Du lietuvaičiai rengiasi ekpedicijai per septynias skurdžiausias Juodosios Afrikos šalis

Du lietuvaičiai rengiasi ekspedicijai per septynias skurdžiausias Juodosios Afrikos šalis. Ekspedicijos “Septynios Afrikos” maršrutas driekiasi per Senegalą, Gambiją, Bisau Gvinėją, Gvinėją, Liberiją, Siera Leonę ir Dramblio Kaulo Krantą.

Du lietuvaičiai rengiasi ekpdicijai per septynias skurdžiausias Juodosios Afrikos šalis.<br>Organizatorių nuotr.
Du lietuvaičiai rengiasi ekpdicijai per septynias skurdžiausias Juodosios Afrikos šalis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:42 PM

Keliautojai išvyks gruodžio 13 d. o sutiktuvės planuojamos 2014 m. sausio 20 d. Lietuvos istorijoje tokia ekspedicija rengiama pirmą kartą.

Vilniaus universiteto dėstytojas, poliglotas, filosofijos mokslų daktaras Gediminas Degėsys yra apgynęs disertaciją, tema „Estetinių principų sklaida Užsachario Afrikos skulptūroje“ ir yra pirmasis diplomuotas afrikanistas Lietuvos mokslo istorijoje, kartu su bendražygiu jie pabuvos vietose, kur nebuvo įžengę baltieji, tyrinės tų kraštų religijas, mąstymo tradicijas, kalbas ir papročius.

“Svarbu pagarsinti, jog lietuvio mokslininko buvojimas ir tyrimai tuose kraštuose yra svarbus, naujus rakursus Lietuvos bei viso pasaulio afrikanistikos moksle atveriantis žingsnis.Vilniaus universitete studentai jau gali studijuoti šiuos dalykus: Įvadą į Juodosios Afrikos studijas, Pokolonijinės Afrikos filosofiją, suahelių bei zulų kalbas. Studentams jau siūlomos ir gretutinės Afrikanistikos studijos, kurių metu studentams bus pristatoma Užsachario religijos, literatūra, menas, Juodosios Afrikos istorija ir kiti dalykai”- pasakoja G.Degėsys.

Lietuvos mokslo istorijoje tai yra pirmieji bandymai profesionaliu žvilgsniu pažvelgti į tenykštes tautas bei jų papročius, religijas, kalbas. Planuojami reikšmingi tyrimai etnologijos, antropologijos, religijotyros, lingvistikos srityse spaudos bei televizijos keliu pasieks ne tik eilinį Lietuvos pilietį, bet ir ten keliauti ketinančius Afrikos mylėtojus . Po ekspedicijos planuojamos foto parodos Lietuvoje ir už šalies ribų. Bus organizuojami susitikimai, o labiausiai intriguojantys atradimai paskelbti visuomenei.

“Planuojama publikuoti straipsnių iš surinktos medžiagos ekspedicijos metu, o galbūt parengti ir knygą, kuri būtų įdomi ne tik turistiniu, bet ir moksliniu aspektu. Po kelionės bus surengti susitikimai įvairiose Lietuvos kultūros bei mokslo įstaigose, Juodasis žemynas mūsų tautiečius pasieks ir fotografijų parodų metu” – džiaugiasi poliglotas G.Degėsys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.