Palangoje poilsiautojus džiugins skulptūros iš smėlio

Penktadienį Palangoje J. Basanavičiaus gatvėje duris atvėrė unikali

Pirmosios skulptoriaus A. Petkaus ekspozicijos herojai - pamėgtų animacinių filmų personažai.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Pirmosios skulptoriaus A. Petkaus ekspozicijos herojai - pamėgtų animacinių filmų personažai.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 5, 2013, 5:51 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:43 PM

Jos autoriaus, visame pasaulyje žinomo Kretingos rajone gyvenančio smėlio ir ledo skulptoriaus Andriaus Petkaus teigimu, tokia ištisus metus veikianti smėlio skulptūrų galerija yra vienintelė Europoje.

Pasaulyje vyksta nemažai festivalių, kuriuose kuriamos smėlio skulptūros, tačiau veikiamos saulės ir lietaus jos išsilaiko vos keletą dienų.

Tokių skulptūrų parodos tęsiasi apie savaitę, kai iš smėlio nulipdyti kūriniai pridengiami tentais, ar eksponuojami erdviose palapinėse.

Stacionariame pastate savo ekspoziciją įkurdinęs A. Petkus teigia, kad smėlio skulptūromis žmonės galės grožėtis net ir žiemą.

Neįprasta animacinių filmų herojų galerija įsikūrė J.Basanavičiaus gatvės pradžioje buvusios kavinės „Dorė“ patalpose.

Per savaitę kretingiškis iš smėlio čia išdrožė 6 ne tik vaikų bet ir suaugusių pamėgtų filmų personažų skulptūras, kurių aukštis siekia iki 2 metrų. Dėl įvairovės Kung fu Pandą jis nudažė juodais akrilo dažais.

Dar keturios skulptūros bus kuriamos lankytojų akivaizdoje. Iš sutrombuoto smėlio ką nors išdrožti galės ir patys galerijos lankytojai, kuriems ekspozicijos apžiūra kainuoja 5 litus.

Visoms skulptūroms iš vieno Žemaitijos karjero buvo atvežta apie 100 tonų smėlio. Į J.Basanavičiaus gatvę sunkvežimiai negalėjo įvažiuoti, todėl visą smėlį į galerijos patalpas teko gabenti karučiais.

Anot skulptoriaus, mums įprasto paplūdimių smėlio skulptūroms naudoti negalima, nes jūros vandens išplautas smėlis neturi rišančios medžiagos ir išdžiūvęs iš karto ima byrėti.

Iš karjero atvežtas smėlis yra su molio priemaišomis, kurioms išdžiūvus skulptūros tampa tvirtos ir gali stovėti ištisus metus. „Svarbu, kad ant jų nepatektų vandens, nes esant minusinei temperatūrai skulptūrose susiformavęs ledas kūrinius deformuoja ir jie ima byrėti“, - aiškino A.Petkus.

Baigęs visas 10 skulptūrų kiekvieną savaitę menininkas ketina po vieną iš jų sugriauti ir išdrožti naują personažą. Šitaip iki rudens bus atnaujinti visi dabar eksponuojami kūriniai.

Žiemą tarp smėlio skulptūrų menininkas ketina įkurdinti skulptūras iš ledo.

Iš pradžių buvo planuota, kad unikali galerija įsikurs J.Basanavičiaus gatvės gale esančiame pušynėlyje. Čia Palangos valdžia buvo numačiusi vietą dviem laikiniems paviljonams, už kuriuos savivaldybei būtų tekę mokėti po 10 tūkst. litų per metus.

Tačiau sužinojęs kiek paviljonų statybai užtruks įvairių leidimų gavimas, kretingiškis net nedalyvavo savivaldybės paskelbtame konkurse. „Norint įgyvendinti visus reikalavimus paviljonus būčiau pasistatęs tik vasarai besibaigiant“, - sakė A.Petkus.

Galeriją savo patalpose priglaudė kurorto verslininkai Klaidas ir Feliksas Pakutinskai.

Patalpų nuoma menininkui kainavo nemažai, tačiau A.Petkus sutaupė apie 100 tūkst. litų, kuriuos ketino investuoti į paviljonų statybą.

Vis dėl to kretingiškis neatsisako minties galerijai skirtus laikinus statinius įrengti labiau matomoje pagrindinės kurorto gatvės vietoje. „Viskas priklausys nuo lankytojų susidomėjimo tokia ekspozicija“, - sakė skulptorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.