Po kuršėniškio vanta gulėsi ir Tatarstano prezidentas

Lietuviškos pirties tradicijas puoselėjantis ir šią pirtį visame pasaulyje populiarinantis kuršėniškis Vladas Jokubauskas (43 m.) su baltų pirties privalumais neseniai supažindino Rusijos pirtininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 7, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:40 PM

Šalyje, kur pirtis yra lyg antroji religija, Lietuvos pirties-SPA federacijos prezidentu išrinktas V.Jokubauskas vedė seminarus Uralo ir Tatarstano pirtininkams.

Paliko neišdildomą įspūdį

Sužinoję, kad pas juos lankosi prieš porą metų Europos vanojimo čempionu tapęs, o pernai Austrijoje vykusiame pasaulio saunos čempionate kartu su Jurgita Mazurkevičiūte triumfavęs V.Jokubauskas, čempioną į svečius pasikvietė savo gimtadienį pirtyje švęsti nusprendę Naberežnyje Čelny miesto meras Vasilis Šaichrazijevas.

Po lietuvio vanta gulė ne tik gimtadienį šventęs meras bet ir pasveikinti jo atvykę Tatarstano Respublikos premjeras Ildaras Chalikovas bei Tatarstano Respublikos prezidentas Rustamas Minichanovas.

Baltišką pirtį išbandęs premjeras I.Chalikovas sakė, kad pirmą kartą per 30 metų jam pirtyje neprireikė alkoholio, o prezidentas R.Minichanovas rimtai apsvarstė V.Jokubausko pakvietimą atvykti į šiemet vasarą Palangoje vyksiantį jau antrąjį pirčių ir SPA festivalį.

Į svečius pasikvietė meras

„Kontaktai su Rusijos pirtininkais užsimezgė per pernai Palangoje surengtą festivalį, į kurį buvo pakviesti ne tik pirtininkai, bet ir masažo bei SPA procedūrų specialistai iš įvairių šalių.

Į šį festivalį atvykusiems Rusijos pirtininkams pristatėme baltiškos pirties tradicijas.

Šiemet gavęs Čeliabinsko bei Naberežnyje Čelny pirtininkų kvietimą surengti jiems baltiškos pirties seminarą ilgai nesvarsčiau.

Po tris dienas trukusio seminaro Pietų Urale esančiame Čeliabinske išvykau į Tatarstano Respublikos Neberežnyje Čelny miestą, kuriame gaminami Dakaro lenktynėse laurus skinantys sunkvežimiai KAMAZ.“, - sakė V.Jokubauskas.

Su jo mieste viešinčiu Europos bei pasaulio čempionu panoro susipažinti ir aistringu pirtininku save laikantis Naberežnyje Čelny meras V.Šaichrazijevas.

Prieš pirtį – pramoga sniego motociklais

Savo gimtadienį pirtyje paminėti nusprendęs V.Šaichrazijevas pasikvietė V.Jokubauską į svečius.

„Gimtadienio šventė vyko užmiestyje, uždaroje teritorijoje pastatytoje, puikiai įrengtoje pirtyje. Į svečius pas gimtadienį šventusį merą atvyko ir Tatarstano Respublikos prezidentas bei premjeras.

Aukšto rango svečiai atskrido sraigtasparniu, kuris nusileido pirties teritorijoje specialiai jam įrengtoje aikštelėje.

Svečių saugumu rūpinosi gausus būrys apsaugininkų. Viduje plušėjo šeši padavėjai.

Prieš einant į pirtį gimtadienio puotos dalyviai pramogavo važinėdami sniego motociklais.

Atliko pirmojo garo ritualą

Į pirtį sugužėjusiems puotos dalyviams pasiūliau didelį įspūdį jiems palikusį pirmojo garo ritualą.

Šio ritualo esmė – garui naudojamas vanduo užkraunamas teigiama energija. Į dubenį supiltas vanduo siunčiamas ratu ir kiekvienas pirtininkas įmerkęs į jį pirštus pasako palinkėjimą, kuris po to pasklinda ir visus persmelkia garo pavidalu.

Prieš šį ritualą toks vanduo dar yra milinamas – į dubenį su vandeniu įdėtas iš krosnies ištrauktas iki raudonumo įkaitintas akmuo pakeičia vandens struktūrą“, - paaiškino V.Jokubauskas.

Ir V.Jokubausko pasiūlyti ritualai ir kiti jo pristatytos baltiškos pirties akcentai puotos dalyviams paliko didelį įspūdį.

Po lietuvio vanta gulęs Tatarstano prezidentas priėmė kvietimą atvykti į birželį Palangoje vyksiantį pirčių ir SPA festivalį ir pažadėjo šį pasiūlymą rimtai apsvarstyti.

Galimo vizito detales suderinti į Lietuvą bus atsiųstas Tatarstano prezidento patarėjas.

Naberežnyje Čelny mero gimtadienio puotą V.Jokubauskui primins dovanų gautas naujausio modelio "Apple" kompiuteris.

Pasaulio pirtininkai taria lietuvišką žodį „pirtis“

Prie 2012 metais pelnyto Europos vanojimo čempiono titulo pernai pasaulio saunos čempionato nugalėtojo titulą pridėjęs V.Jokubauskas džiaugėsi, kad šie pasiekimai jam padėjo populiarinti lietuvišką pirtį.

„Anksčiau pirčių žinovai išskirdavo tris jų rūšis: suomišką sauną, rusišką pirtį ir turkišką hamamą.

Dabar į šių pirčių gretą jau statoma ir lietuviška pirtis.

Netgi pats žodis „pirtis“ jau tapo lietuviškos pirties atitikmeniu ir yra suprantamas įvairių šalių pirtininkams, kaip suprantamas rusiškos pirties atitikmeniu tapęs žodis „bania“, - sakė V.Jokubauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.