Nuo Kalėdų iki skandalų: 10 pasaulį sudrebinusių George'o Michaelo hitų

Muzikos pasaulis gedi George'o Michaelo – vos 53-ejų sulaukęs britų dainininkas pirmąją Kalėdų dieną mirė savo namuose.

G.Michaelas.<br>AP nuotr.
G.Michaelas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2016, 9:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:47 PM

Gerbėjams liūdint dėl skaudžios netekties, lrytas.lt kviečia prisiminti dešimt ryškiausių dainų, kuriomis pasaulį sužavėjo šis daugiau nei 100 milijonų albumų pardavęs, du „Grammy“ ir daugybę kitų svarbių muzikos apdovanojimų pelnęs dainininkas.

„Careless Whisper“

Himnas apie liūdnai pasibaigusią meilę su viena geriausiai atpažįstamų saksofono melodijų. 1984-aisiais, kai G.Michaelas dar buvo dueto „Wham!“ narys, išleista daina pasiekė pirmąją vietą net 25 šalių „topuose“ ir vėliau buvo atlikta daugybės kitų dainininkų. Sentimentali baladė – iki skausmo pažįstama visiems, kurie bent šiek tiek domėjosi 80-ųjų popmuzika. Vėliau G.Michaelas apie ją atsiliepė gana atsainiai – pripažino, kad dainos tekstas buvo parašytas greitai, o kūrinys neatspindi jokių gilių jo asmeninių emocijų.

„Last Christmas“

Taip pat 1984-aisiais, dar „Wham!“ įrašytas kūrinys tapo vienu didžiausių visų laikų kalėdinių hitų. Dainos įrašas parduotas beveik 2 milijonų egzempliorių tiražu, o Šveicarijoje nufilmuotas klipas prieš kiekvienas Kalėdas dažnai sukasi TV kanalų eteryje. Į Didžiosios Britanijos populiariausių dainų sąrašus kūrinys įsiveržė net keliolika kartų – kasmet prieš žiemos šventes vėl padaugėja norinčių jį išgirsti.

„Faith“

Daina, 1987-aisiais garsiai paskelbusi solinės G.Michaelo karjeros pradžią. Su veidrodiniais akiniais ir rokerio striuke George'as, burbėjo skeptikai, kūrė rokenrolo parodiją, tačiau daina tapo populiariausia JAV, o albumas „Faith“, iš kurio ji yra, buvo parduotas daugiau nei 20 milijonų egzempliorių tiražu. Iki šiol šis kūrinys – dainininko vizitinė kortelė.

„Father Figure“

1988-aisiais išleisto jausmingo kūrinio klipe G.Michaelas suvaidino taksi vairuotoją, besižvalgantį į žavią keleivę – supermodelį, suvaidintą Tanios Coleridge. Tipiškas šiam dainininkui (tuomet dar neatskleidusiam savo homoseksualios orientacijos) siužetas, pelnęs MTV apdovanojimą už geriausią režisūrą.

„Freedom'90“

1990-aisiais išleistos ritmingos dainos populiarumą įrodo ir tai, kad šį kūrinį G.Michaelas pasirinko atlikti 2012-ųjų Londono olimpiados uždaryme. Protestuodamas prieš muzikos verslo žaidimus, dainininkas 1990-aisiais atsisakė filmuotis garsaus režisieriaus Davido Fincherio kurtame dainos klipe – vietoj jo dainos žodžius žiopčiojo supermodeliai Naomi Campbell, Linda Evangelista ir kitos garsios gražuolės. Po metų klipo sceną savo madų šou su tomis pačiomis manekenėmis atkartojo žymus dizaineris Gianni Versace.

„Too Funky“

Dar vienas seksualumo ir garsių gražuolių kupinas klipas, išleistas 1992-aisiais. Dainos tekste G.Michaelas be skrupulų dainuoja apie lovos žaidimų troškimą, o klipe jis vaidina operatorių, filmuojantį podiumu žingsniuojančias manekenes – Evą Herzigovą, Lindą Evangelistą, Tyrą Banks ir kitas. 1992-aisiais tai buvo dažniausiai Europoje per radiją transliuojamas kūrinys.

„Jesus To A Child“

1996-aisiais išleista daina, kurios premjera pora metų anksčiau įvyko MTV Europos muzikos apdovanojimų ceremonijoje, pasiekė pirmąją vietą britų „topuose“, bet pačiam G.Michaelui buvo svarbi dėl kitos priežasties. Dainininko sugrįžimu į sceną (po ilgos kovos teismuose su įrašų leidėjais „Sony“) tapęs kūrinys buvo skirtas jo širdies draugui – nuo AIDS sukeltų komplikacijų 1993-aisiais mirusiam dizaineriui Anselmo Feleppai. Iki gyvenimo pabaigos koncertuose G.Michaelas visada šį kūrinį skirdavo Anselmo atminimui.

„Outside“

Ironijos kupinas kūrinys ir klipas. 1998-aisiais G.Michaelas buvo suimtas viename Kalifornijos parke – tualete tai padarė paprastais drabužiais persirengęs policininkas, teigęs, kad dainininkas demonstravo jam lytinius organus ir priekabiavo. G.Michaelas buvo nubaustas nedidele bauda ir viešaisiais darbais, tuo pačiu prisipažino pasauliui, kad yra gėjus, bet laikėsi versijos, kad policininkas jį provokavo. Grąžos pareigūnui jis davė šiame klipe, kuriame gerokai išjuokė visą nejaukią situaciją. Istorija tuo nesibaigė – dėl klipo įsižeidęs pareigūnas padavė popžvaigždę į teismą ir reikalavo 10 milijonų JAV dolerių kompensacijos už patirtą moralinę žalą, bet teismas jo ieškinį atmetė.

„Shoot The Dog“

Dar vienas labai skandalingas klipas, 2002-aisiais sukėlęs didelį skandalą. Jame G.Michaelas išjuokė tuometį JAV prezidentą George'ą W.Bushą ir jam padlaižiaujantį britų premjerą Tony Blairą. Tekste yra itin pašaipių užuominų apie politikų tarpusavio ryšį, britų lyderis pateikiamas kone kaip JAV vadovo šuniukas su pavadėliu. Kai kam ši popžvaigždės satyra nepatiko – G.Michaelas sulaukė net grasinimų nužudyti.

„Amazing“

Vienas paskutinių ryškių G.Michaelo hitų iš paskutinio jo išleisto originalių kūrinių albumo „Patience“, pasirodžiusio 2004 metais – vėliau atlikėjas dažniausiai dainavo kitų artistų ar savo paties senesnių hitų perdirbinius. Kūrinio singlo viršelį puošė du aukso žiedai – ši romantiška daina buvo skirta G.Michaelo mylimajam Kenny Gossui, su kuriuo dainininkas norėjo tuoktis. 2009-aisiais pora išsiskyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.