Festivalyje „Postcosmos“ - baltarusių, latvių ir lietuvių alternatyvos pažibos

Šaltajam sezonui traukiantis, dar vienam blykstelėjimui bunda eksperimentinis minifestivalis „Postcosmos VII“, jau trečią kartą reziduosiantis žvaigždėtose Molėtų apylinkėse.

 „Dlina Vony“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Dlina Vony“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Vilkduja“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Vilkduja“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Paràra“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Paràra“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 10:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:47 AM

Šįsyk jo organizatoriai siūlys įsikurti visam pirmajam vasaros savaitgaliui, birželio 1-3 dienoms. 

Šiandien organizatoriai pristato pirmuosius muzikinės programos vardus. Dangaus šviesulių stebykloje, šalia Molėtų observatorijos ir Etnokosmologijos muziejaus pasirodys baltarusių postpanko veikėjai „Dlina Vony“, lietuviško pogrindžio veteranai „Vilkduja“ bei latvių melancholikai „Paràra“. 

„Iš koncertų ciklo išsiplėtę iki vienos nakties festivalio, šįmet stiebsimės iki dviejų parų renginio po pirmosiomis vasaros žvaigždėmis.

Plėsis programos temų vertikalės, platės muzikinė geografija, visgi ir toliau išliksime jaukiu nedideliu kultūriniu įvykiu, apimsiančiu kokybišką ne masinio vartojimo muziką, mokslinį pažinimą ir poetines gaidas“, -  sako „Postcosmoso“ rengėjai. 

Betoninė postsovietinio Minsko nostalgija – tokį dvelksmą neša „Dlina Vony“ garsinės bangos.  Jau šį pavasarį jos suguls į pirmąjį grupės albumą. Vintažinį postpanko žanrą praskiesdamas elektroniniais užpildais, moterišku vokalu ir įtaigiais bosinės gitaros rifais, baltarusių trejetukas greitai prasimušė į vietos alternatyvinės scenos elitą ir sulaukė pripažinimo kaimyninėse šalyse.

Būtent „Dlina Vony“ paprastai kviečiami apšildymui, kai Minske pasirodo aktualesni atlikėjai iš Vakarų. 

Ant „Postcosmoso“ scenos baltarusiams kompaniją palaikys viena mįslingiausių Lietuvos grupių „Vilkduja“. Jų kūryba – tai žvilgsnis į vidurnakčio saulę pro žemėtą stiklą. „Vilkdujos“ skleidžiamus garsus galima apibūdinti kaip „organic electronic/ritual triphop“, o muzikinės kelionės egzistencializmą stiprina būties gelmės kupini dainų tekstai.

Retai koncertuojantis, ilgametę sceninę patirtį turintis kolektyvas kaskart originalus, nors ir išlaiko tą pačią švytinčią „vilkdujišką“ šerdį. 

Dar viena originalios gyvos muzikos dovanelė „Postcosmoso“ svečiams – netikėtomis ritminėmis struktūromis išsiskiriantis penketukas iš Rygos „Paràra“. Postroko ir postpanko stiliuose naršantys latviai kuria jau beveik dešimt metų ir užsitarnavo ne tik vietos melomanų pagarbą. Savo vidines būsenas „Paràra“ išreiškia dvejais pašėlusiais būgnų komplektais bei trimis gaudžiančiomis gitaromis, taip kurdami vientisą įtraukiančią muzikinę hipnozę.

Iš viso per dvi dienas „Postcosmos VII“ klausytojai išgirs beveik dvi dešimtis įvairaus žanro atlikėjų – nuo elektroninių vibracijų ir akustinio švelnumo iki aštraus gitarinio siautulio. Minifestivalyje bus ne tik muzikos - neatsiejama „Postcosmoso“ dalis yra dangaus tyrinėjimo ekskursijos į greta esantį Etnokosmologijos muziejų, poetiniai pasirodymai, mokslines žinias gilinančios paskaitos, meninės šviesos instaliacijos bei kitos kūrybinės atrakcijos išskirtinio grožio Labanoro gamtos glėbyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.