Anykščiai jau pasiruošę priimti slidinėjimo mėgėjus

Antradienį Anykščiuose, ant Kalitos kalno įsikūręs Kalnų slidinėjimo centras pradeda naują sezoną ir kviečia pirmuosius slidinėjimo mėgėjus. Jau prieš savaitę, pasitelkę sniego patrankas, anykštėnai pradėjo trasų paruošimo darbus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 10, 2012, 8:07 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:48 PM

Tikimasi, kad ateinantį savaitgalį slidininkai ir kiti ekstremalai galės naudotis jau visomis Kalitos kalno trasomis bei keltuvais. O į Anykščius slidinėti atvykę pradedantieji žiemos sporto entuziastai galės naudotis vieninteliu Lietuvoje mokomuoju keltuvu.

Antradienį ant Kalitos kalno bus atidaryta sudėtingiausia, raudonoji slidinėjimo trasa ir pradės veikti vienas keltuvas. Tačiau jei laikysis bent 5-6 laipsnių šaltis, iki savaitgalio sniego patrankomis bus tinkamai padengtos dar dvi trasos, pradės veikti ir dar du keltuvai. Vienas jų, mažesnis – vienintelis toks Lietuvoje, skirtas pradedantiesiems slidininkams keltis.

Viena iš savaitgalį lankytojams atveriamų trasų – nauja. Kaip lrytas.lt sakė Kalnų slidinėjimo centro vadovas Liudvikas Avietė, ją iš pradžių darbuotojai praminė „Ponių laime“. Tačiau galiausiai ją įrengus buvo suabejota, ar daug ponių ja ryšis čiuožti – gana stačios trasos apačioje laukia staigus posūkis.

Tikimasi, kad netrukus ant Kalitos kalno bus atidaryta ir trasa su trimis tramplinais ekstremalams.

Anykščių turizmo informacinio centro vadovas Rimantas Sereičikas lrytas.lt pasidžiaugė, kad į Anykščius slidinėti atvyksta ne tik anykštėnai, tačiau ir žiemos sporto mėgėjai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Utenos bei visos Panevėžio apskrities.

Neretai paslidinėti iš didmiesčių žmonės atvažiuoja netgi vakare po darbo – jiems patogu, kad Anykščių slidinėjimo trasos veikia iki 23-24 val. „O šiemet dar praplėtėm trasų apšvietimo sistemą“, – sakė R. Sereičikas.

Net ir žiemą lankytojų nestinga čia pat įrengtai vasaros rogučių trasai. Tiesa, šiuo metu ji įjungiama tik atvažiavus iš anksto šią pramogą užsisakiusioms turistų grupėms. Prieš ketverius metus atidaryta vasaros rogučių trasa – bene populiariausia turistų, atvažiuojančių į Anykščius, pramoga.

Pasak Anykščių rajono vicemero Donato Krikštaponio, kai kurie muziejininkai net skundžiasi, kad jei į ekskursiją po Anykščių kraštą atvažiavę moksleiviai pirmiausia aplanko vasaros rogučių trasą, tai vėliau nebeturi pinigų muziejams aplankyti, nes visus pinigus išleidžia švilpdami nuo kalno rogutėmis.

Vasaros rogučių trasa – pelningas Anykščių rajono savivaldybės projektas, pelną nešantis beveik ištisus metus. O štai Kalnų slidinėjimo centras dėl permainingų orų ne visada gali džiaugtis ilgu sezonu ir solidžiu uždarbiu. Pavyzdžiui, pernykštis slidinėjimo sezonas Anykščiuose prasidėjo nuo sausio 20 dienos ir truko vos pusantro mėn. O juk vien trasos paruošimas prieš sezoną naudojant sniego patrankas ir kitą specialią techniką kainuoja 15-20 tūkst. litų.

Todėl Anykščių kalnų slidinėjimo centras pelningai dirbo tik 2010 m., kai žiema Lietuvoje karaliavo ilgiau, o štai pastaruosius dvejus metus išlaidos pajamas viršijo 100 tūkst. lt.

Todėl lapkričio pabaigoje Anykščių rajono savivaldybės taryba svarstė galimybę didinti Kalnų slidinėjimo centro paslaugų kainas. Visi politikai sutinka, kad jos dabar išties nėra didelės – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio suaugusieji už 1,5 val. slidinėjimo ir naudojimosi keltuvais moka 15 litų, už 3 val. – 20, už 5 val. – 30 litų. Vaikai nuo 6 iki 12 metų bei pensininkai atitinkamai moka 10, 15 ir 20 litų.

Penktadienį-sekmadienį bei švenčių dienomis suaugusieji moka 20 (už 1,5 val.), 30 (už 3 val.) arba 40 litų (už 5 val.). Vaikai ir senjorai – 10, 15 ir 25 litus.

Dažni Kalitos kalno lankytojai mielai perka ir sezoninius bilietus, kurie leidžia visą sezoną neribotą laiką praleisti trasose. Suaugusiems toks bilietas kainuoja 390, studentams – 350, Anykščių rajono moksleiviams – 290, o vaikams nuo 6 iki 12 metų – 150 litų.

Vis dėl to dauguma Anykščių rajono tarybos narių balsavo prieš slidinėjimo kainų didinimą. Kai kurie politikai net neslėpė, kad dėl didinamų kainų nukentės ne tik anykštėnai, bet ir jų pačių biudžetas, nes šeimos mėgsta slidinėti. Tiesa, nuo balsavimo nusišalino tik vienas tarybos narys, atvirai pareiškęs, kad nuolat lankosi Kalnų slidinėjimo centre.

Projektas, pagal kurį slidinėjimo ant Kalitos kalno kainos turėtų padidėti 5-10 litų, buvo nepriimtas. Jį pasiūlyta pataisyti ir pateikti Anykščių rajono savivaldybės tarybai gruodžio 20 dienos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.