Dešimt įdomiausių pasaulio kapinių ir kitų nejaukių vietų

Ilgėjant vakarams, subjurus orams artėja Helovinas – nevienareikšmiškai Lietuvoje vertinama šventė, kai kurių lietuvių jau pamėgta, kitų atmesta kaip svetimybė Vėlinių tradicijas puoselėjančioje šalyje. Štai keletas įdomių vietų, susijusiu su Vėlinių ir Helovino tematika – nuo paslaptingų priešistorinių nekropolių iki humoro dozę garantuojančių Linksmųjų kapinių Rumunijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Nov 1, 2012, 10:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:12 PM

Pere Lachaise, Paryžius

Nemažai kas Pere Lachaise kapines Paryžiuje laiko gražiausiomis pasaulyje. Net jei ir nesižavite kapinėmis, čia verta aplankyti ne vieno žymaus veikėjo amžinojo poilsio vietas. Pere Lachaise kapinėse ilsisi Oskaras Vaildas, Balzakas, Frederikas Šopenas, Edita Piaf ir kitos literatūros, muzikos, dailės ir scenos įžymybės. Dar vienos populiarios Paryžiaus kapinės – tai Cimetiere du Montparnasse, kur taip pat galima aptikti žymių žmonių kapus.

Linksmosios Sapantos kapinės, Rumunija

Rumunijos šiaurėje esantis Sapantos miestelis garsėja unikaliomis Linksmosiomis kapinėmis, kuriose įprasta matyti ne verkiančius ir liūdinčius, o besišypsančius lankytojus. Neįprastose kapinėse kapus puošia ryškiomis spalvomis išmarginti kryžiai ir šmaikštūs eilėraščiai. Šio miestelio kapinėse, Cimitirul Vesel, jau per 800 ąžuolinių kryžių, ant kurių pavaizduotos scenos iš čia palaidotų žmonių gyvenimo. Sapantos kapinių įkūrėjas, Ion Stan Patras, daugiau nei 40 metų buvo kapinių kryžių tapytojas. Ion‘as pats nuspręsdavo, koks piešinys ir žodžiai labiausiai tiktų mirusiojo atminimui. Tokiu būdu, ant mirusių miestelėnų kryžių atsirasdavo netgi užrašai apie neištikimybę ar pomėgį išlenkti taurelę. Linksmųjų kapinių įkūrėjas buvo įsitikinęs, jog mažame miestelyje neverta kažko slėpti, juk visi viską ir taip žino vieni apie kitus. Beje, miestelio gyventojai niekuomet nėra supykę dėl Ion‘o piešinių ar užrašų. Dabar tokio paties stiliaus kryžius gamina Ion‘o mokiniai.

Kapucinų katakombos, Sicilija

Palermo Kapucinų vienuolyne iki pat XIX a. pabaigos buvo mumifikuojami vienuolių ir pasiturinčių miesto gyventojų palaikai. Katakombose saugoma apie 8000 žmonių palaikai, dėl to čia nepatartina lankytis silpnesnių nervų žmonėms. Mumijos katakombose saugomos nuo XVII-XIX a. Kai kurios iš jų atrodo itin tikroviškos.

Hal Saflynio požemis, Malta

Maltos Paolos mieste buvo aptikta požeminė šventykla-nekropolis, kurį sudaro per 20 tarpusavyje sujungtų urvų, kuriuose buvo krūvos žmonių kaulų bei statulėlių, vaizduojančių miegančias moteris. Manoma, jog tai buvusi kulto vieta, tačiau iki šiol neatskleista tikroji požeminio nekropolio paskirtis. Iš vientisos uolos iškaltose patalpose, kaip spėjama, prieš 5500 metų buvo įsikūręs salos orakulas. Įdomu, jog dėl idealios akustikos net pašnibždomis kuždami žodžiai puikiai girdisi visoje patalpoje.

