Audrius Giržadas apie Rusijos poelgį: „Spekuliuoja neįgaliu žmogumi“

A.Giržadas neabejoja, kad Rusijos sumanymas į „Euroviziją“ siųsti J.Samoilovą yra provokacija.<br>T.Bauro ir „ViDA Press“ nuotr.
A.Giržadas neabejoja, kad Rusijos sumanymas į „Euroviziją“ siųsti J.Samoilovą yra provokacija.<br>T.Bauro ir „ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Mar 15, 2017, 8:53 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:23 PM

Tai – Rusijos provokacija? Tokios diskusijos netyla „Eurovizijos“ užkulisiuose paaiškėjus, ką į konkursą siunčia ši šalis.

Savaitgalį, kai Lietuva išsirinko savo atstovus „Eurovizijoje“ „Fusedmarc“, buvo atskleista ir tai, kas didžiausiame Europos dainų konkurse atstovaus Rusijai.

Šių metų gegužės 9–13 dienomis konkursas bus surengtas Ukrainos sostinėje Kijeve.

Į šalį, santykiai su kuria yra itin įtempti, Rusija nusprendė siųsti Juliją Samoilovą – 27-erių atlikėją, kuri nuo mažens dėl ligos yra prikaustyta prie neįgaliojo vežimėlio.

Neteisėtai kirto sieną

„Eurovizijoje“ rusė turėtų atlikti dainą „Flame Is Burning“ – žinoma, tuo atveju, jei rengėjai dainininkę įsileis į šalį.

Mat paaiškėjo, kad J.Samoilova Ukrainos saugumo tarnybų yra įtraukta į šioje šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Priežastis – 2015-ųjų birželį ji koncertavo Rusijos okupuotame Kryme, todėl Ukraina užfiksavo, kad atlikėja neteisėtai kirto valstybės sieną kartu su grupe asmenų.

Ukraina, kaip ir tarptautinė bendruomenė, nepripažįsta Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Politikai svaidosi žaibais

Ukrainiečiai dabar pastatyti į labai nepatogią padėtį – neįleisdami negalią turinčios dainininkės jie atrodytų beširdžiai, įleisdami – pamintų savo šalies taisykles ir principus.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad pasirinkimas siųsti J.Samoilovą nėra provokacija. Jis paragino Ukrainą „nepolitizuoti“ dainų konkurso.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas pareiškė, kad ši istorija – eilinė Rusijos provokacija.

„Mūsų saugumas ją tikrina.

Įstatymas turėtų būti vienodas visiems. Rusija jau daug metų vykdo provokacijas“, – paaiškino P.Klimkinas.

Pasirinkimas kelia aistras

Ukrainos sostinėje šią savaitę surengtas „Eurovizijoje“ dalyvaujančių šalių delegacijų vadovų susirinkimas, kuriame pristatytos dainos, aptarti artėjančio konkurso reikalai.

Susitikime dalyvavęs Lietuvos radijo ir televizijos delegacijos vadovas Audrius Giržadas sakė, kad į oficialią renginio darbotvarkę Rusijos poelgio svarstymas neįtrauktas: „Tačiau, žinoma, neoficialiai apie tai daug diskutuojama. Galiu pasakyti, kad delegacijų vadovų nuomonė yra vienoda.

Šis Rusijos žingsnis – spekuliavimas neįgaliu žmogumi. Visi puikiai supranta, kad tai – bandymas ukrainiečius pastatyti į nepatogią padėtį. Juk akivaizdu – ukrainiečiai atrodytų blogai, jei „Eurovizijos“ arenoje nušvilptų negalią turinčios moters pasirodymą.

Kaip minėjo vienos delegacijos vadovas, jam tai primena situaciją, kai kare į frontą siunčiami vaikai, moterys ir neįgalieji.“

Jis pastebėjo, kad delegacijų vadovų susirinkime nedalyvavo Rusijos atstovai.

Tai – labai neįprastas žingsnis ir nerašytų „Eurovizijos“ užkulisių bendravimo tradicijų pažeidimas.

J.Samoilovos daina „Flame Is Burning“, kurią ji ketina atlikti „Eurovizijoje“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.