sovietų Sąjungą keliavo kaip turistas.

Kalbama, kad Davidą taip nuliūdino šalta į koncertą susirinkusių rusų reakcija, kad jis pažadėjo daugiau nekelti kojos į šią šalį. Ir pažadą tesėjo.

2004-ųjų birželį D.Bowie buvo priverstas pirma laiko nutraukti pasaulinį koncertų turą „A Reality Tour“.

Per vieną mėnesį teko patirti kelias labai nemalonias akimirkas.

Osle D.Bowie į akį pataikė žiūrovo mestas ledinukas, Prahoje jis turėjo palikti sceną dėl peties skausmų. D.Bowie pamanė, kad kaltas užspaustas nervas, bet po poros dienų Vokietijoje teko tiesiai iš užkulisių skubėti į ligoninę. Dainininkas patyrė širdies smūgį, prireikė skubios operacijos.

Tuo metu niekas to nežinojo, bet tai buvo paskutinės D.Bowie gastrolės. Negana to, dainininkas devyneriems metams apskritai dingo iš muzikos pasaulio, nesirodė viešumoje, nedalijo interviu.

Spėliota, kad dėl silpnos sveikatos jis baigė karjerą, tačiau D.Bowie netikėtai grįžo 2013-aisiais – per savo gimtadienį išleisdamas naują dainą, o po poros mėnesių – ir albumą „The Next Day“.

Nuostata nerengti koncertų ir likti užsisklendusiam niekur nedingo. Tik pernai rudenį buvo atskleista, kad D.Bowie rengia naują albumą.

Jis pasirodė šių metų sausio 8-ąją – kartu su klipu, kuriame D.Bowie guli ligos patale. Po poros dienų dainininkas mirė.

Paslaptis, kurias jis paliko, bus galima narplioti dar daug metų. Pavyzdžiui, aštuntajame dešimtmetyje D.Bowie kalbėjo apie savo homoseksualumą, o vėliau apie biseksualumą. Sklandė daugybė istorijų apie jo polinkį į narkotikus ir sekso orgijas, tačiau jokių tikslių žinių ar liudijimų nėra.

Kai prieš keliolika metų apie visa tai Davido paklausė populiarus britų laidų vedėjas Jonathanas Rossas, jis tik nusijuokė: „Kodėl turėčiau pasakoti, jei pats galiu apie tai parašyti knygą ir daug uždirbti?“

Knygos jis, žinoma, neparašė. Pastarąjį dešimtmetį D.Bowie meistriškai vengė nepageidaujamo dėmesio.

Nors gyveno Niujorke, kur knibžda paparacų, jų archyvuose tėra kelios dešimtys nuotraukų, kuriose D.Bowie įamžintas laisvalaikiu, – su kepuraite, tamsiais akiniais ir džinsais, panašus į paprastą vyrą. Nė neįtartum, kad tai roko žvaigždė.

Kitaip nei daugelis dainininkų, socialiniuose tinkluose besidalijančių kasdienybės detalėmis, D.Bowie nepasakojo nieko. Pasirodo, taip elgtis jis nusprendė kartu su žmona. Pora nenorėjo savo gyvenimo paversti cirku.

D.Bowie buvo vedęs du sykius: pirmoji žmona Angela, su kuria susituokė 1970-aisiais, vėliau apie vyrą paskleidė daug gandų, įgijo skandalistės reputaciją, o pastaruoju metu dalyvauja žemo lygio TV šou, kuriame filmuojamos prigesusios garsenybės.

Pora susilaukė sūnaus Duncano, kuris dabar yra garsus filmų kūrėjas, bet 1980-aisiais išsiskyrė. Po 12 metų Davidas vedė supermodelį iš Somalio Iman Abdulmajid. Devyneriais metais jaunesnė moteris buvo didžioji D.Bowie meilė iki pat jo mirties.

Pora susipažino per vakarėlį 1990-aisiais. „Kai pirmą sykį ją pamačiau, nebeliko klausimų. Žinojau, kad ji bus mano žmona. Nieko gyvenime nesiekiau taip aistringai, kaip jos“, – yra pasakojęs D.Bowie.

Iman iš pradžių spyriojosi: „Roko žvaigždė ir modelis – toks šablonas. Tikrai neketinau pasiduoti jo kerams. Man ta mintis atrodė nepriimtina.“

Davidas nepasidavė – pasakojama, kad jis ne tik stebino Iman romantiškomis kelionėmis ir dovanomis, bet ir neleisdavo pačiai užsirišti batų raištelių.

1992-aisiais pora susituokė, o 2000-aisiais susilaukė dukters Alexandrios. Ramybės sutuoktiniai ieškojo Londone, Niujorke ir viloje Karibuose.

„Ištekėjau už Davido Joneso, o ne už roko žvaigždės Davido Bowie. Tai du skirtingi žmonės“, – prieš porą metų kolegei Naomi Campbell sakė Iman, aiškindama, kodėl nekalba apie savo ir vyro kasdienybę.

Prieš porą metų Davidas su šeima buvo nufotografuotas Venecijoje – ten buvo surengta dukters gimtadienio šventė. Vėliau vyras dingo iš akiračio.

Tik praėjusių metų antroje pusėje pasklido žinia, kad D.Bowie Niujorke stato miuziklą „Lozorius“, o vėliau pasirodė pranešimų, jog kuriamas albumas „Blackstar“.

Dabar aiškėja, kiek daug užuominų šiame albume užkodavo D.Bowie. Pavyzdžiui, terminas „blackstar“ (juodoji žvaigždė) yra vartojamas medikų kalbant apie onkologines ligas ir su jomis susijusias žaizdas.

Garsusis britas apie sveikatos problemas buvo prasitaręs tik būreliui žmonių.

Tarp jų – paskutinius du jo vaizdo klipus režisavusiam švedui Johanui Renckui. Jis papasakojo, kad D.Bowie apie rimtą susirgimą prabilo pernai liepą. Režisierius teigė apie tai daugiau neklausinėjęs, bet dainininkas nuolat laidydavo kraupius juokelius apie mirtį.

Belgų režisierius Ivo van Hove’as, su kuriuo D.Bowie sukūrė miuziklą „Lozorius“, sakė apie dainininko ligą sužinojęs prieš 15 mėnesių. Anot jo, Davidas sirgo kepenų vėžiu.

„Davidas man tai pasakė, nes norėjo paaiškinti, kodėl negalės dalyvauti visose repeticijose. Jis rašė ir mirties patale. Mačiau kovojantį vyrą. Jis dirbo kaip liūtas ir nepasidavė. Labai tai gerbiu“, – Olandijos radijui sakė I.van Hove’as.

Anot jo, per „Lozoriaus“ premjerą gruodį D.Bowie stengėsi niekam nesukelti įtarimų. „Laikraščiai rašė, kad Davidas puikiai atrodo, bet vos išėjęs jis susmuko. Tada supratau, kad galbūt jį matau paskutinį sykį“, – prisiminė režisierius.

Parengė Ramūnas Zilnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.