Dzūkijos miškuose pasiklydo mokslininkė, jos paieškas vykdys „Yaga Gathering“ dalyviai

Liepos 11–15 d. Varėnos rajone esančiuose Ežeraičio miškuose įvyks vienas didžiausių Lietuvos festivalių „Yaga Gathering“. Tai yra ir bene vizualiausias meno bei muzikos festivalis po atviru dangumi, kuris kasmet susilaukia vis daugiau lankytojų ir iš užsienio. „Yaga Gathering“ programa talpina daugybę skirtingų formatų, išskiriančių šį renginį iš kitų.

Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Festivalio akimirka.<br> E. Garlos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 1:45 PM

„Augame kasmet ir šiuo metu esame vienas iš nedaugelio festivalių, kuris lietuviškos gamtos apsuptyje siūlo patirti ne tik muzikinę programą, bet ir meno pasirodymus, meno instaliacijas, išgirsti paskaitas aštriomis temomis, žiūrėti retai viešai rodomus filmus, sudalyvauti dienos emocinės ir fizinės sveikatos programoje ir dar daug daugiau“, – „Yaga Gathering“ sėkmės priežastis svarsto festivalio organizatorius Antonas Shoomas.

Pasiklydo populiari mokslininkė

„Populiari mokslininkė Valorise Bravenstein tyrinėjo žmogaus baimes. Tačiau jos įsitraukimas į netradicinius kovos su baime metodus visuomenėje sukėlė daug diskusijų. Netrukus po to ji dingo. Paskutinį kartą Valorise buvo pastebėta Dzūkijos miškuose“, – skelbiama festivalio aprašyme.

Meno ir muzikos festivalis „Yaga Gathering“ ypatingas ne tik dėl gausios meno, šviesų, pramogų ir muzikos programos, bet ir dėl kasmet vis kitos festivalio temos. Pastaroji įtraukia dalyvius į įvairias veiklas ir užduotis dar iki festivalio ir, žinoma, jo metu.

„Kalbama, kad tik sekant Valorise Bravenstein pėdomis ir susidūrus su savo baimėmis galima rasti jos slėptuvę „Yaga Gathering“ bei susitikti su vienu didžiausių savo kartos protų“, – sako už festivalio temą ir jos įgyvendinimą atsakingas prodiuseris Šarūnas Kirdeikis.

Pasak jo, vienas iš temos atskleidimo būdų festivalyje yra įtraukiančios tiriamosios struktūros, kurios paprastai turi būstinę. Joje lankytojai gauna pagrindines užduotis ir istorijas.

Iš ten jiems pateikiami nurodymai, kaip rasti likusias dėlionės dalis.

Meno programa išeis už festivalio ribų

Viena iš „Yaga Gathering“ stiprybių – skirtingi saviraiškos formatai viename renginyje. Festivalio meno dalies kuratorė Ieva Rižė pasistengia kasmet atrasti ir pristatyti akį ir ausį traukiančius „perliukus“.

Pavyzdžiui, šiuolaikinis muzikos teatras „Operomanija“ šiemet pristatys koncertinę programą pavadinimu „Late Junctions“. Pirmą kartą „Yaga Gathering“ išeis iš teritorijos ribų. Keli „Operomanijos“ pasirodymai vyks viename iš šalia esančių miestelių.

Žinoma, audiovizualinių menų netruks ir festivalio teritorijoje. Savo postinternetinio romantizmo persmelktą performansą čia surengs menininkė Jette Loona Hermanis. Taip pat pasirodys pastaruoju metu daug teigiamų recenzijų sulaukiantis lietuvių trio „Edgy Palates“, nepakartojama performanso karalienė Miss Plastica, judesio deivė Valeria Femmove ir daugelis kitų.

Muzikinę programą valdo merginos už pulto

Muzikinėje „Yaga Gathering“ programoje šiuo metu yra jau daugiau nei 70 atlikėjų ir grupių. Vienas laukiamiausių duetų – japonai „WaqWaq Kingdom“: „Tai yra unikalaus skambesio grupė, kuri jungia, atrodo, labiausiai nesujungiamus muzikinius stilius“, – pastebi festivalio organizatorius Antonas.

Festivalyje netruks ir merginų už pulto. Iš Prancūzijos atvyksta reivo muzikos karalienė – persų ir malaiziečių kilmės atlikėja Roni. Iš Belgijos – Briuselio naktinį gyvenimą užkariaujanti nigerietė Blck Mamba.

Taip pat festivalyje pasirodys kaimyninių šalių pažibos: „Užmezgėme tamprius ryšius su Varšuvos pogrindžio muzikine scena, todėl šiemet turėsime talentingų ir ryškių svečių iš ten. Pavyzdžiui, sparčiai populiarėjančią Varšuvoje gyvenančią ukrainietę Shjvą“, – sako A. Shoomas.

Dienomis vyks paskaitos pačiomis įvairiausiomis temomis – nuo BDSM meno iki gamtos medicinos. Taip pat veiks sveikatingumo zona. Joje po intensyvios šokių nakties galima bus prasitempti raumenis ir nuraminti protą – vyks skirtingos jogos praktikos, gongų garsų terapija, galima bus išbandyti tantros pradmenis, ekstatinių šokių patirtis ir daugybę kitų veiklų.

Tam, kad lietuviškas miškas penkioms dienoms įgautų dar daugiau magijos instaliacijomis ir dekoracijomis „Yaga Gathering“ kasmet rūpinasi skirtingi vizualiųjų menų atstovai iš Lietuvos ir užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.