„Led Zeppelin“ dainininkas teisme griežtai neigia pavogęs dainą

R.Plantas tikina, kad dainos „Stairway To Heaven“ įžangos nuo nieko nekopijavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Plantas tikina, kad dainos „Stairway To Heaven“ įžangos nuo nieko nekopijavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 1:15 PM, atnaujinta May 21, 2017, 12:00 AM

„Led Zeppelin“ dainininkas Robertas Plantas antradienį neigė pavogęs legendinės rokerių dainos „Stairway to Heaven“ įžangą ir prisiekusiesiems sakė, kad prieš dešimtmečius parašė šį kūrinį būdamas Anglijos kaime.

67 metų muzikantas federaliniam teismui Los Andžele sakė, kad ši daina yra jo ir grupės gitaristo bei dainų kūrėjo Jimmy Page'o kūrinys.

Teisme, kuris nagrinėja dėl įtariamo plagijavimo iškeltą bylą, jis prisiminė, kaip 8-ojo dešimtmečio pradžioje klausėsi ankstyvos dainos versijos įrašų ir repeticijų studijoje „Headley Grange“ Hampšyre Didžiojoje Britanijoje.

„Tą konkretų vakarą sėdėjau su Jimmy prie židinio ir turėjau šį pirmą kupletą, kuris tiko prie to, ką jis grojo“, – liudijo R.Plantas.

„Iš tikrųjų bandžiau įvesti tą atokią, pastoralinę Britaniją ... senas, žodžiais beveik neišreikštas keltiškas užuominas“, – pridūrė jis.

R.Plantas buvo vienas paskutinių liudytojų šioje daug dėmesio sulaukusioje byloje, kurioje baigiamieji argumentai turi būti pradėti dėstyti trečiadienį.

Ieškinys R.Plantui ir J.Page'ui buvo iškeltas dėl įtariamo dainos melancholiškos įžangos, kurioje skamba gitara, nuplagijavimo nuo seniai nebeegzistuojančios Los Andželo psichodelinės roko grupės „Spirit“ 1967 metų instrumentinio kūrinio „Taurus“.

J.Page'as praėjusią savaitę liudijo, kad „Stairway to Heaven“ įžanga turbūt turi daugiau bendra su „Chim Chim Cher- ee“ iš 1964 metų muzikinio filmo „Merė Popins“, nei su kokiais nors kitais kūriniais.

Led Zeppelin“ bosistas Johnas Paulas Jonesas taip pat atmetė įtarimus, kad jo grupės draugai nuplagijavo minėto „Spirit“ 1968 metų kūrinio dalis.

Praėjusią savaitę jis teismui sakė, jog tai, kas vėliau tapo „Stairway to Heaven“, jis pirmą kartą išgirdo „Headley Grange“, kai drauge su J.Page'u kūrė vieną iš ankstyvųjų aranžuočių.

„Spirit“, turėjusios savo nišą ir sekėjus, bet niekada nesulaukusios tokios šlovės kaip „Led Zeppelin“, gitaristas Randy Wolfe'as, kuris turėjo pravardę Randy California, niekada nesiėmė jokių teisinių veiksmų, o 1997 metais Havajuose nuskendo, tačiau bylą iškėlė jo patikėtinis ir draugas Michaelas Skidmore'as.

„Led Zeppelin“ įrodinėja, kad „Stairway to Heaven“ įžanga – daugiausia la minorinė (a-moll) krintanti sekvencija – muzikoje buvo vartojama šimtmečius ir kad ieškinyje ignoruojama likusi jų dainos dalis.

„Led Zeppelin“ turėjo galimybę susipažinti su „Spirit“ kūryba, kai britų rokeriai – R.Plantas, J.Page'as, J.P.Jonesas ir jau miręs Johnas Bonhamas – 1968 metų gruodžio 26 dieną Denveryje debiutavo JAV scenoje.

Ieškinyje išvardijami ir ginčai dėl 16 kitų „Led Zeppelin“ dainų, kurie dažnai būdavo išsprendžiami suteikiant ieškovui nuopelnų pripažinimą ir autorinį honorarą. Tarp tų dainų yra klasika tapusios „Whole Lotta Love“ ir „Babe I'm Gonna Leave You“.

Dainų, dėl kurių vyksta teismas, palyginimas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.