Senosios žydų kapinės, Praha

Senosios žydų kapinės Prahoje buvo įkurtos 1478 m. Daugiau nei 300 metų žydai galėjo laidoti mirusiuosius tik čia. Palyginti nedideliame plote netrukus ėmė trūkti vietos, tad žmonės buvo laidojami vieni ant kitų, kartais susidarydavo iki 12 sluoksnių į gylį. Nuo 1787 m. žmonės čia jau nebelaidojami, o dabar šios kapinės yra viena labiausiai lankomų vietų Čekijos sostinėje.

Kabančių karstų kapinės, Kinija

Kinijoje yra neįprastos kapinės, kuriose mirusiųjų karstai kabo... tiesiog ant uolos. Tradicija taip laidoti mirusiuosius būdinga kai kurioms Azijos šalims. Seniausios tokio pobūdžio kapinės yra Wuyi kalne, Kinijos Sičuano provincijoje. Juokaujama, jog žmonės, palaidoti šioje vietoje, yra kur kas arčiau išsvajotojo „dangaus“ nei tie, kurie palaidoti po žeme.

Kaulų koplyčia, Čekija

Atokiau nuo istorinio Čekijos Kutna Horos miesto centro stovi Visų šventųjų koplyčia, garsėjanti šiurpiu interjeru. Visos koplyčios dekoracijos yra pagamintos iš žmonių kaulų. Iš viso čia „ilsisi“ 40 tūkstančių žmonių kaulai, kurie buvo panaudoti kuriant koplyčios interjerą bei skulptūras, kai šalia esančių kapinių kriptose nebeužteko vietos laidoti praūžusio maro aukoms. Niūri realybė: baugiai žvelgiančios tuščios akiduobės nuo koplyčios sienų primena, memento mori, t.y. atmink, kad mirsi.

Lėlių sala, Meksika

Šiurpą keliantis aplūžusių lėlių, iškabinėtų medžiuose, vaizdas pasitinka „Lėlių salos“ (La Isla de la Munecas) lankytojus. Šiukšlynuose rastas lėles čia iškabinėjo vienas atsiskyrėlis, kuris net kelerius paskutiniuosius savo gyvenimo metus kūrė šią keistą ir nejaukią salą, ir pavertė ją tarsi lėlių kapinėmis, kur kiekviename žingsnyje lydi stikliniai aplūžusių ir purvinų lėlių žvilgsniai.

Manilos kapinės, Filipinai

Šios Filipinų sostinėje esančios kapinės garsėja ne žymiomis čia palaidotų žmonių pavardėmis, o gyvaisiais, kurie savo būstus įsikūrė tiesiog ant protėvių kapų. Žinoma, šioje iš pirmo žvilgsnio šiurpioje vietoje žmonės įsikūrė ne iš gero gyvenimo. Skaičiuojama, jog šiuo metu Manilos kapinėse apsistoję apie 10 tūkstančių šeimų. Kai kurios virš kriptų suręstose lūšnose įsikūrusios jau nebe pirmą dešimtmetį.

Puig des Molins, Ibisa

Ispanijos kurortų sostinėje Ibicoje išlikęs Puig des Molins nekropolis, kuriame žmonės finikiečių buvo laidojami nuo 7 a.pr.Kr. Vadinamajame Mirusiųjų mieste laidojimo kriptos, arba hypogea, išsidėstę tvarkingai iš šiaurės į pietus kalno šlaite, yra tarpusavyje sujungtos ir sudaro požeminių labirintų sistemą. Šioje paslaptingoje vietovėje įkurtame muziejuje eksponuojami archeologiniai nekropolio radiniai – amuletai, figūrėlės, papuošalai, monetos ir kt. Iš viso Puig des Molins archeologinėje vietovėje priskaičiuojama apie 3000 kapų. Anuomet Ibicos žemė laikyta šventa, tad visi norėjo būtent čia atgulti amžinojo poilsio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.